Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 19:53, 16 maj 2012

Agata, bardzo Ci dziękuję za rozszyfrowanie kwiatka, tak myślałam że to będzie jakaś cebulica i tak właśnie jest: scilla litardierei.

U mnie też kwitną azalie

japońskie...

... i niejapońskie

Gorsza pogoda ma i dobre strony, bo ostatnie tulipany jakoś wyglądają:

A jekylowa zarasta powolutku, ale muszę czekać na róże z dalszymi nasadzeniami, kiedyż one wreszcie przyjdą?

Celina 20:04, 16 maj 2012

AniaDS 13:20, 17 maj 2012

A to jeszcze róże maja przyjść? Trochę późno
Pszczelarnia 13:28, 17 maj 2012

Urzekają mnie te kule bukszpanowe, zdrowe, dorodne.
EPODLAS 22:54, 17 maj 2012

To ja już nic nie rozumiem. Kupiłam małą ketemię jesienią w Obi. Ponieważ mała i to jej pierwsza zima u mnie, opatuliłam jak trzeba. Gałązki wyglądają na nie przemaraznięte, ale listka żadnego. To moje i ostatnie podejście z ketemią, widocznie mnie nie lubią. Azalie japońskie i te niejapońskie piękne.
Gabriela 22:55, 17 maj 2012

AniaDS napisał(a)
A to jeszcze róże maja przyjść? Trochę późno

Spoko, róże będą w donicach. Ale niech już będą, bo mi chwasty wyrastają w tym miejscu.
Gabriela 22:57, 17 maj 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Urzekają mnie te kule bukszpanowe, zdrowe, dorodne.

Prawda, udały się i mają nowe przyrosty, też się cieszę, ale były wyjątkowo dobrze ukorzenionew donicach.
Gabriela 23:01, 17 maj 2012

EPODLAS napisał(a)
To ja już nic nie rozumiem. Kupiłam małą ketemię jesienią w Obi. Ponieważ mała i to jej pierwsza zima u mnie, opatuliłam jak trzeba. Gałązki wyglądają na nie przemaraznięte, ale listka żadnego. To moje i ostatnie podejście z ketemią, widocznie mnie nie lubią. Azalie japońskie i te niejapońskie piękne.

Ja bym spróbowała teraz wsadzić, jesienią ta Twoja nie miała szans się ukorzenić dobrze i może w tym problem. Powinna mieć już małe listki, one późno startują, ale już się zielenią.
Ja moją wyhodowałam sobie z nasionka, które "ukradłam" z ogródka na Morawach lata temu. A trzy lata temu wysiałam sobie swoje nasiona i też takie pozbierane gdzieś u nas na wsi, są jeszcze małe i nie wsadzone na miejsce docelowe, bo szczerze mówiąc, nie bardzo wiem gdzie to ma być.
Może przez to te moje ketmie są silniejsze.
akanta 23:43, 17 maj 2012

Gabriela napisał(a)
Po pół roku czytania tego forum, a nawet czasami czynnego w nim udziału, postanowiłam założyć ten wątek. Może dlatego tak późno, że wydaje mi się taki bardzo osobisty, a ja nawet nie mam konta na Facebooku?
Czy nie macie wrażenia, że przedstawiając tu swoje ogrody, przedstawiamy część siebie, zdradzamy nasze upodobania? Myślę że tak właśnie jest. Zauważyłam tu jednak tyle wzajemnej życzliwości, uprzejmości, chęci pomocy, w końcu pasji w uprawianiu swojego „małego świata”, jakim dla wielu z nas jest ogród, że moje opory zniknęły. Danusiu, bardzo podoba mi się to forum!
Po tym przydługim wstępie, przechodzę do rzeczy. Dlaczego „ogród w budowie” i to „ nieustającej”? Bo ta nazwa najlepiej oddaje to co się z nim dzieje. Urządzamy go z moim mężem – metodą prób i błędów od ok. 10 lat. Jest to mój drugi ogród, ale i moje miejsce na ziemi, myślę że tak już zostanie i że ciągle będzie w nim coś do zrobienia, bo przecież urządzanie ogrodu nigdy się nie kończy…
Ogród jest spory, zajmuje 4, 5 tys. m2, czyli prawie pół hektara. Ma kształt prawie kwadratowy, teren jest lekko pochylony, w tej chwili znajdują się na nim jakby trzy poziomy, odgraniczone niewielkimi skarpami. Stoją na nim dwa parterowe domy – mój trochę większy i moich rodziców – trochę mniejszy, oba parterowe. Mój dom to ten sam projekt, który jest na stronach realizacji Danusi – o tutaj: http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-milosnikow-roslin , ale ogród jest zupełnie inny. Niestety, kiedy nabyliśmy działkę, nie rosło na niej absolutnie nic większego, nawet jednego krzaczka nie było, to była po prostu w połowie łąka z koniczyną, a w połowie pole uprawne, ale tak średnio uprawne, sądząc po zasobności gleby. Dlatego drzewa, które rosną u nas, nie są jeszcze duże, niestety.
Bardzo podobają mi się ogrody naturalistyczne, angielskie i dążę do zbudowania właśnie czegoś w tym stylu.
Ogrodnictwo jest moją wielką pasją od lat, kupuję i czytam mnóstwo literatury na ten temat, jeździmy co roku z moim mężem oglądać różne ogrody (założone przeze mnie wątki są na forum), a mimo to popełniłam sporo błędów typu: za gęste sadzenie i uciążliwe potem przesadzanie, złe przygotowanie ziemi pod trawniki, drzewa itp.) Gdyby nie to, mój ogród wyglądałby zapewne teraz dużo lepiej.
Pora na zdjęcia, zapraszam do mojego ogrodu, wpadajcie co jakiś czas, będzie mi miło jak coś doradzicie, ocenicie, obiecuję się dzielić nie tylko sukcesami, ale i porażkami, razem raźniej.
Na początek uchylam przed wami okno od strony tarasu, zdjęcia zrobiłam w lipcu:

Gabrysiu jest cudnie już od pierwszego ujęcia widoku z tarasu.To otwarcie na panoramę okolicy to takie piękne odniesienie do zjednoczenia z naturą.Też marzęo takim tarasiku! Widok niestety mam amknięty ścianą lasu ale wsch.bok ogrodu odsłaniam na piękną polanę z wielkim dębem.Następne zdjęcia faktycznie odtwarzają angielskie rabaty,a Twoje róże i ta przestrzeń to taki duch wolności ,otwartośći -to ja uwielbiam.
Netka 09:36, 18 maj 2012

Ależ pięknie jest u Ciebie ! Pozdrawiam serdecznie