Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 17:40, 02 lut 2013

Bez kwiatków jednak się nie da.
Tu wyrastają narcyzy miniaturowe w doniczce zadołowanej w szklarence pomidorowej, przykryte są kołderką z siana. Jeszcze niech tam posiedzą.

A takie narcyzy wyrastają na moich rabatach, mam ich co roku bardzo dużo, takich zwykłych, wczesnych, bo z nimi wesoło się robi w ogrodzie.

Zaczęły pękać pączki oczara, już nie mogę się doczekać

A tu przebiśniegi, takie kupione rok temu od babci na targu, dwie duże wykopane kępy za parę złotych i wreszcie mam porządne przebiśniegi. Co roku sadziłam kupione cebulki i wychodziło byle co albo jedno wielkie nic. Więc najlepiej sadzić takie wykopane od kogoś na wiosnę.

Na spektakl już gotowe są moje ciemierniki, powinno być dużo kwiatów w tym roku, pąki już pękają.

Gabriela 18:14, 02 lut 2013

W kwiatowym kalendarzu towarzyszył mi w ubiegłym tygodniu taki rysunek z pelargoniami:

W tym tygodniu są astry chińskie, śliczne, musicie uwierzyć, bo zdjęcie zrobiłam teraz po ciemku.

Wybrałam też dzisiaj dla Was taką różę, to róża damasceńska:

Ewa z Pszczelarni pokazała u siebie śliczne notesy na zapiski ogrodowe, a mnie się przypomniało że od wielu lat mam taki pamiętnik dla domu, nawet zaczęliśmy go prowadzić, a potem jakoś się zapomniało, koniecznie muszę to uzupełnić, bo to przecież historia naszej rodziny.
Jest to też moim zdaniem, jedna z "rzeczy ładnych", może nie niezbędnych, ale radujących właściciela.

Monic 19:42, 02 lut 2013

Gabrysiu, u Ciebie już widac ślady wiosny!
Masz racje - najlepiej kupić kwiatki kopane z bryłką z gruntu. Podobnie z bylinami. Ja co roku kupuję u różnych sprzedawców bylinki, ale takie internetowe czasami są tak mizerne, że albo się nie przyjmują, albo nieuwaznie je wypielę lub mój M.
Gardenarium 19:58, 02 lut 2013

U nas z oczarami gorzej, przyglądałam się ale nic jeszcze nie pęka. A notes bardzo ładny i jaki obrazek

Instagram Ogrodowiska
jotka 23:12, 02 lut 2013

Gabrysiu, teraz ja do Ciebie przychodzę po śliczne kartki z kalendarza (przed chwila Hania dała mi znać, że są)

Muszę koniecznie Mikołaja na przyszła Wigilie poprosić również o kalendarz książkowy taki śliczny jak Ty masz

A pamiętnik śliczny - wypełniaj go chociaż od czasu do czasu, a nabierze wówczas jeszcze wartości dodanej
mira 23:54, 02 lut 2013

Gabrysiu notes piękny tylko trzeba go prowadzić

doświdczenie z przebiśniegai też mam takie same, a narcyzki też w takim stanie i krokusy
ale jeszcze zima i tak musi być
pozdrawiam
viva 00:13, 04 lut 2013

Gabrysiu, ale będziesz miała pociechę z ciemierników, moje jeszcze pod śniegiem i nie wiem jak się mają.
U Ciebie już wiosna puka do okienka
agniecha973 23:01, 04 lut 2013

Gabrysiu, chwaliłaś u Joli niski słonecznik pełny. Ja mam problem ze skomponowaniem ich na rabatce. Zawsze tylko szpalerek pod płotkiem robiłam. Masz jakieś zdjęcia swoich rabatek ze słonecznikiem? Czym go podsadzasz?
Gabriela 23:26, 04 lut 2013

Proszę bardzo, słonecznik był na żółtej rabacie, pod spodem były młodziutkie liliowce żółte i pomarańczowe, kosmos siarkowy i zwykły biały, dalie niestety także czerwone i białe agastache, taki misz-masz, tzn. te kwiaty kwitły późnym latem, bo wcześniej były inne.
Na tym zdjęciu coś tam widać, za nimi dalie, po bokach i z przodu reszta w kępach. Liliowce nie tworzą jeszcze kęp, bo posadziłam w maju dwa rzędy wzdłuż całej tej dość dużej rabaty, toteż nie wyglądały dobrze na fotografiach, więc nie robiłam zdjęć całej tej rabaty.

agniecha973 23:32, 04 lut 2013

Ojej, jak ładnie wyglądają w takiej obfitości te słoneczniki. Coś pięknego! Gabrysiu, czyli ta rabatka jest "jednoroczna"? Zostawiasz puste poletko i na wiosnę obsadzasz, dobrze rozumiem? Obwódka z liliowców będzie na stałe, a reszta jednoroczne?