Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

mirkaka 12:09, 16 cze 2023

Roocika napisał(a)

Tu chyba masz dwa rodzaje piwonii, pełna i ta z prawej pokazująca środek, jest piękna
Jeśli masz werticiliozę to nie pomoże nic, więc obserwuj, werticilioza objawia się nagłym zwiędnięciem np części rośliny, szczególnie podczas suszy to się pojawia. Jeśli masz taki objaw to lepiej wykop i spal, a w tym miejscu nie sadź roślin na to wrażliwych.
Roocika 15:31, 16 cze 2023

mirkaka napisał(a)
Raczej nic z nich nie będzie, chyba że tak jak Ryska będziesz je zimą w domu dalej hodować.
Piękny ten pierwiosnek, to jakiś gatunkowy? Pewnie lubi mokro i chłód.
Nie masz bodziszka wspaniałego?

To pierwiosnek mokrych łąk, z zimozielonymi liśćmi.
Właśnie wspaniałego nie mam i myślę, gdzie by tu upchnąć, bo takiego koloru nie mam w tych co mam
Roocika 15:34, 16 cze 2023

mirkaka napisał(a)

Tu chyba masz dwa rodzaje piwonii, pełna i ta z prawej pokazująca środek, jest piękna
Jeśli masz werticiliozę to nie pomoże nic, więc obserwuj, werticilioza objawia się nagłym zwiędnięciem np części rośliny, szczególnie podczas suszy to się pojawia. Jeśli masz taki objaw to lepiej wykop i spal, a w tym miejscu nie sadź roślin na to wrażliwych.

To jedna piwonia, ona jest pełna ale jak przekwita to pokazuje środek, potem płatki opadają

Nie wiem czy grujecznik to werticilioza czy jakaś inna choroba grzybowa weszła w tą ranę mrozową, uschły gałązki wychodzące z miejsca czyszczenia rany.
Mam jeszcze dwa inne grujeczniki, musiałabym wszystkie wywalić.
Na razie wygląda dobrze. Będę obserwować, bo nie mam pewności a drzewo już spore.
Roocika 19:10, 17 cze 2023

Ostatnio trochę padało. Dziś postanowiłam sprawdzić kiepsko rosnące seslerie i się zdziwiłam, bo pod nimi beton, kompletnie sucho. Co się stało z deszczem? Liście wchłonęły?
Mieliśmy dziś miły dzień i kopaliśmy w ziemi przy oczku. Posadziliśmy funkie.

W innym miejscu posadziłam czarny bez obelisk.

Wykopalam zjedzone przez nornice funkie i posadziłam do donic, zadołowaliśmy.

Kwitną róże przy tarasie, wiązówki się szykują, liliowce też, zaraz może będą tawuły japońskie.
Chwasty szaleją ale nie uciekają

Bodziszek ląkowy Hokus Pokus

Alija 20:10, 17 cze 2023

Roocika napisał(a)
Weekendowe kadry.
Piwonie raz jeszcze, bo tak gorąco, że zaraz ich nie będzie.

Asiu, cudne masz piwonie, jaka duża rozrośnięta kępa. W ogóle wszystko rośnie, jak na drożdżach.

Bardzo ładny bodziszek z ciemnymi listkami, jak u Ciebie rośnie? Mam podobnego (może taki sam???),
nie ginie, ale i nie przyrasta.
Chwasty za to rosną u mnie jak szalone.
Roocika 12:13, 19 cze 2023

Alija napisał(a)

Asiu, cudne masz piwonie, jaka duża rozrośnięta kępa. W ogóle wszystko rośnie, jak na drożdżach.

Bardzo ładny bodziszek z ciemnymi listkami, jak u Ciebie rośnie? Mam podobnego (może taki sam???),
nie ginie, ale i nie przyrasta.
Chwasty za to rosną u mnie jak szalone.

Dzięki Alicja. U mnie też się chwasty rozszalały, im nie przeszkadza susza

U mnie ten bodziszek też jest w wersji mikro
Roocika 12:16, 19 cze 2023

Skarpa i w tle bramowa. Ładne światło było ale ciężko złapać na zdjęciu. Drzewko to tulipanowiec Edward Gursztyn. A świeci na bordowo czeremcha Colorata

Przytarasowe róże, rosną dwa kolory ale w tym roku się nie zgrywają

Frontowa, zaczynają powoli przetaczniki dlugolistne Marietta

edi75 15:27, 19 cze 2023

Asia ja jestem po wielkimi wrażeniem...jak bardzo się zmieniła Twoja działka
Joku 18:19, 19 cze 2023

Też mam takiego bordowolistnego bodziszka, strasznie chimeryczny, prawie nie przyrasta a po kwitnieniu chyba zanika. Ale jak kwitnie to ładny jest.
Basieksp 22:38, 19 cze 2023

Jolu też mam tego bodziszka i tak samo u mnie rośnie, strasznie powoli, a myślałam, że tylko u mnie on tak rośnie. Ale lubię go, mimo to, bo ładny jest ten mój to bodziszek łąkowy Black Beauty