Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Roocika 07:51, 26 cze 2023

Basieksp napisał(a)
No ładnie rdest Ci się rozrósł ma dobre warunki, on chyba lubi wilgotne podłoże, ja swojego muszę podlewać, by w miarę ładnie wyglądał, trochę źle miejsce mu wybrałam, ale nie będę go już przesadzać

Tak Basiu, to roślina wilgotnych łąk.

U mnie ma podlewanie kropelkowe, 1 raz w tygodniu włączamy na 2-3 godziny całą tą dolną rabatę.
Widzę, że on dość dobrze znosi suszę, może gorzej z palącym słońcem, pewnie dlatego, że ma duże liście.
Roocika 07:52, 26 cze 2023

Wiem, że ciągle u mnie to samo, tym razem się zachwycałam kwitnącymi trzcinnikami Overdam

Roocika 08:20, 26 cze 2023

Wczoraj udało mi się wreszcie przyciąć choiny. Zaczęłam wycinać czosnki.
Dziś wieczorem ruszam pielić i ugniatać bramową, bo mi nornica zrobiła pogrom a chwasty postanowiły ją beszczelnie zaanektować.
Rojodziejowa 08:28, 26 cze 2023

Masz się czym zachwycać, więc się zachwycaj! I wrzucaj fotki za każdym razem, będziemy się zachwycać z Tobą Mam też takie miejsce, gdzie ugniatam ziemię. Trochę im tych korytarzy popsułam, ale ciekawa jestem, czy w czymś im to w ogóle przeszkodziło.

Chwasty rosną jak głupie i u mnie. Najgorsze te w dziurach na irgę. Ale zostawiłam sobie pasek bez folii dołem skarpy przy floksach szydlastych i przy nich pasowałoby co tydzień plewić. Masakra!
Roocika 08:33, 26 cze 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Masz się czym zachwycać, więc się zachwycaj! I wrzucaj fotki za każdym razem, będziemy się zachwycać z Tobą Mam też takie miejsce, gdzie ugniatam ziemię. Trochę im tych korytarzy popsułam, ale ciekawa jestem, czy w czymś im to w ogóle przeszkodziło.

Chwasty rosną jak głupie i u mnie. Najgorsze te w dziurach na irgę. Ale zostawiłam sobie pasek bez folii dołem skarpy przy floksach szydlastych i przy nich pasowałoby co tydzień plewić. Masakra!

Chwastom to nic nie przeszkadza niestety

U mnie irga porośnięta w jednym miejscu przez skrzyp, też muszę to ogarnąć ale ciągle coś innego jest ważniejsze
ajka 09:07, 26 cze 2023

Ja rdestu u siebie w ogóle nie podlewam. Pielenia irgi nie zazdroszczę.
antracyt 09:31, 26 cze 2023

Jest się czym zachwycać. Bardzo ładna wyszła Ci ta rabata, spójna, przestrzenna i pewnie super się zachowuje na wietrze.
Gruszka_na_w... 13:36, 26 cze 2023

Kwitnący trzcinnik rzeczywiście wart zachwytu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Roocika 09:33, 27 cze 2023

ajka napisał(a)
Ja rdestu u siebie w ogóle nie podlewam. Pielenia irgi nie zazdroszczę.

Aniu, pewnie też bym nie podlewała ale mamy rozłożony wąż kroplujący to się z automatu podlewa

Pielenie irgi to męka pańska, ale skrzyp tylko zrywam, inaczej się nie da

antracyt napisał(a)
Jest się czym zachwycać. Bardzo ładna wyszła Ci ta rabata, spójna, przestrzenna i pewnie super się zachowuje na wietrze.

Dzięki, właśnie obserwuję sobie trzcinniki na wietrze, fajnie to wygląda jak wszystkie na raz w jedną stronę obraca wiatr

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Kwitnący trzcinnik rzeczywiście wart zachwytu.

Roocika 10:00, 27 cze 2023

Wczoraj wróciłam z pracy i miałam pustą chatę, światło w dolnym piękne
Popstrykałam więc fotki, bo te chwile zaraz przeminą.
Zaczęły kwitnąć wiązówki błotne, te we wszystkich rowach też

Kwitną tawuły japńskie, a trzcinniki brachytrycha zrobiły się dość pokaźne. Tegoroczna susza sprzyja tym tawułom wyraźnie.

Na żółto