W zimie doszczętnie zjadają funkie, po prosu ich już nie ma. Teraz niektóre mam już posadzone w doniczkach, proszą się nawet o dzielenie.
Generalnie zawsze jest dużo nornic, frontowa wiosną jest zawsze przeorana przez nie, szczególnie lubią na niej przetaczniki, seslerie, cebulowe, chodzą też pod bodziszkami, te są jednak niewzruszone. Nie ruszają za to dużych rozchodników.
W innych częściach ogrodu podgryzają i chodzą pod każdą rośliną. Chodzę i wpycham ziemię. Wiosną ratowałam róże okrywowe, bo dosłownie wisiały po zimie w powietrzu. Najtrudniej mają byliny, krzewy jakoś się z tego otrzepują. Potrafią też zasypać rośliny, albo małe rośliny świeżo posadzone wykopać- wwalić do góry, tak mam z jesienią posadzonymi cisami.
Dziś miałam taką sytuację; wczoraj zaczęło pod wieczór lać i wiać. Lało i wiało całą noc. Rano odsłaniam okno, a tam brzoza, ta najbliżej skarpy już prawie leży... Ona wiosną była przeorana wokół i pod spodem przez nornice, urzędowały też mrówki. Oczywiście wiosną wepchnęłam ziemię, rozgarnęłam, usunęłam mrówki. Widocznie korzeń był bardzo mocno podgryziony (z jednej strony ewidentnie) i pewnie od spodu gdzieś było "pusto". Na szczęście mąż wrócił z pracy i opanował sytuację. Mam nadzieję, że jak wrócę to będzie dalej stała i przeżyje tą przygodę. Widziałam, że później startuje... Ale może się pozbiera. Wody dolało bardzo mocno.
Gosiu, powiem Ci, że też mam dużo roślin do posadzenia.
Wiosną mnie naszło na przesadzanki i wysadzanki Nie miałam tego w planie i co ???? Tak mają chyba zielono zakręceni ludzie
Witaj Ewa, zapraszam serdecznie. Skarpy to trudny temat Daj sobie czas, czasami przeciągnięcie tematu wychodzi na dobre, bo można spokojnie przemyśleć czego potrzebujemy
No męczę się z tymi nornicami strasznie. Wczoraj wyrywałam chwasty pod choinami i pod każdą jest pusto od korytarzy. Dobrze, że one już są dobrze zakorzenione. Wkurzają mnie te nornice, ostatecznie daję im kulki ale na dole mam chyba gniazdo jeża w tawułach i nie chcę nic sypać. Zimą na pewno tam spał a teraz wygląda, że sobie wydeptał ścieżkę i ma norkę, zwieńczoną patykami. Boję się tam zajrzeć, żeby nie zniszczyć, jeżeli tam jest. Muszę wystawić jakąś karmę i sprawdzić. Chociaż koty z okolic pewnie też się zainteresują hmm.
Te kukliki mnie chwyciły ze serducho No kolor mają przepiękny.
Gosiu na metce było Kuklik szkarłany Geum coccineum Pretticoats Pink
Kukliki kupiłaś przepiękne. Ostatnio bardzo mi się one podobają. Mam kilka, ale nie chcą coś u mnie się rozrastać.
Jakiś czas temu też walczyłam z bólem nadgarstka. Pomogło mi nakładanie na dłoń takiej opaski usztywniającej nadgarstek i pionowa myszka do komputera. Oczywiście nie minęły bóle natychmiast. To trochę trwało. Przyda się też oszczędzanie tej bolącej ręki.