Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

mira 21:31, 09 mar 2014

Nalewki powąchać mogę, stale myślę jak utrwalić zapachy i w tym roku obiecałam sobie już nie przegapić i zrywać i suszyć co pachnie i robić woreczki zapachowe

co Ci to rośnie nie wiem choć ciekawa jestem

śliczne masz krokuski, lubię takie jeszcze szare puste ogrody z jaskrawymi plamami to wiosna

czekam na Twoje narcyzy i swoje

a w kwestii ilości fajnie jak jest dużo a mnie dziś urzekły 3 maleńkie przebiśniegi które jakoś na trawnik się dostały i schowały pod ławką - urok teraz w każdym kwiatku
alinak 21:43, 09 mar 2014

Temat nalewkowy u mnie w tym roku się rozszerzy o nalewkę z berberysu...ma nadzieję że będę miała tyle cierpliwości żeby go nazbierać ...aroniowa jest u mnie hitem ...z pigwy nie robi wrażenia . za to na pewno zajże do marka z średniowiecznego po przepis na nalewkę z bzu czarnego ...była wyśmienita . wypiliśmy na spotkaniu w Białce z ogrodowymi narciarzami .....o kurcze ale fajnie brzmi ogrodowi narciarze .
mira 21:47, 09 mar 2014

Ja też kiedyś robiłam nalewkę z pigwy i przyznam że szału nie ma - taka sobie, a z bzu musi być ekstra bo to inny aromat skoro sok taki dobry

Gabrysiu a tych białych ciemierników kilka ziarenek mogłabym prosić ?
Mala_Mi 22:06, 09 mar 2014

Ja też kupowałam różne cebule i przebiśniegów i śnieżyc... i mam takie i takie.. ale nie rozmnażają sie wcale.. i liście szerokie .. i kwiat pojedynczy.. Te szerokie kwitną u mnie pierwsze w ogrodzie.. w tym roku już 11 lutego.. i kwitną do tej pory. I od 4 lat posadziłam 5 szt. i mam 5 szt.
To z 11 lutego..

Gabriela 22:14, 09 mar 2014

No to szału ni ma też z tymi śnieżycami. Przebiśniegi lepsze i ładniejsze.

Nalewkę z berberysu wyprodukowałam na próbę, jest przepięknie czerwona. A dobra też, bo piłam u Dzidki w zeszłym roku.
Nalewka to jest dobra i pachnąca z pigwowca, a nie z pigwy. Tylko nie można za długo trzymać owoców w nalewce, bo zrobi się wściekle kwaśna. Z pigwy jest bezpłciowa i niczym nie pachnie, a już na pewno nie pigwą.
Czarny bez - mam nadzieję że w tym roku wystarczy mi mojego na jakieś eksperymenta alkoholiczne.
Bogdzia 00:19, 10 mar 2014

Nalewka na rózy mnie tu sprowadziła ale kwitnacy dereń zainteresował najbardziej bo tez takiego posadziłam na jesieni ale mój pewnie w tym roku nie zakwitnie. Pozdrówka zostawiam a azalie u siebie wstawiłam.
barbara_kraj... 00:46, 10 mar 2014

A moja nalewka z berberysu dojrzewa.

Konfitura z utartych płatków róży ma wyjątkowo intensywny smak i dlatego łączę ją z powidłami śliwkowymi. Może konfitura z owoców jest łagodniejsza, bo smażona? Z owoców dzikiej róży robiliśmy tylko wino
Mala_Mi 08:35, 10 mar 2014

Dopiero dziś odpowiadam na pytania u mnie.. i by nie zaginęło, odpowiedz wklejam i do Ciebie
to kosaciec żyłkowany, Irys żyłkowany – Iris reticulata.. jak sadziłam je, to na nazwy nie zwracałam uwagi.. ale podobny do odmiany Harmony.
laurowisnia 14:12, 10 mar 2014

Gabriela napisał(a)
No to szału ni ma też z tymi śnieżycami. Przebiśniegi lepsze i ładniejsze.

Nalewkę z berberysu wyprodukowałam na próbę, jest przepięknie czerwona. A dobra też, bo piłam u Dzidki w zeszłym roku.
Nalewka to jest dobra i pachnąca z pigwowca, a nie z pigwy. Tylko nie można za długo trzymać owoców w nalewce, bo zrobi się wściekle kwaśna. Z pigwy jest bezpłciowa i niczym nie pachnie, a już na pewno nie pigwą.
Czarny bez - mam nadzieję że w tym roku wystarczy mi mojego na jakieś eksperymenta alkoholiczne.

Zgadzam się co do nalewki z pigwowca, często robię, jest bardzo aromatyczna, z pigwy nie znam.
Gabrysiu pierwszy raz robiłam też nalewkę z płatków róży - wiem, że długo musi dojrzewać, ciekawa jestem jaki będzie efekt.
Nie wiesz czasem czy można robić nalewki czy soki z bzu czarnego odmiany Eva Black Lace, co rok się zastanawiam.
Gabriela 18:36, 10 mar 2014

Bogdzia napisał(a)
Nalewka na rózy mnie tu sprowadziła ale kwitnacy dereń zainteresował najbardziej bo tez takiego posadziłam na jesieni ale mój pewnie w tym roku nie zakwitnie. Pozdrówka zostawiam a azalie u siebie wstawiłam.

Jak dereń nie zakwitł, to znaczy że jeszcze za młody. Kupiłam mały krzaczek i trochę to trwało zanim rozpoczął kwitnienie. Owoców z roku na rok jest coraz więcej.
Azalie podziwiałam, mam Gibraltary, ale rosły stłamszone, przesadziłam je w maju zeszłego roku na ognistą i nawet mają pąki