Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

bogumila 14:33, 07 mar 2014

Gabriela napisał(a)
Pojęcia nie mam, bo dziewięć lat temu jak je kupowałam, to one się nazywały rosa rugosa. Fanaberie z nazwami przyszły znacznie później.
Po kwiatach widzę, że mam w tym żywopłocie trzy różne odmiany, kupowałam sadzonki w dwóch różnych sklepach, bo nigdzie nie było naraz kilkudziesięciu sztuk. Część ma pełne kwiaty, część różne pojedyncze. Na szczęście wzrost mają wyrównany.
W mim małym ogródeczku zasiedliła się jedna...myślę,że w tym roku zakwitnie.Podziwiam Twoje.
mira 19:44, 07 mar 2014

Gabrysiu chyba nigdy nie widziałam Twojej ściany kwitnącej z tych róż - to musi być zapach ach!
coś o tym wiem bo kiedy kupowaliśmy działkę to cała droga po przeciwnej stronie była obsadzona takimi różami -już ich wchłonęły budowy ale ja przewidziałam taki scenariusz i przesadziłam sobie jedną do mojego ogrodu a drugą pod ogrodzenie jak kwitną urywam łepek i chodzę z nim przy nosie

pozdrawiam - od jutra tydzień korzystny dla siania !!!!!!
paniprzyroda 08:11, 08 mar 2014

Wszystko nadrobiłam w międzyczasie, dziś zostawiam pozdrowienia rosy rugosa u mnie nie brakuje, jakby ktoś jeszcze potrzebował
hanka_andrus 23:17, 08 mar 2014

Widzę, że Konrada obdzieliłaś różą. Chętnie ją bym miała u siebie, ale nie na takim skrawku.
Na osiedlowym skwerku mam za to cały szpaler 20 -metrowy
barbara_kraj... 23:54, 08 mar 2014

A z płatków, szczególnie tej pełnej, świetna konfitura jest. Wymieszana z powidłami śliwkowymi jest doskonałym nadzieniem do pączków na przykład. Właśnie takie tydzień temu z córką piekłam

Kondzio 23:56, 08 mar 2014

barbara_krajewska napisał(a)
A z płatków, szczególnie tej pełnej, świetna konfitura jest. Wymieszana z powidłami śliwkowymi jest doskonałym nadzieniem do pączków na przykład. Właśnie takie tydzień temu z córką piekłam

ale smaka robisz tymi paczkami a ja je tak uwielbiam hi hi hi
Gabriela 13:02, 09 mar 2014

Drodzy wielbiciele róż. Róże pomarszczone kwitną jako pierwsze, już w maju, bardzo wcześnie wypuszczają soczyście jasnozielone listki, to wielka zaleta, bo aż do późnej jesieni wyglądają dobrze. Nie marzną, nie chorują, nie imają się ich szkodniki ani czarna plamistość.
Jedyny minus to taki, że mocno się rozrastają, zwłaszcza jak rosną w dobrej ziemi.
Widzieliście kiedyś te róże na wydmach, nad morzem? Na piachu, smagane wiatrami i solą są niskie.
No i są odmiany, które nie wyrastają wysoko, więc może sprawisz sobie Haniu chociaż jedną do wąchania. Niższa jest odmiana "Moje Hammarberg" albo "Rotes Meer". Mają niewiele ponad metr i są zwarte.

Basiu i ja miałam pączki z konfiturą z róży w karnawale, takie pyszne jak Twoje robi moja mama.
W tłusty czwartek były już tylko z konfiturą z wiśni i z powidłami śliwkowymi, bo róża się skończyła.
Ale nigdy nie mieszała moja mama powideł z różą - trzeba będzie spróbować za rok.

A za przepisem Marioli - Pani Przyrody zrobiłam sobie nalewkę z płatków róż, ale z próbowaniem muszę czekać, bo smaki jeszcze bardzo "osobne". Zrobiłam ją późno, z wrześniowego kwitnienia. Pachnie jak swieże kwiaty, czyli zabójczo.

Gabriela 13:10, 09 mar 2014

Dzisiaj pierwszy od dawna słoneczny dzień, więc zrobiłam zdjęcia kwiatków na pamiątkę. Nie są nadzwyczajne, nie imponują rozmiarami, ale te pierwsze kolory niezwykle nas cieszą. Latem nikt by przecież na takie coś nie zwrócił uwagi.

Gabriela 13:15, 09 mar 2014

Chcę zapytać kto wie co ja tu mam? Kwiat podobny łudząco do śnieżyczki przebiśniega, ciut może wyższy, ale liście są zupełnie inne. Zrobiłam zdjęcie 9mało udane) kępce przebiśniegów, które są obok, żebyście zobaczyli wyraźniej różnicę:

Gabriela 13:19, 09 mar 2014

Ciemierniki mają mnóstwo pąków, ale nie są jeszcze rozwinięte. Uważam że to świetne rośliny - kwiaty utrzymują się bardzo długo, bo aż do czerwca a liście tworzą śliczną kępę przez cały rok. Rozmnażam sobie je sama, wysiewają się bogato.