Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

KasiaWB 23:24, 06 maj 2012

Gabriela napisał(a)

Gabrysiu, wysadz werbenę do gruntu, bo w donicy tak pięknie nie rośnie jak właśnie w gruncie tak poradziłam Sebkowi. Mówię z własnego zeszłorocznego doświadczenia w gruncie dosłownie szaleje

Kasiu, werbeny były w gruncie, ale zimowałam jedną w donicy w szklarence i wynosiłam już od początku kwietnia jak się ociepliło. Jeszcze jej nie wsadziłam na rabatę, bo obawiam się przymrozków, po zimnej Zośce wsadzę, całkiem ładnie teraz rośnie i zaczęła kwitnąć. Niestety, nie udało mi się ukorzenić sadzonek i mam jeszcze tylko dwie malutkie z siewu.

a mi nic od korzenia nie odbiło i wyszuciłam. Jak spotkam w sklepie, to sobie odkupię chociaż jedną
marzena 23:24, 06 maj 2012

Gabriela, czy Twoja hortensja pnaca ma jakieś kratki ?
mam od ubiegłego roku 3 takie hortensje na scianie wsch , pna sie powoli lecz systematycznie bezposrednio po scianie domu
KasiaWB 23:25, 06 maj 2012

przekleję do swojego wątku Twoją odpowiedz nt. hortensji jesli można oczywiście
Gabriela 23:26, 06 maj 2012

KasiaWB napisał(a)
Piękna hortensja moja malutka, ale jak kiedyś będzie taka jak na załączonym obrazku, to poczekam cierpliwie podleję ją nawozem do hortensji to może troszkę przyśpieszy ))

Ja bym podlała czy podsypała zwykłym nawozem azotowym, chodzi Ci o wielkość, nie o kwiaty. Spróbuj obrywać kwiaty w pierwszych latach, to wtedy hortensja nie będzie się wysilać na kwitnienie i na pewno szybciej urośnie.
Gabriela 23:30, 06 maj 2012

marzena napisał(a)
Gabriela, czy Twoja hortensja pnaca ma jakieś kratki ?
mam od ubiegłego roku 3 takie hortensje na scianie wsch , pna sie powoli lecz systematycznie bezposrednio po scianie domu

Zero kratek, jest tylko złapana w jednym miejscu sznurkiem do muru, bo nie chce się do niego przylepić, po prostu się opiera. Druga, która rośnie wolno, bo ma ciemno, za hortensjami ogrodowymi, tymi niebieskimi w ogródku miedzy domami, jest przyklejona do muru. Właśnie kupiłam trzecią, aby zastąpiła niechętny bluszcz.
marzena 23:31, 06 maj 2012

dzięki , bo właśnie się zastanawiałam, czy dobrze robię pozwalajac jej tak rosnąć... ale nieźle sie juz pzrykleiła
Twoja hortensja piekna bardzo
Gabriela 23:35, 06 maj 2012

KasiaWB napisał(a)
przekleję do swojego wątku Twoją odpowiedz nt. hortensji jesli można oczywiście

Ta moja hortensja dzisiaj b. popularna, wkleiłam ją też dzisiaj u Bogusi w jej wątku: W cieniu zacieniona.
KasiaWB 23:40, 06 maj 2012

Gorący temat a ja sobie przekleiłam do siebie żeby móc do tych zdjęć i informacji szybko wracać i nie powielać pytań jeszcze raz wielkie dzięki
Konstancja30 23:54, 06 maj 2012

Gabrysiu ... hortensja pnąca to jest coś o czym myślę na moją ścianę ... ... piękna ...

tawułka ma niesamowity odcień zieleni ... ożywia roślinki mniej soczyste ... też o niej myślałam ale uciekło ... mam do nadrobienia jakieś 100 stron a już tak późno
Gabriela 00:00, 07 maj 2012

Konstancjo, miło że wpadłaś, zapraszam w odwiedziny.
Na Twoją ścianę pnąca hortensja będzie idealna, między innymi oczywiście.
A tej tawułki bardzo mi się zachciało i mam jej teraz 10 krzaczków, przycinam dość mocno na wiosnę, pięknie odrasta. Mam też Antony Waterera i Goldflame, te są większe i chyba mniej ładne, ale na mojej "angielce", jak mówi o mojej rabacie Sebek, wyglądają nieźle.
Ja już wymiękam, dobrej nocy kochani.