Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Milka 17:00, 04 lip 2012

Tak więc to rudbekia....tyż fajna
popcorn 21:05, 04 lip 2012

Jasne że fajna!! A jak się rozsiewa! Zetnij przekwitnięte kwiatostany, inaczej też będziesz ją miała dookoła Jeszcze niedawno miała ze 3-5 cm, a zaraz te nowe siewki zaczną kwitnąć!

M skosił trawnik, i za płotem ( kosą pożyczoną od sąsiadów) chwasty I powynosił dechy (po budowie jeszcze) z placyku pod garażem - wreszcie mam miejsce na moją wymarzoną ławkę
Po urlopie się bliżej zajmę tematem, na razie pani obstaje przy terminie dostawy początkiem września... może Diana będzie miała lepsze wieści - jak wróci ze swojego urlopu

Ja obrałam porzeczki i agresty, przehandlowałam miskę agrestu na miskę porzeczek z sąsiadką - ona nie miała agrestu, ja mało porzeczek Pośmiałyśmy się, pogadałyśmy przez płot Fajnych mamy sąsiadów Tylko dżemixu nie mam, bo już bym robiła dżemiki... Jutro muszę kupić.

Drugiej sąsiadce dałam trochę słoneczniczków (zarosły mi bukszpana więc musiałam się ich pozbyć) i sałatę, ona mi za chwilę przyniosła pomidorki z własnej szklarni Drugich sąsiadów też mamy w porządku
Fajnie się mieszka na wsi, niefajnie się mieszkało w bloku, do tego starym (wielka płyta) w Warszawie...
I dojeżdżało do pracy zawsze w korkach...

Powyrywałam trochę chwastów z lawendy przed domem i z fasoli przy podjeździe. Fasola niedługo będzie do jedzenia - uwielbiam żółtą typu mamut Zwykłą można łatwo kupić, a taka jeśli jest to droga albo nieświeża a najczęściej nieświeża bo nikt nie kupuje bo droga
Jutro wybieram się bladym świtem (koło 7mej) na bazarek - po zakupy, bo lokalny sklepik ma pyszny chleb, ale marne pomidorki. Te od sąsiadki szybko znikną, zrobiłam właśnie sałatkę z roszponką i jogurtem (mniam) i 3 zostały No i będzie sporo rzeczy z Niemiec, pooglądam i mam nadzieję niczego nie wypatrzę

Miłego wieczoru!!
Klamber 21:27, 04 lip 2012

Właśnie, takie mi się podobają je drobne i te grube. Ładnie Ci porosło wszystko. Karola może jesienią coś zmontujemy na paczkę. Pozdrawiam Cię serdecznie. Do Ani pewnie nie jedziesz? ja się wybieram.
Bogdzia 21:33, 04 lip 2012

Bardzo zmienił się Twój ogród przez rok. Jest już zupełnie innym oczywiście piękniejszym ogrodem. A tymi warzywkami zajmujesz się wzorowo i pieknie Ci rosną.Pozdrawiam Karolinko i bardzo podziwiam.
majkel0326 21:42, 04 lip 2012

Karolina,taki handel wymienny z sąsiadami jest fajny.Z resztą z sąsiadami trzeba dobrze żyć A życie na wsi jest zupełnie inne niż w bloku.Ja 25 lat mieszkałam w bloku i już nigdy i za nic w świecie bym tam nie wróciła!
bociek 21:57, 04 lip 2012

Karolina, jak ja Ci zazdraszczam tego handlu wymiennego. U mnie na wsi tez kwitnie handel, ale czym innym i po cichu Ja bym tez chciala miec takie umowy barterowe z sasiadami, ale ani ja ani sasiedzi nie maja nic na wymiane
Na razie nawet nie mam co marzyc o robieniu dzemow A tak lubie swoje sloiczki miec.

Tytul watku zmienilas

Salatka z roszponka, mniaaaaaaaaaaaam
popcorn 23:10, 04 lip 2012

Robercie - jasne!! Już stosuję rozdawnictwo bo wszystko rośnie, chętnie coś wymienię Funkia od Ciebie się powoli zadomawia, a miskant ładnie rośnie Do Ani się nie wybieram, w tym czasie będę na urlopie Na drugim końcu Polski

Bożenko dzięki ogrodowisku wszystko! Wiedziałam że ogródek potrzebuje zmian ale nie wiedziałam jak się za to zabrać! A tu tylu pomocnych, miłych ludzi! I tyle wzorcowych ogrodów do pooglądania! Warzywnik swój bardzo lubię, dziękuję za miłe słowa

Majeczko chciałam się podzielić nadwyżkami, a tu proszę - wymiany zmontowaliśmy Fajne to jest, przy okazji się pogada i pośmieje Nigdy więcej bloków!! 9 lat mi wystarczy...

Kasiu jeszcze trochę, Tobie i sąsiadom podrośnie wszystko i wymiany się zaczną Słoiczki robię pierwszy raz, do tej pory było tyle owoców że nie było co zbierać - na krzaczku nie zdążyły powisieć. Ale rozrosły się trochę, wiosenne nawożenie pomogło i proszę Tytuł nowy bardziej odpowiedni myślę A sałatka... pyszna była już nie ma

Dobranoc!
popcorn 08:46, 05 lip 2012

Dzisiaj gorąco, wybrałam się na bazarek o 6.30 i myślałam że będą pustki, a tu handel kwitnie!! Ma być dzisiaj gorąco, mogłam się domyśleć że tak będzie...
Jestem z siebie dumna, nic do ogródka nie kupiłam
Były małe cisy po 4 zł, większe takie z 55 cm po 10 zł, ale chude patyki. I nie wiedziała pani co to za odmiana (cis to cis . Wyglądały na kolumnowe...
I pani miała czarne maliny (20 zł krzaczek w doniczce, kupię sobie jak dokupimy działkę za nami) i truskawkojeżynę po 10 zł malutki krzaczek - dziwny stwór, ale kolczaste spody liści i łodygi - nie mam miejsca na kolczaste tym bardziej.
Mam za to namiar na lokalnie mieszkającego gościa, miał wypasione hortensje bukietowe, 6 odmian, po 30 zł spore krzaki, kwitnące. Incrediball ani Limelight nie miał, ale miał Vanille Fraise, jakąś odmianę tej i kilka innych - nazw nie pamiętam. Mam wizytówkę, ma róże, zapraszał do siebie żeby pooglądać Pojadę po urlopie Krysiu jakbyś chciała, to chętnie się z Tobą wybiorę Cuda miał

Kupiłam dżemix, będę dzisiaj dżemik robić

Miłego dnia!! A na razie do pracy....
Agacia 10:10, 05 lip 2012

Hej, nie jadę w ten weekend do Augu, nie udało się zmontować ekipy
popcorn 10:14, 05 lip 2012

Hej Agatko, a w przyszly i jeszcze przyszly? Bo ja dopiero wtedy bede!
pozdrówka!