Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 16:10, 14 sty 2014

badara napisał(a)
Gabrielo, dla Ciebie Gartentraume

Cudo, dziękuję

No i kto tam następny z różami dla mnie? Wklejać proszę, lista powyżej
Gabriela 16:11, 14 sty 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Ja się też przymierzałam, żeby oczarowi posadzić ciemierniki. Ale jakoś zrezygnowałam. Ale to dobre zestawienie. Pasują jeszcze takie nieduże hosty w żółtym kolorze, o takich wydłużonych w kształcie liściach. Prymule fajnie wyglądają. Ranniki w swoich kryzach. Zawilce wiosenne (np. gajowy - on w naturze jest pod ochroną ale u mnie się zadomowił w dużej ilości).

Czytałam że oczary potrzebują czegoś mało konkurującego, dlatego nadają się te co napisałaś i co mamy. Ja jeszcze podsadziłam białe narcyzy thalia i przebiśniegi, zapomniałam dopisać.
Gabriela 16:13, 14 sty 2014

irena_milek napisał(a)

A ja oczary podziwiałam na Gardenii i dalej nie mam, a zimokwiat mi padł

To miej Irenko, kwiaty zachwycają o tej porze roku i troszkę później też, zawsze są najpierwsze. Albo najostatniejsze, bo u Ani Małej Mi zakwitł w grudniu.
mira 23:14, 14 sty 2014

Gabriela napisał(a)

Róży alba "Maxima" nie mam, ale będę miała, bo świetnie mi będzie pasować do nowej alei róż. Już ją widziałam u Vity, miód malina.

Z kolekcją różanych kobiet idzie średnio, bo jednak wybieram róże które mi się podobają, niekoniecznie ze względu na nazwę.
Podam spis chciejstw, co do niektórych nie wiem jeszcze gdzie posadzę i nawet nie wiem gdzie je kupię.

Pierre de Ronsard,
Felicite Perpetue - od niej pochodzi White Little Pet, u nas nie do dostania, ale bardzo podobna,
Charles de Mills
Tuskany Superb
Variegata di Bologna - do serii pasiastych, przemarzła mi przedubiegłej złej zimy.
Henry Martin
Mme Louis Leveque
Blush Damask
Damasceńska Tigrinipetala, czyli po prostu Kazanłik - ta od bułgarskich perfum,
Giardinia
Gartentraum.

Jak widać z tego zestawu damskie są tylko dwie róże. Tak w ogóle to mam dopiero pięć takich.
Tak w ogóle jak ktoś ma zdjęcia wymienionych przeze mnie tutaj róż, to niech mi zrobi prezent i wstawi tutaj zdjęcia.

Uff chyba mam już dość róż /na dziś/, dzisiaj w podróży przez 2 godziny przeglądałam ofertę z różami i większość tych była więc nazwy jeszcze pamiętam a teraz ponownie przejrzałam Twoją listę.
Imponująca trzeba przyznać i fajnie masz, że już masz taką listę
Moja dopiero się formuje bo nie mogę się zdecydować a na razie mam 2 pozycje
Grace i Veilchenblau a z widzianych w czerwcu chciałabym bardzo the Catherine rosa ale nigdzie w sprzedaży wysylkowej nie spotkałam

Z Twojej listy mam Tuscany - dopiero był jeden sezon więc na razie wielkiego kwitnienia nie było , a pojedyncze kwiatki miały niezwykły kolor - czekam na kolejny sezon bo już musi być lepiej

dorotka_z 15:51, 15 sty 2014

Bardzo, bardzo dziękuję za szczegółowy opis zadaszenia i zacienienia
Tak nam się spodobało, że zdecydujemy się zrobić podobne.
Gabriela 20:59, 15 sty 2014

Mira - dziękuję, zawsze na Ciebie można liczyć, widziałam u Ciebie zdjęcia tej róży, tzn. Tuskany. Ja szukam jej nieco nowszego sporta - o ile tak można powiedzieć o róży z początku XIX wieku, czyli Tuskany Superb. Właściwie jest taka sama, ponoć bardziej żywotna.

Dorotka - cieszę się że pomogłam w sprawie dachu, a gdzie Ty masz swój wątek?
paniprzyroda 21:10, 15 sty 2014

Gabriela napisał(a)

No i już jest głośno. Bo ja tak bardziej z doskoku tu jestem.
Nasiona kuszą, też zamówiłam i mam nadzieję na dalie z czarnymi liśćmi i łodygami i ten egzemplarz:

Ten egzemplarz bardzo mi się podoba i planuję go posiać w większej ilości tu i tam... Czy on ma tendencje do pokładania się, czy rośnie raczej jak te zwykłe? Mam wrażenie, że widziałaś go "na żywo"?
Gabriela 21:31, 15 sty 2014

No oczywiście że widziałam tego aminka na żywo, przecież to moje zdjęcie z ogrodu z tunelem. Nie pokłada się, ma grube, łodygi, tylko czasami któraś mu się wykręci. To odmiana ammi visnaga "White". Piękny prawda?
mira 21:37, 15 sty 2014

Gabrysiu a aminka nasionka zebrałaś ?
Gabriela 22:19, 15 sty 2014

Nie Miro, bo jak robiłam zdjęcia to był początek sierpnia i do przekwitania mu było bardzo daleko. Zamówiłam sobie ze strony Sarah Raven.