Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ogrodoweimpresjejolki

ogrodoweimpresjejolki

arcobaleno 23:42, 08 sty 2012

Witam się po sąsiedzku
Na wstępie powiem, że po pierwszych kilku stronach Twojego wątka serce mi mało nie pękło, bo zdąrzylam się zakochać w grubych cudownie się wijących pędach wisterii a tu ciach! Normalnie płakać mi się chciało ! Tym bardziej, ze tak pięknie kwitła - my mamy swoje trzeci rok, ale ani razu nie zaszczyciły nas kwiatami, zawsze przemarzają, bo nie mam pomysłu jak je okryć a rosną na przelocie..
Mam jednak nadzieję, ze kiedyś doczekam się tak pięknych kwiatów jak u Twojej !Kiedy po ścięciu można liczyć na kwiaty? Bo ja zawsze na wiosnę muszę przemarznięte pędy obciąć..chyba dlatego nie ma kwiatów?
I piwoni zazdraszczam okrutnie ! Ja swoje posadziłam na koniec ubiegłego lata - ale mizernoty straszne - pewnie też na kwiaty poczekam
W ogóle cudny masz ogród!
Pozdrawiam !
Martek 23:58, 08 sty 2012

Pozwolicie,że i ja wtrocę trzy grosze do tej ptasiej dysputy
Co spojrzę w okno to wrony ,właściwie to wygladają jak kruki ,nie wiem czy je można od siebie tak na pierwszy raz odróżnić .Gapią się w okno od 2 miesięcy ,teraz to chociaż wiem ,że pewnie na słoninkę ...
Nie brakuje też srok one lubią mokre tereny ,a ja tu na skarpie taki klimat mam .
Razem ze srokami przylatują sójki ,ale przez całą zimę widziałam jedną sztukę na 1000000000 stroczysk
Tuż przd świętami krzątałam się na skarpie kiedy mój wyostrzony słuch dopadło stukanie pana dzięcioła .Spory był nawet skubaniec .Oprócz tego niedawno było spore i głośne stadko wróbli ,potem chyba drozdy przysiadły na modrzewiu .Ale macie rację coraz ciszej jest na polach ,łąkach ,osiedlach i nawet takich miejscach jak "moja"skarpa .
Fantastyczny kalendarz Joku i nie rezygnuj z wałasnych warzyw proszę Pozdrawiam
an_tre 00:10, 09 sty 2012

Jolu jeszcze raz poczytałam sobie Wasze wierszyki o Mikołaju i nie tylko, tworzycie z Hanią i Zbyszkiem swoiste trio poetycko/ogrodowiskowe Podziwiam Waszą lekkość pióra i trafność Zawsze pięknie i na temat
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
jotka 11:19, 09 sty 2012

Oj chyba jestem chwilowo na fali
bo widzę, że mnie tu ktoś chwali

A tak na serio, to ja w weekend gościłam się u rodziny, u znajomych i przyjaciół, a tymczasem w moich skromnych progach tyle miłych osób
Naładowałam się pozytywnie w te wolne dni, a teraz intensywny tydzień. Ale jeszcze przed pracą zdążyłam odwiedzić moja sąsiadeczkę Martę - ślicznie u Ciebie dziewczyno Komentarze na twoim wątku, ale trochę później.
Dziewczyny dziękuje za odwiedziny - dla Was trochę upragnionej zieleni i błękitu

jotka 11:26, 09 sty 2012

arcobaleno napisał(a)
Witam się po sąsiedzku
Na wstępie powiem, że po pierwszych kilku stronach Twojego wątka serce mi mało nie pękło, bo zdąrzylam się zakochać w grubych cudownie się wijących pędach wisterii a tu ciach! Normalnie płakać mi się chciało ! Tym bardziej, ze tak pięknie kwitła - my mamy swoje trzeci rok, ale ani razu nie zaszczyciły nas kwiatami, zawsze przemarzają, bo nie mam pomysłu jak je okryć a rosną na przelocie..
Mam jednak nadzieję, ze kiedyś doczekam się tak pięknych kwiatów jak u Twojej !Kiedy po ścięciu można liczyć na kwiaty? Bo ja zawsze na wiosnę muszę przemarznięte pędy obciąć..chyba dlatego nie ma kwiatów?
I piwoni zazdraszczam okrutnie ! Ja swoje posadziłam na koniec ubiegłego lata - ale mizernoty straszne - pewnie też na kwiaty poczekam
W ogóle cudny masz ogród!
Pozdrawiam !

Witam Marto Nasza wisteria zakwitła chyba w czwartym lub piątym roku od posadzeniu, wiec już niedługo i Twoja sprawi Ci radość. Ja swojej nigdy nie osłaniałam. Nawet jeśli wyda Ci się przemarznięta przycinaj zostawiając 3-4 oczka na pedzie. Wisterie to twardziele - dadzą sobie radę. Piwonie tez kwitną bodajże dopiero w piątym roku po posadzenia, ale czekać naprawdę warto. Podoba mi się Twoje ogrodowe królestwo, ale o tym u Ciebie skrobnę w wolnej chwili.
zaglądaj do mnie na razie wirtualnie, a jak przyjdzie wiosna to może uda się spotkać w realu pozdrawiam
Elfik 19:36, 10 sty 2012

jotka napisał(a)
Ela u siebie pokazała letnie zdjęcie z kapusta gigant - to i ja w temacie kapusty. Oto dzisiejsze zdjęcie balkonowe. Na górze girlanda pozostała po świętach, a na dole w najlepsze kwitnąca lobelia i w pełnej krasie kapusta ... Moja też nie mała - srednica 35 cm po oberwaniu brzydkich spodnich lisci.

Jolu, te kapusty przy takiej pogodzie przetrwają do wiosny! Chętnie bym poeksperymentowała i zostawiła je, ale niestety, mam inne plany co do miejsca, w którym rosną.
jotka 19:59, 10 sty 2012

Elfik napisał(a)

Ela u siebie pokazała letnie zdjęcie z kapusta gigant - to i ja w temacie kapusty. Oto dzisiejsze zdjęcie balkonowe. Na górze girlanda pozostała po świętach, a na dole w najlepsze kwitnąca lobelia i w pełnej krasie kapusta ... Moja też nie mała - srednica 35 cm po oberwaniu brzydkich spodnich lisci.

Jolu, te kapusty przy takiej pogodzie przetrwają do wiosny! Chętnie bym poeksperymentowała i zostawiła je, ale niestety, mam inne plany co do miejsca, w którym rosną.

Jak dla mnie to moje kapusty mogą zostać na balkonie aż do wiosennych aranżacji Nawet ich podlewać nie muszę, bo częste deszcze robią to za mnie. W zeszłym tygodniu zmarniał dopiero żeniszek, który do tej pory kwitł w doniczce na zewnątrz.
Mnie jesienna pogoda tej zimy wcale nie cieszy, bo coś czuję, ze zima jeszcze przyjdzie i to porządna.
an_tre 20:06, 10 sty 2012

Jolu nigdy nie uprawialam kapust ozdobnych, bo nie widzialam dla nich miejsca wśrod moich kwiatow ale widze, że są bardzo dekoracyjne i m oże na wiosnę znajdę dla nich miejsce na moim warzywniku
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Bogdzia 18:22, 11 sty 2012

Piękne te kapusty , ich uprawa już mniej bo trzeba bez przerwy walczyc z gąsienicami.
Jolu , było trzech tenorów,teraz jest super trójka ogrodowiskowych poetów. Szczerze Was podziwiam.
jotka 19:27, 11 sty 2012

Bogdzia napisał(a)
Piękne te kapusty , ich uprawa już mniej bo trzeba bez przerwy walczyc z gąsienicami.
Jolu , było trzech tenorów,teraz jest super trójka ogrodowiskowych poetów. Szczerze Was podziwiam.

Bożenko, ile lat uprawiam kapusty ozdobne, tak dotąd (żeby nie przechwalić) problemu gąsienicowego nie miałam

A co do STOP-u (Super Trójki Ogrodowych Poetów) powiem tak:

Ja w Hani i Zbyszku czuję bratnie dusze
jak Oni coś zrymują
ja też coś sklecić muszę