Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Celina 20:30, 31 gru 2012

Pogody Ducha na Nowy Roczek Gabrysiu

Joku 21:38, 31 gru 2012

Gabrysiu, dużo dobrego w Nowym Roku!
ka1sia 21:49, 31 gru 2012

Szczęśliwego Nowego Roku!

Zeta 11:22, 02 sty 2013

Piekny ogród wygląda na dziki ......ale wiem że wszystko jest tu przemyślane......fajny inny niż wszystkie ....żyje swoim życiem ....nie jest taki uczesany ...co bardzo mi się podoba ...ah i piękne widoki
jotka 11:30, 02 sty 2013

Dzisiejsza karteczka z kalendarza dla Ciebie z pozdrowieniami
Ustanawiam szybkie łącze miedzy naszymi watkami, bo będę codziennie zamieszczać kolejne karteczki z kalendarza

Śliczna ta róża i tak pięknie jej uroda oddana przez rysownika

miłego dnia i kolejnych
Gabriela 11:35, 02 sty 2013

Jola, dziękuję, jak u Ciebie napisałam, to nie zauważyłam, że codziennie jest inny obrazek. No, nie wymagam codziennego wklejania zdjęć, ale zrób co ładniejsze, plizzz. Można sobie zrobić fajne obrazki z tego kalendarza, oprawić w ramki pojedyńczo, w kompozycji, bardzo lubię takie rzeczy. Nie ma to jak Redoute.
jotka 11:38, 02 sty 2013

Gabriela napisał(a)
Jola, dziękuję, jak u Ciebie napisałam, to nie zauważyłam, że codziennie jest inny obrazek. No, nie wymagam codziennego wklejania zdjęć, ale zrób co ładniejsze, plizzz. Można sobie zrobić fajne obrazki z tego kalendarza, oprawić w ramki pojedyńczo, w kompozycji, bardzo lubię takie rzeczy. Nie ma to jak Redoute.

Co ładniejsze? wybór byłby bardzo trudny, bo juz go przekartkowałam Ścian by mi zabrakło na wszystkie, ale już myślałam jak to zrobić, żeby nie zginęły w czeluściach szuflady
Gabriela 12:10, 02 sty 2013

Jolu, oprawić, oprawić koniecznie! Wiem, że wybór trudny, ale dużo obrazków zgromadzonych na ścianie wygląda świetnie. A jakbyś coś miała wyrzucić, albo by Ci się dublowało, to wiesz, do koperty i na mój adres niech wyfrunie.

Rysunki Pierra Josepha Redouta są wspaniałe. Był Belgiem, żył długo, w drugiej połowie XVIII i pierwszej połowie XIX wieku. To chyba najbardziej znany ilustrator książek o botanice w tamtych czasach, pracował we Francji, przeżył rewolucję i rysował dla pierwszej żony Napoleona Bonaparte - Józefiny.
Chyba stosunkowo mało znany jest fakt, że cesarzowa Józefina bardzo interesowała się botaniką i pewnie radośnie uczestniczyłaby w naszym forum, gdyby były wtedy takie możliwości.
Miała wspaniały ogród różany, jako jedna z pierwszych hodowała dalie, sprowadzała rośliny "zza morza", wydawała fortunę na zakup roślin, utrzymanie ogrodu, cieplarni i za ilustracje roślin.Szczególnie upodobała sobie styl angielski w ogrodach.
A Redoute malował, samych portretów lilii w jego wykonaniu było aż 508, podobnie wiele róż, w sumie kilka tysięcy ilustracji, wiernie oddających wygląd różnych kwiatów i owoców
My to mamy dobrze, cykniemy sobie zdjęcie i już, nie musimy wydawać pieniędzy na rysowników.
Wielka szkoda, że u nas nie można kupić albumów czy kalendarzy z jego rysunkami, dostępna jest tylko porcelana, a to nie to samo.

Mnie udało się kupić taki album, w dużym formacie we Włoszech, załączam za Jolą próbki z albumu:

hanka_andrus 12:52, 02 sty 2013

Kalendarz Jotki i Twój albumik....rarytaski!
Za życzenia dziękuję i za zwiastun nowego wątku.Gabrysiu, chętnie przez tę bramkę przejdę,powącham różyczki i popatrzę jak na włoskiej ziemi angielszczyzna kwitnie.Już się zasadzam na oglądanie.
Hipek od Ciebie już wystrzelił pąka za jakie 10 dni ....rozwinięcie.Będzie zdjęcie.
Pszczelarnia 12:57, 02 sty 2013

Gabrysiu, jest jeszcze (był) rysownik czeski (bardzo znany Josef Manes i jego album Kvetiny). Inne to jednak malarstwo ale też oddaje zainteresowanie botaniką. Tak, tak, zeskanuję w miarę możliwości.