Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Pszczelarnia 14:02, 11 paź 2011

Gabrysia, dzięki za linka do Ogrodu Vasterival - wsiąkłam. Lubię takie pprzestrzenie. Mnie przestrzeń w orodach fascynuje. W Parku Mużakowskim np. nie za bardzo mi się podobało od strony nasadzeń (po stronie Bad Muskau) ale ta przestrzeń mnie urzekła. Z moim francuskim i pomocą siostry czytam, czytam, czytam. Merci bien.
Ale masz różności egzotyczne. Ja miałam raz wianek z wrzosów - ale przetrwał tylko 2 lata.
Gabriela 14:48, 11 paź 2011

Tak Ewo, ogród Vasterival piękny, widziałam go też tylko na zdjęciach, w albumie o ogrodach francuskich i w internecie. Niestety, można go zwiedzać tylko w zorganizowanych, większych grupach. W dodatku tego typu prywatne ogrody otwarte są dość krótko od 10-11 przed południem, z przerwą od 13 do 15 i potem najwyżej do 17-18. Myślę że spodowane jest to tym, że w tych posiadłościach po prostu mieszkają właściciele, ale skraca to możliwość obejrzenia wielu ogrodów w krótkim czasie.
Jeżeli interesujesz się ogrodami francuskimi, to polecam książkę, dostępną w polskich księgarniach, tu jest link z okładką i opisem:
http://houseofalbums.pl/pl/p/GARDENS-IN-FRANCE-LES-PLUS-BEAUX-JARDINS-DE-FRANCE/583.
Pozycja trójjęzyczna - po angielsku, francusku i niemiecku. Ten album to był nasz przewodnik po ogrodach Normandii, a to "tylko" Normandia, ogrodów jest we Francji mnóstwo.

A bukiety i wianek z hortensji robię co roku nowe, bo płowieją i kurzą się, a za delikatne, żeby je odświeżać. Mam jeszcze wianuszek z lawendy, lawendowe fusettes w dwóch rodzajach, ale tego już sama nie robiłam, nawet nie mam tyle lawendy w ogrodzie.
Pszczelarnia 15:14, 11 paź 2011

Gabrysia, no mam tę książkę. Ach Normandia, wybieram się tam co roku i co roku ląduję gdzie indziej... . My też z Mężem jeździmy i zwiedzamy min. ogrody - taka turystyka, raczej jesienna (niestety).
Gabriela 15:50, 11 paź 2011

A my uprawiamy turystykę wiosenną - w maju, jak nasz syn wyjeżdża ze szkołą na tygodniową wycieczkę, my też mamy "zieloną szkołę", a i później też staramy się coś jeszcze zobaczyć.
To co masz na półce obok - Piękny ogród w pół godziny, też mam
Pszczelarnia 16:54, 11 paź 2011

Gabrysia, mam więcej
Gabriela 17:28, 11 paź 2011

No, ja też. Powiedziałabym, że bardzo dużo jak na standardy I ciągle kupuję nowe!
Pszczelarnia 23:52, 11 paź 2011

Skąd ja to znam.... ? Idę do łóżka z Johnem Brookes`em ("Projektowanie ogrodów") Dobranoc.
Gabriela 17:40, 12 paź 2011

http://books.google.pl/books?id=jVw_Zvk-FbIC&pg=PP3&lpg=PP3&dq=BUCHAN,+LAWSON+The+English+Garden&source=bl&ots=UwOXfD9DJB&sig=MBNW8EGEOK2anjX87qoEKuWsM6o&hl=pl&ei=-LOVTuf_HeeA4gTfnPT0Bw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&sqi=2&ved=0CCwQ6AEwAg#v=onepage&q&f=false

Czekam właśnie na tę książkę, mam nadzieję dostać na dniach, zdjęcia oszałamiają no i jest to coś co tygrysy lubią najbardziej. Myślę że to będzie też kolejny przewodnik, mam taką nadzieję ...
Na stronie www jw. są fragmenty wybranych stron.
Pszczelarnia 18:29, 12 paź 2011

Gabrysia, to polecam jeszcze jeden wydatek (zamieściłam na wątku z książkami o ogrodach) książkowy. Bajka. Można oglądać codziennie.
Gabriela 18:33, 12 paź 2011

Ale gdzie, droga Pszczółko - Ewo, gdzie to jest, bo nie znajduję w wątku literackim.