Gabrysiu cudne twe krany i jaka różnorodnośc. Zdjecia ogrodu również a mam pytanie o to zdjecie które u mnie wkleiłas , z jakiego to ogrodu. Jest bajecznie cudne, dzięki. Pozdrawiam.
Basiu, czasem i w przydomowym ukradną, mojej znajomej kiedyś w nocy wykopali przed domem różaneczniki, stare zresztą, a ogrodzenie było i furtka zamknięta.
Masz jednak rację, że złodziejstwo na działkach kwitnie lepiej od kwiatów, słyszałam że na zimę nie zostawia się tam niczego cennego. Sam smutek.
Piękne róże zamówiłaś, Gabrysiu.
Uciekam, bo mi się chciejstwa włączają
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.
O tak, był taki w połowie października, więc jak musi wyglądać w maju? Pytanie jest retoryczne.
Tęsknię za wiosną bardzo, dzisiaj jednak było tak ciepło i słonecznie, że prawie zasnęłam na ławce na tarasie pod pledem, z poduszeczką i kubkiem gorącej herbaty. Która jednak szybko wystygła.
Skoro jednak przywołałam klimaty włoskie, to powiem że teraz u nas lepiej, bo na północy, w górach we Włoszech zasypało ludzi śniegiem, w Rzymie jest powódź, na Sycylii leje od miesiąca i jest zimno. Poinformował nas o tym Giovanni, rodowity Sycylijczyk, mieszkający w Krakowie, który w tym roku wychodzi zimą z domu i mówi, że zima w tym roku jest jak na Sycylii.
Jeszcze coś z klimatów włoskich, wielkie drzewo o niezwykle pięknych, ogromnych kwiatach przypominających storczyki, ale z pniem najeżonym od góry do dołu straszliwymi kolcami. Nazywa się Chorisia specioza. Sadzonki nie pobrałam.