Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Pszczelarnia 12:04, 07 lut 2013

Gabrysia, ja do Ciebie jako specjalisty od oranżerii, cieplarni: stałam się posiadaczką prawdziwego jaśmina. Co mam z nim zrobić? Zaraz będzie kwitł (ale jeszcze, jeszcze). Mam takie miejsce widne ok. 10-15 st. Da radę do wiosny? Czy jest sens go potem wynieść na taras?
Kasiek 19:59, 09 lut 2013

Gabrysiu,nadgonilam zimowe zaleglosci u Ciebie,teraz wolajmy wiosne,bo kazdemu sie juz przykrzy
Gabriela 20:07, 09 lut 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Gabrysia, ja do Ciebie jako specjalisty od oranżerii, cieplarni: stałam się posiadaczką prawdziwego jaśmina. Co mam z nim zrobić? Zaraz będzie kwitł (ale jeszcze, jeszcze). Mam takie miejsce widne ok. 10-15 st. Da radę do wiosny? Czy jest sens go potem wynieść na taras?

Ewa, jaśmin lekarski, bo ten mamy, jest delikatną rośliną. Zimą musi mieć co najmniej 10 stopni na plusie i dużo światła, więc faktycznie cieplarniany. Podlewamy miękką, odstaną, najlepiej przegotowaną letnią wodą, tak żeby zawsze było w sam raz wilgotno. Na pewno może spędzać lato na tarasie, ale dopiero wtedy jak temperatury będą odpowiednie, czyli nie będą spadać w nocy poniżej tych 10 stopni. Ponieważ jest pnączem, musi mieć podpory do wspinania się.

bogumila 20:11, 09 lut 2013

...w ubiegłym roku posiałam ogórecznik -2 szt- do jesieni kwitły ...i korzystałam z listków...to wdzięczna roślinka o pięknych niebieskich kwiatuszkach....a niepotrzebne można systematycznie plewić,mają delikatne korzonki...pozdrawiam
Gabriela 20:15, 09 lut 2013

Kasiek napisał(a)
Gabrysiu,nadgonilam zimowe zaleglosci u Ciebie,teraz wolajmy wiosne,bo kazdemu sie juz przykrzy

Wołam, wołam nieustająco, ale od dwóch dni mam śnieg po kolana i teraz znowu zaczęło posypywać, oj.
Pocieszyłam się wklejając dla was zdjęcia z ogrodu w Ninfie we Włoszech, na wątku o ogrodach świata. Mam w planie jeszcze kolejny włoski ogród w angielskim stylu - Landriana i typowo włoskie np. Villa Lante i taki mały reportaż z ogródków przy domach we Włoszech (zaglądałam przez płoty, he, he) i angielskie ogrody o których pisze Danusia, ale widziane moim "okiem" fotograficznym, tak że pewnie co jakiś czas Wam ponudzę. Pozdrawiam zaglądających i ślę obrazek z Ninfy na zachętę:
My mamy sady jabłoniowe, a oni cytrusowe. W sumie to mogę sobie kupić takiego grejpfruta, nie?

Gabriela 20:17, 09 lut 2013

bogumila_bienko napisał(a)
...w ubiegłym roku posiałam ogórecznik -2 szt- do jesieni kwitły ...i korzystałam z listków...to wdzięczna roślinka o pięknych niebieskich kwiatuszkach....a niepotrzebne można systematycznie plewić,mają delikatne korzonki...pozdrawiam[img

Bogusia, cudne zdjęcie, dziękuję. Ja się naszukałam u siebie i nie mam w moich zdjęciach żadnego zbliżenia, a tyle tego przecież mam. A czytałaś, że mam mieć białe w tym roku?

Bogdzia 20:19, 09 lut 2013

Gabriela napisał(a)

Wołam, wołam nieustająco, ale od dwóch dni mam śnieg po kolana i teraz znowu zaczęło posypywać, oj.
Pocieszyłam się wklejając dla was zdjęcia z ogrodu w Ninfie we Włoszech, na wątku o ogrodach świata. Mam w planie jeszcze kolejny włoski ogród w angielskim stylu - Landriana i typowo włoskie np. Villa Lante i taki mały reportaż z ogródków przy domach we Włoszech (zaglądałam przez płoty, he, he) i angielskie ogrody o których pisze Danusia, ale widziane moim "okiem" fotograficznym, tak że pewnie co jakiś czas Wam ponudzę. Pozdrawiam zaglądających i ślę obrazek z Ninfy na zachętę:
My mamy sady jabłoniowe, a oni cytrusowe. W sumie to mogę sobie kupić takiego grejpfruta, nie?

Muszę zajrzec i zobaczyc co tam pokazałas. Pozdrawiam.
bogumila 20:22, 09 lut 2013

Gabriela napisał(a)

...w ubiegłym roku posiałam ogórecznik -2 szt- do jesieni kwitły ...i korzystałam z listków...to wdzięczna roślinka o pięknych niebieskich kwiatuszkach....a niepotrzebne można systematycznie plewić,mają delikatne korzonki...pozdrawiam[img

Bogusia, cudne zdjęcie, dziękuję. Ja się naszukałam u siebie i nie mam w moich zdjęciach żadnego zbliżenia, a tyle tego przecież mam. A czytałaś, że mam mieć białe w tym roku?

...czytałam...ale nigdzie nie spotkałam...a środeczek mają z niebieskim?
Gabriela 20:30, 09 lut 2013

Nie, na obrazku są śnieżnobiałe, zobaczymy jak wyrosną.
bogumila 20:32, 09 lut 2013

Gabriela napisał(a)
Nie, na obrazku są śnieżnobiałe, zobaczymy jak wyrosną.
...jestem ciekawa jak wyglądają...ale mogę sobie wyobrazić...równie pięknie.