Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Kondzio 18:31, 06 mar 2014

Gabriela napisał(a)

Ponieważ zostały kalosze, to możesz odłożyć wizytę po nie tak do maja. Mam nadzieję że rozkwit będzie wtedy zadowalający, bo brązowe chabazie entuzjazmu wzbudzać nie potrafią.
hi hi hi posadziłem dzisiaj wszystkie sześćdziesiąt róż od ciebie hi hi hi
Gabriela 20:53, 06 mar 2014

Sześćdziesiąt chudych badyli Konrad posadziłeś, a nie sześćdziesiąt róż i tak to trzeba tu wyraźnie napisać, bo ludzie pomyślą że ja tu jaką szkółkę mam.
Ale chyba podzieliłeś do imentu, bo wydawało mi się jak obcinaliśmy, że może z 30 sztuk będzie. Czujesz jak pachnie?

Joku 21:02, 06 mar 2014

Gabrysiu, mirt ma się dobrze. Zdjęcie zrobię w weekend. Obiecuję.
Agania 21:47, 06 mar 2014

Gabriela napisał(a)

Agania, moje graby sadziłam w drugiej połowie kwietnia rok temu, pamiętasz zima była koszmarnie długa. Sadzonki miały ok. 1 metra, skróciłam je o "większą połowę". Zaczęły rosnąć i wszystko było ok, do czasu mokrego, kiedy stały w wodzie i rosnąć przestały. Potem były te sakramenckie upały. Jednak przeżyły i widzę że są zielone w środku pączki. Paradoksalnie, najwięcej wody jest u mnie w najwyższej części posesji, chore to, ale tak jest. Graby rosną "na trasie" tej wody. Tzn. do tej pory pojawiała się tylko wcześnie wiosną, po roztopach, ale zeszły rok okazał się bardzo szczególny. Tak jak nie powtórzyła się wredna zima, mam nadzieję że nie powtórzy się potop zeszłoroczny.

Żywopłot ma mieć docelowo mniej niż 2 metry wysokości. Tak wyglądały w połowie maja zeszłego roku, a potem już nie było sensu robić żadnych zdjęć.

No jestem od razu u Ciebie jak napisałaś u mnie o grabach, zdjęcie wygląda super, widać na nim piękny jednoroczny żywopłot i twoją pracę, ja będę sadziła trochę wcześniej, warunki bez porównania do poprzedniej zimy i wiosennych roztopów bardziej sprzyjające dla młodych grabów. Jak opisujesz u mnie jest dokładnie tak samo mokro w najwyższej części posesji. Graby jednak to wytrzymują, bo jak piszesz pąki zielone

Buk już byłby kaput

Więc kibicuję twoim grabom, będą na pewno burzowo rosły, a o ulewach nie myślmy nawet, start wiosenny będą miały super, i grab w końcu Ci ruszy a mój sie będzie dopiero zakorzeniał i w dodatku będzie wrastał w korzenie 15m brzóz.

Teraz o rosach rugosach, ja też chcę takie patyki

buziaki

Bogdzia 21:51, 06 mar 2014

Gabrysiu zrezygnowałaś z róz rugosa ze swojego żywopłotu?, czy tylko odrosty dalas Konradowi?
Gabriela 22:18, 06 mar 2014

Nigdy w życiu swym nie zrezygnowałabym z żywopłotu różanego. Konrad wykopał sobie odrosty i to wszystkie. Korzyść obustronna, bo on wyczyścił mi żywopłot i mam przez to mniej roboty, a on jak widać zachwycony.
Agata, na odrosty trzeba będzie poczekać do jesieni, bo Konrad był bardzo dokładny.
Za moje graby bardzo mocno trzymam kciuki, aż mi palce bieleją.
Kondzio 22:33, 06 mar 2014

Gabriela napisał(a)
Sześćdziesiąt chudych badyli Konrad posadziłeś, a nie sześćdziesiąt róż i tak to trzeba tu wyraźnie napisać, bo ludzie pomyślą że ja tu jaką szkółkę mam.
Ale chyba podzieliłeś do imentu, bo wydawało mi się jak obcinaliśmy, że może z 30 sztuk będzie. Czujesz jak pachnie?

czuje i czułem jak je sadziłem bardzo mocno wiesz ze sadziłem je z taka sama mina jak je wykopywałem u ciebie hi hi hi wykopywałem je u siebiei szła sąsiadka i sie pytała co mi tak wesoło sadzić w taką pogodę a ja mowię ze ogrodnika poznać po minie która ma w ogrodzie i pogoda nie odstrasza od pracy hi hi hi to sie śmiała
Pszczelarnia 13:57, 07 mar 2014

Kondzio napisał(a)
czuje i czułem jak je sadziłem bardzo mocno wiesz ze sadziłem je z taka sama mina jak je wykopywałem u ciebie hi hi hi wykopywałem je u siebiei szła sąsiadka i sie pytała co mi tak wesoło sadzić w taką pogodę a ja mowię ze ogrodnika poznać po minie która ma w ogrodzie i pogoda nie odstrasza od pracy hi hi hi to sie śmiała

I mnie się śmieje buzia do tych róż.
Gabrysia, jak się nazywa ta rugosa?
Gabriela 14:28, 07 mar 2014

Pojęcia nie mam, bo dziewięć lat temu jak je kupowałam, to one się nazywały rosa rugosa. Fanaberie z nazwami przyszły znacznie później.
Po kwiatach widzę, że mam w tym żywopłocie trzy różne odmiany, kupowałam sadzonki w dwóch różnych sklepach, bo nigdzie nie było naraz kilkudziesięciu sztuk. Część ma pełne kwiaty, część różne pojedyncze. Na szczęście wzrost mają wyrównany.
popcorn 14:30, 07 mar 2014

Zapraszam do mnie po odrosty rugosy, jakby ktoś chciał też NN

pozdrawiam!!