Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Pszczelarnia 14:28, 10 lut 2014

laurowisnia napisał(a)
Piękna kępa carex elata Aurea w Twoich inspiracjach, ja ją kupiłam 2 lata temu, niezbyt się rozwija, zastanawiam sie nad zmianą stanowiska, chyba pełne słońce jest jej potrzebne?

Mam tę trawę od jakiegoś czasu i widzę, że jak ma więcej słońca, to potrzebuje więcej wilgoci. U mnie rośnie w lekkim ocienieniu w dobrej, bardzo dobrej ziemi. Pięknie przyrasta.

Gabrysia, śliczne inspiracje. Masz coś na suchą łąkę? Preria?
Agania 14:30, 10 lut 2014

Nadrobiłam u Cię zaległości, a tu Gabrysiu inspiracje wrzucasz, miodzio cudne kompozycje, wiesz cały czas mam problem z bergeniami u mnie nie mogę im znaleźć odpowiedniego miejsca, żeby je wyeksponować, jak to dobrze, wreszcie coś znalazłam u ciebie, piękna ta kompozycja z bergenią

Te zestawienia też są obłędne z gunnerą i chyba z tarczownicą lubię te wielkie liściory

Ogrodowe dekoracje zobaczyłam, mogę sobie pomarzyć na razie

Życzę Twoim nowym różom, szybkiego wzrostu i bujnego kwitnienia, ale jak u ciebie tyle rozmaitego guano, to jakoś się o to nie martwię
Gabriela 15:55, 10 lut 2014

jotka napisał(a)
Na zadane pytanie o pudełeczko odpowiedziałam u siebie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/90-ogrodoweimpresjejolki?page=1085

Widziałam Jolu. Jesteśmy po babce ziemniaczanej - pycha i zostało do odsmażenia.
Gabriela 16:11, 10 lut 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Mam tę trawę od jakiegoś czasu i widzę, że jak ma więcej słońca, to potrzebuje więcej wilgoci. U mnie rośnie w lekkim ocienieniu w dobrej, bardzo dobrej ziemi. Pięknie przyrasta.

Gabrysia, śliczne inspiracje. Masz coś na suchą łąkę? Preria?

Sucha łąka, preria albo coś w tym rodzaju. Ale wiesz, w Anglii to z tym suchym i prerią nie ma co się napinać, wiadomo jaki tam klimat. Preriowe ogrody to Piet Outdolf projektkuje, ale w Pentshorp to byłam w mało odpowiedniej porze.
No ale w ogrodzie Beth jest ogród żwirowy założony na byłym parkingu. Nikt tego nie podlewa, bo założenie było właśnie takie by był to ogród którym nikt się nie przejmuje. Rabaty są zrobione z jednej strony na tle żywopłotów z cyprysowca Leylanda, czyli takiego jakby szybciej rosnącego żywotnika i z drugiej strony na tle krzewów.
Myślę że mogą Cię zainspirować roślinne zestawienia. Chociaż mogłabyś w planowaniu swojego przedpłocia przy rzece obejrzeć rabaty naturalne w "Moczarowym ogrodzie" i zrobić je takie swojskie, wsiowe, polskie - rudbekie, słoneczniki, maki, itd.

Zdjęcia takie sobie, bo wtedy kiedy je robiłam, strasznie lał deszcz.
Tak patrzę sobie na ten ogród i widzę teraz jak bardzo pani Beth kocha bergenie, rosną właściwie wszędzie w jej ogrodzie, również w tym żwirowym.

Milka 16:12, 10 lut 2014

Ale oryginalne te krany
Gabriela 16:14, 10 lut 2014

Agania napisał(a)
Nadrobiłam u Cię zaległości, a tu Gabrysiu inspiracje wrzucasz, miodzio cudne kompozycje, wiesz cały czas mam problem z bergeniami u mnie nie mogę im znaleźć odpowiedniego miejsca, żeby je wyeksponować, jak to dobrze, wreszcie coś znalazłam u ciebie, piękna ta kompozycja z bergenią

Te zestawienia też są obłędne z gunnerą i chyba z tarczownicą lubię te wielkie liściory

Życzę Twoim nowym różom, szybkiego wzrostu i bujnego kwitnienia, ale jak u ciebie tyle rozmaitego guano, to jakoś się o to nie martwię

Te wielkie liście to nie była gunnera, tylko tarczownica właśnie. Bergenie niby się nadają na każde miejsce, ale fakt że w jednym miejscu rosną lepiej, w innym gorzej. Mam taką najstarszą wielką kępę i będę je na pewno musiała rozsadzić w tym roku, bo jakaś biedniejsza się zrobiła.
Pod róże podobno trzeba wkopać skórę od banana (potas).
Gabriela 16:15, 10 lut 2014

irena_milek napisał(a)
Ale oryginalne te krany

Bardzo, Ania Mała Mi już zaczęła kombinować skąd by tu takie wziąć
Milka 16:22, 10 lut 2014

hi, hi, ja też
Pszczelarnia 17:02, 10 lut 2014

Merci. Najbardziej mnie martwi tylko, że to wszystko wymaga pracy (odchwaszczanie) - jakoś nie mogę uwierzyć w samograje na polskiej ziemi. Ale się mi klaruje, powolutku.
Pani Gertrude też kochała bergenie i alby. Ciekawe ... .
Sebek 18:13, 10 lut 2014

Zawsze wzdycham do tych angielskich rabat, które ciągną się w nieskończoność Bergenie, które pokazałaś, mają oryginalny kolor kwiatów, chyba jeszcze takich nie widziałem