Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

monteverde 12:41, 06 sty 2014

Gabriela napisał(a)
Po dekoracjach z pałacu Królowej Śniegu ostały się ino świeczki i kupka gałązek.

Panujące ciepło sprawiło, że nowe oczary stwierdziły, że już mogą kwitnąć. Ale widać te odmiany są najwcześniejsze, bo trzeci, ten który pięknie zakwitł w zeszłym roku ma całkowicie zamknięte pąki i ani myśli ich rozwijać.

Ale ciesza te oczary a pamiętnik super, muszę się za takim rozejrzeć tym bardziej, że można dodawać stronek pozdrawiam Gabrysiu
Poziomka 18:07, 06 sty 2014

aldonaz napisał(a)
Mój czteroletni oczar po raz pierwszy zakwitnie w tym roku, ma dużo pąków. Muszę jutro sprawdzić, może już się rozwinął. W ubiegłym tygodniu zakwitł wawrzynek. Pozdrawiam

Zwizytowałam dzisiaj wawrzynka i zapowiedziałam mu żeby nawet nie myślał o kwitnieniu.
Jeżeli grujecznik , mocno poturbowany przez spadający dach nie przeżyje tej zimy to będę miała dobre miejsce na oczar
Mala_Mi 22:35, 06 sty 2014

Mój oczar kwitł w grudniu.. na szczęscie tylko jeden.. drugi czeka na wiosnę..
Agania 16:14, 08 sty 2014

Witaj Gabrysiu noworocznie, zachwyciłam się Twoimi mrożonymi dekoracjami, po raz pierwszy takie zobaczyłam, w blasku świec pięknie ukazują to co w nich schowałaś, super pomysł, naprawdę oryginalny,

byłam dzisiaj ogrodzie, mój oczar też zawitł i mahonia cała w pąkach, pamiętnik taki ogrodowy bym chciała dostać, pilnuj swojego
Pszczelarnia 22:38, 08 sty 2014

Gabrysia, wydawało mi się, że niedawno zaglądałam a widzę, że jestem nie na bieżąco. I tak, Twoje oczary - 3 oczary przy żółtej liliowcowej rabacie z azaliami pontyjskimi - bardzo ciekawie się prezentują w CAŁOŚCI (oczywiście jak kwitną, to też). Widziałam je podsadzone bordową o tej porze roku bergenią odmiany Bressingham. Mam oczara od 8 lat i jest już dużą "leszczyną". Ale sprawdzę kwitnienie. Zawsze kwitła tylko połowa, jakby go ktoś śmiesznie przeszczepił. Jest ładnym gęstym kształtym dużym krzakiem.

Dziennik ogrodowy Gabrysi J. - jakaś nowa lektura po dzienniku Elisabeth von Arnim? Zajrzyj zaraz na książki, wrzucę coś oryginalnego. Mam lenia i robię nie to co powinnam.

A ja z ognikiem w jednym miejscu się żegnam. Z innych wieści, dostałam 50 grabów kopanych wysokich na metr. Mam teraz problem prawdziwy. Bo muszę odebrać i posadzić. Czy to jest normalne zajęcie na tę porę roku?

Uff, a wydawało mi się, że na chwilkę wpadam do Ciebie.
jotka 08:24, 09 sty 2014

Już pisałam u kogoś, ze jestem oczarowana oczarami U Ciebie jeszcze raz składam taką deklarację

Gabrysiu, ten pamiętnik cudny taka "nówka", ale jak zaczniesz w nim wpisywać i dodawać swoje - będzie to rzecz piękna ale i bezcenna
dorotka_z 17:06, 10 sty 2014

Witam w Nowym Roku! Wątek czytam regularnie, Twój ogród jest jednym z piękniejszych, jakie widziałam. Strasznie mi się podobają Twoje rabaty bylinowe, róże, nowe nasadzenia, no w zasadzie wszystko mi się podoba

Zdaje się jednak, że nie ujawniłam się do tej pory, co niniejszym czynię

Chciałabym też zapytać o winorośl na tarasie. W nowo budowanym domu też planujemy zadaszenie z pleksi. Chodzi o to, żeby nie padało na głowę ale też żeby nie zabierać światła zimą. Mam w związku z tym kilka pytań. Jaki gatunek rośnie u Ciebie? Nie ma problemu z przemarzaniem zimą i/lub przypalaniem się latem? Jak jest prowadzony (czy zostają stare pędy na "suficie", może jakieś zdjęcie dachu zimową porą)? Jak długo mniej więcej trzeba czekać by zacieniły nieco taras?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Dorota

Urszulla 17:16, 10 sty 2014

Dziękuję Ci za odpowiedź w sprawie oczara
Pszczelarnia 13:36, 13 sty 2014

Gabrysiu, jakie róże historyczne domówiłaś? Czy kolekcja róż o imieniu sławnych kobiet skompletowana?
Masz może Rosa alba 'Maxima'?
Jakieś doświadczenia z nią?
paniprzyroda 20:32, 13 sty 2014

Zaglądam, a tu cisza... Znów buszowałam w Twoim ogrodzie. Przyłączyłam się do wspólnych zakupów nasion u K.B.