Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

anabuko1 19:01, 15 maj 2025

Roocika napisał(a)
No i fotki

No szalejesz kobieto na całego
Fajnie, ładne rośliny i same radości
Roocika 10:33, 16 maj 2025

Bee napisał(a)

Piękna ta rabata też bym się uśmiechała. Jednak glina i wilgoć i rośliny są już takie bujne.

Przeczytałam, ze nornice zjadają Ci seslerię? Ech, to by tłumaczyło dlaczego moja tak słabo rośnie. Napisz, proszę, jakie rośliny zjadają w zimie. Też mam ten kłopot. Sadzenia cebulowych już mnie oduczyły

W zimie doszczętnie zjadają funkie, po prosu ich już nie ma. Teraz niektóre mam już posadzone w doniczkach, proszą się nawet o dzielenie.
Generalnie zawsze jest dużo nornic, frontowa wiosną jest zawsze przeorana przez nie, szczególnie lubią na niej przetaczniki, seslerie, cebulowe, chodzą też pod bodziszkami, te są jednak niewzruszone. Nie ruszają za to dużych rozchodników.

W innych częściach ogrodu podgryzają i chodzą pod każdą rośliną. Chodzę i wpycham ziemię. Wiosną ratowałam róże okrywowe, bo dosłownie wisiały po zimie w powietrzu. Najtrudniej mają byliny, krzewy jakoś się z tego otrzepują. Potrafią też zasypać rośliny, albo małe rośliny świeżo posadzone wykopać- wwalić do góry, tak mam z jesienią posadzonymi cisami.

Dziś miałam taką sytuację; wczoraj zaczęło pod wieczór lać i wiać. Lało i wiało całą noc. Rano odsłaniam okno, a tam brzoza, ta najbliżej skarpy już prawie leży... Ona wiosną była przeorana wokół i pod spodem przez nornice, urzędowały też mrówki. Oczywiście wiosną wepchnęłam ziemię, rozgarnęłam, usunęłam mrówki. Widocznie korzeń był bardzo mocno podgryziony (z jednej strony ewidentnie) i pewnie od spodu gdzieś było "pusto". Na szczęście mąż wrócił z pracy i opanował sytuację. Mam nadzieję, że jak wrócę to będzie dalej stała i przeżyje tą przygodę. Widziałam, że później startuje... Ale może się pozbiera. Wody dolało bardzo mocno.

Roocika 10:38, 16 maj 2025

TAR napisał(a)
Asia, bardzo ładne zakupy. Gdzie sie zaopatrujesz tam u siebie? Choiny calkiem, calkiem.

Po choiny pojechaliśmy do Braniewa, ale wierz mi, że potrafią mieć wiele ładniejsze. Trochę są zabiedzone i przemarznięte.

Gosialuk napisał(a)
Asia w kwestii nadgarstka, to myszka ergonomiczna pomaga. Ale to też może być cieśń nadgarstka, trzeba w tym kierunku zrobić badania.
Fajnie tak pojechać do szkółki i nakupić dobroci. Od razu się buzia śmieje. Choć jak ostatnio sadziłam swoje, to już zaczęłam psioczyć sama na siebie, że po co mi to. Ale jak ładnie rośnie i kwitnie, to się już o tym nie pamięta. Trochę jak z porodem.

Gosiu, powiem Ci, że też mam dużo roślin do posadzenia.
Wiosną mnie naszło na przesadzanki i wysadzanki Nie miałam tego w planie i co ???? Tak mają chyba zielono zakręceni ludzie

Eupraksja napisał(a)
Cześć Asiu, trafiłam pierwszy raz do Ciebie, poczytałam trochę i pooglądałam początki powstawania Twojego ogrodu, a potem kilka ostatnich stron - coś pięknego!! ☺️ Mnóstwo to na pewno wymagało pracy, ale efekt jest cudowny ☺️ No i dla mnie bardzo przydatne doświadczenia ze skarpami, bo też mamy jedną i to w reprezentacyjnym miejscu bo przy tarasie, jeszcze nie wiem jak ugryźć ten temat ☺️

Witaj Ewa, zapraszam serdecznie. Skarpy to trudny temat Daj sobie czas, czasami przeciągnięcie tematu wychodzi na dobre, bo można spokojnie przemyśleć czego potrzebujemy

Roocika 10:39, 16 maj 2025

Iwonka napisał(a)
Posadziłaś tę rabatę po mistrzowsku. Nie mogę się napatrzeć, piękna

Dzięki Iwonko

anabuko1 napisał(a)

No szalejesz kobieto na całego
Fajnie, ładne rośliny i same radości

Kukliki mnie zauroczyły.
ajka 12:33, 16 maj 2025

Nie wiedziałam, że nornice mogą narobić tyle szkód, współczuję. Żeby hosty zjadły? Ja myślałam, że im tylko ślimory mogą zaszkodzić.
Alija 21:29, 17 maj 2025

Roocika napisał(a)
No i fotki

Asiu, świetne zakupy ogrodowe, nowe roślinki zawsze poprawiają humor. Kukliki śliczne,
bardzo ostatnio mi się podobają.
Z nornicami trudna sprawa.
Gosialuk 20:33, 18 maj 2025

Asia a znasz odmianę tego kuklika? Ja nabyłam podobnego, ale odmiany zapomniałam.
Roocika 09:21, 19 maj 2025

ajka napisał(a)
Nie wiedziałam, że nornice mogą narobić tyle szkód, współczuję. Żeby hosty zjadły? Ja myślałam, że im tylko ślimory mogą zaszkodzić.

No męczę się z tymi nornicami strasznie. Wczoraj wyrywałam chwasty pod choinami i pod każdą jest pusto od korytarzy. Dobrze, że one już są dobrze zakorzenione. Wkurzają mnie te nornice, ostatecznie daję im kulki ale na dole mam chyba gniazdo jeża w tawułach i nie chcę nic sypać. Zimą na pewno tam spał a teraz wygląda, że sobie wydeptał ścieżkę i ma norkę, zwieńczoną patykami. Boję się tam zajrzeć, żeby nie zniszczyć, jeżeli tam jest. Muszę wystawić jakąś karmę i sprawdzić. Chociaż koty z okolic pewnie też się zainteresują hmm.

Alija napisał(a)

Asiu, świetne zakupy ogrodowe, nowe roślinki zawsze poprawiają humor. Kukliki śliczne,
bardzo ostatnio mi się podobają.
Z nornicami trudna sprawa.

Te kukliki mnie chwyciły ze serducho No kolor mają przepiękny.

Gosialuk napisał(a)
Asia a znasz odmianę tego kuklika? Ja nabyłam podobnego, ale odmiany zapomniałam.

Gosiu na metce było Kuklik szkarłany Geum coccineum Pretticoats Pink
Bee 09:55, 19 maj 2025

Masakrę masz z tymi nornicami. Chyba jeszcze gorzej niż u mnie. Zacznę też sadzić nowe hosty w donicach bo podejrzanie marnieją.
Ewa777 11:41, 20 maj 2025

Zakupy zacne Wszystkich ogrodników takie cieszą.
Kukliki kupiłaś przepiękne. Ostatnio bardzo mi się one podobają. Mam kilka, ale nie chcą coś u mnie się rozrastać.
Jakiś czas temu też walczyłam z bólem nadgarstka. Pomogło mi nakładanie na dłoń takiej opaski usztywniającej nadgarstek i pionowa myszka do komputera. Oczywiście nie minęły bóle natychmiast. To trochę trwało. Przyda się też oszczędzanie tej bolącej ręki.