Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 18:34, 14 paź 2011

Dzisiaj w nocy ma być u mnie -1.
Zebraliśmy dynie, aż sześć sztuk, ogromne są, już wszystkie przeniesione do szklarenki:

Zrobiłam ostatni bukiet z dalii, co roku tak mam, przed zapowiadanym przymrozkiem ścinam ostatnie kwiaty, wcześniej prawie nigdy nie robię z nich bukietów. Dodałam kwiaty werbeny:

Rukola wysiana w jarzynowej skrzyni w pierwszej połowie września już nadaje się do jedzenia, ale dzisiaj przykryłam ją na noc włókniną. Obok malutki koperek:

Chryzantemy na rabatach ciągle w pąkach, które wyglądają jakby już, już miały się rozwinąć i ... nic. Kupiłam w maju kilkanaście sadzonek w dwóch kolorach - białym i fioletowym, miało być tak jak rok temu - miałam wspaniałe jasnożółte kępy igiełkowych chryzantem. No cóż, tym razem porażka:

Mimo że jest tak zimno, w ogrodzie ciągle jeszcze kolorowo:

hanka_andrus 18:40, 14 paź 2011

Pięknie u Ciebie! A rukola?Nigdy jej nie siałam.Ale już zakupiłam nasiona.
Gabriela 18:48, 14 paź 2011

W szklarence, pod wpływem nagłego ciepła różowy klonik - zaślaz, zakwitł chyba wszystimi pąkami naraz jakie miał:

A jeszcze tydzień temu klonik wyglądał tak:

Podobnie zachowuje się mirt, przy tym strasznie śmieci, jak tylko się go dotknie, osypują się białe płatki i żółte pręciki w wielkiej ilości:

Zakwitł też płożący rozmaryn, drugi ( powyżej na zdjęciu obok klonika), wcale nie ma jeszcze zamiaru:

Nowa rabata irysowo-piwoniowo-różana-króliczousza ma się dobrze przed zimą, wygląda że wszystkie sadzonki się przyjęły, choć oczywiście po liściach piwonii już nie ma śladu.

Gabriela 19:09, 14 paź 2011

I jeszcze kwiatki z parapetu, też uwielbiam sępolie i hoduję je od lat osiemdziesiątych. Nigdy nie robiłam im zdjęć, bo one kwitną prawie bez przerwy.
Ten egzemplarz był moim pierwszym, jest to jego "drugie życie", myślę że to jest podstawowa forma tego fiołka, teraz już nie do kupienia, ma nieduże listki na długich ogonkach:

A tutaj co jeden to inny, brak tylko białego pełnego i lilaróżowego z karbowanymi płatkami, akurat przestały sobie kwitnąć:

Gabriela 19:19, 14 paź 2011

Martek napisał(a)
Obejrzałam ostatnie doniesienia z posesji ,bardzo mi się tu podoba do tego te śliczne dekoracje ...
Muszę poprosić Danusię ,żeby może jakiś wątek z pomysłami na takowe piękności otworzyć.
Co roku przymierzam się do zrobienia wianka na Boże Narodzenie i ciągle wianek kupuję i doczepiam ozdoby,a warto troszkę samej pokombinować prawda ...?

Warto, bo cieszy, zwłaszcza jak się uda. Wianek na drzwiach mam zawsze "jakiś", staram się żeby był stosowny do pory roku. Obyczaj to niemiecki, ale za to jaki ładny. Widziałam ostatnio wianek zrobiony z włoskich orzechów z kępkami zielonego mchu między nimi. Fantastyczny był, zamierzam taki sobie zrobić.
ela 19:21, 14 paź 2011

Jestem po spacerze w Twoim ogrodzie. Jest ślicznie, a lawendowy wianuszek uroczy
an_tre 19:32, 14 paź 2011

Gabriela napisał(a)

Mimo że jest tak zimno, w ogrodzie ciągle jeszcze kolorowo:

Gabrysiu piękny widok, taki kojący ostatnie spojrzenie na okolicę i spacer po cudownym ogrodzie dobiega końca a teraz do domu na grzańca, bo zrobiło się ździebko zimno
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Martek 19:32, 14 paź 2011

Gabrielo,ale skąd taki śliczny mech ?Ja też widziałam takie ładne wianki.
A z orzechów i szyszek moja mama robi choinki ,okleja nimi kartonowe stożki i dodaje gdzie nie gdzie jakieś świecidełko .Zwykle robi to przede mną i nie daje mi szansy się wykazać plastycznie
Choinka też z Niemiec przyszła Ważne,że dobry obyczaj !
justi 19:39, 14 paź 2011

Jak kupię takie kółko to na pewno coś tam poutykam na nim. Ten z lawendy cudowny. Jak zrobisz z orzechów pokaz koniecznie.
Gabriela 19:40, 14 paź 2011

Zamierzam zastąpić mech chrobotkiem reniferowym w zielonym kolorze, też naturalne i też zielone, a łatwiej przykleić i się nie odkształci. No bo ładnegp mchu, niestety nie mam.