Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Kasiek 18:45, 02 sty 2013

Gabriela napisał(a)
Jolu, oprawić, oprawić koniecznie! Wiem, że wybór trudny, ale dużo obrazków zgromadzonych na ścianie wygląda świetnie. A jakbyś coś miała wyrzucić, albo by Ci się dublowało, to wiesz, do koperty i na mój adres niech wyfrunie.

Rysunki Pierra Josepha Redouta są wspaniałe. Był Belgiem, żył długo, w drugiej połowie XVIII i pierwszej połowie XIX wieku. To chyba najbardziej znany ilustrator książek o botanice w tamtych czasach, pracował we Francji, przeżył rewolucję i rysował dla pierwszej żony Napoleona Bonaparte - Józefiny.
Chyba stosunkowo mało znany jest fakt, że cesarzowa Józefina bardzo interesowała się botaniką i pewnie radośnie uczestniczyłaby w naszym forum, gdyby były wtedy takie możliwości.
Miała wspaniały ogród różany, jako jedna z pierwszych hodowała dalie, sprowadzała rośliny "zza morza", wydawała fortunę na zakup roślin, utrzymanie ogrodu, cieplarni i za ilustracje roślin.Szczególnie upodobała sobie styl angielski w ogrodach.
A Redoute malował, samych portretów lilii w jego wykonaniu było aż 508, podobnie wiele róż, w sumie kilka tysięcy ilustracji, wiernie oddających wygląd różnych kwiatów i owoców
My to mamy dobrze, cykniemy sobie zdjęcie i już, nie musimy wydawać pieniędzy na rysowników.
Wielka szkoda, że u nas nie można kupić albumów czy kalendarzy z jego rysunkami, dostępna jest tylko porcelana, a to nie to samo.

Mnie udało się kupić taki album, w dużym formacie we Włoszech, załączam za Jolą próbki z albumu:

Gabrysiu,poluje na ten album od dluzszego czasu a Ty tak po prostu go masz?

Przybieglam do Twojego ogrodu aby podziwiac rosliny, nie zdajac sobie sprawy ze znajde i inne cuda cieszace oko....Pieknie...

mira 11:18, 03 sty 2013

pozdrawiam Gabrysiu w Nowym Roku
jak ja lubię czytać takie teksty w postach jak te o rysunkach -

pozdrawiam
Pszczelarnia 11:46, 03 sty 2013

To mamy podobnie. Sztuka ogrodowa jako całość, modus vivendi.
Gabriela 11:54, 03 sty 2013

Kasiek napisał(a)
[Mnie udało się kupić taki album, w dużym formacie we Włoszech, załączam za Jolą próbki z albumu:

Gabrysiu,poluje na ten album od dluzszego czasu a Ty tak po prostu go masz?

Przybieglam do Twojego ogrodu aby podziwiac rosliny, nie zdajac sobie sprawy ze znajde i inne cuda cieszace oko....Pieknie...
e]

Z albumem nie pomogę, bo po prostu leżał w księgarni w Rzymie i tyle.

Kasiu, a mnie się wydaje, że tam u Ciebie w Niemczech takie rzeczy są właśnie łatwo dostępne, jak choćby kalendarze Taschen z rysunkami Redouta, np, taki jak ma Jotka, zobacz sobie tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/90-ogrodoweimpresjejolki?page=591#post_1 i wcześniejsze strony, jakie Jola cuda wkleja.

W Niemczech są piękne książki dla ogrodników, także o angielskich ogrodach, ale nie kupuję, bo niemieckiego nie znam ani ja, ani moi chłopcy, więc da samych obrazków, to jednak nie warto. Ty masz je w zasięgu. Mamy tu wątek o książkach ogrodniczych i o ogrodnictwie literackim, zobacz tu, właśnie wczoraj coś dopisałam:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/940-ksiazki-o-ogrodach-ale-nie-ogrodnicze?page=3
Gabriela 11:54, 03 sty 2013

mira napisał(a)
pozdrawiam Gabrysiu w Nowym Roku
jak ja lubię czytać takie teksty w postach jak te o rysunkach -

pozdrawiam

Jak lubisz, to poczytaj jeszcze tu, Ty Pszczółko też:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/940-ksiazki-o-ogrodach-ale-nie-ogrodnicze?page=3
Gabriela 12:03, 03 sty 2013

Pszczelarnia napisał(a)
To mamy podobnie. Sztuka ogrodowa jako całość, modus vivendi.

No bo to jest właśnie fascynujące, historia ogrodnictwa, nie tylko same kwiatki, ogląda się te stare ogrody i wszystko widać, kto z kogo ściągał: z klasztornych wirydarzy - renesansowe strzyżone partery, doprowadzone do perfekcji i ujarzmienia roślin w ogrodach francuskich, z których z kolei skorzystano w ogrodach angielskich, wsadzając do środka swobodne kwiatki. A potem wiktoriańskie beznadziejne korzenie powyciągane z ziemi i górki z kolorowych kwiatków, całkowita nowość, nieściągna od nikogo, ale brzydactwo straszne, a potem wszystko wszyscy mieszają do dzisiaj. No to zrobiłam historię nowożytnego ogrodnictwa w pigułce.
Urszulla 12:12, 03 sty 2013

Kwiaty piękne.....na malarstwie się nie znam.....więc poczytałam ciekawostki z miłą chęcią
Enya73 12:18, 03 sty 2013

Pięknie wydane albumy Książki ogrodowe i kulinarne uwielbiam i kolekcjonuję
Celina 20:29, 05 sty 2013

Piękne te kalendarze!!

Aha! Gabrysiu, jednak szafeczki dowieźli pozdrawiam

jotka 15:12, 06 sty 2013

Gabrysiu, karteczkę niedzielną przeoczyłaś, bo pokazałam ją już w sobotę z powodu "dwa w jednym"