Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

bartek_luberda 16:09, 15 kwi 2014

Zazdroszczę widoków
hanka_andrus 16:10, 15 kwi 2014

Szczególnie te winnice specyficznie sadzone. Podglądałaś może czy owoce leżą na tej lawie bezpośrednio,czy jakieś podpórki jednak mają?
Gabriela 16:13, 15 kwi 2014

Katkak napisał(a)
Gabrysiu już przycięłam. Daj Boże, że nie zrobiłam jej dużej krzywdy (wszak to mój debiut). Z gałązek postaram się zrobić sadzonki. Spróbowałam na wszystkie możliwe sposoby: przez odkłady, do słoika z wodą i do doniczki. Trzymaj kciuki.

Trzymam i na pewno będzie ok.
Gabriela 16:14, 15 kwi 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Smak Twoich zeszłorocznych brzoskwiń - nigdy w życiu nie jadłam tak smacznych brzoskiń zerwanych z sadu.

Powiem Ci, że ja też wcześniej takich u nas nie jadłam. I nie wiem co to za odmiana, bo miała być nekatarynką. Tym razem była to szczęśliwa omyłka.
Gabriela 16:20, 15 kwi 2014

bartek_luberda napisał(a)
Zazdroszczę widoków

A widzisz, dla nas ogrodników Wysypy Kanaryjskie nie są porywające. Kiedy wróciłam w niedzielę i rano w poniedziałek zobaczyłam swój własny mokry i bardzo zielony ogród, oczom zrobiło się lepiej. Tam w ogródkach przy domach rosną przeważnie tylko kaktusy, wilczomlecze i aloesy w czarnym żwirku, co jest dość monotonne. Jak jest co innego, to musi mieć rurki z wodą, bo inaczej nie przeżyje.
No sami powiedzcie, chcielibyśmy hodować takie róże, w dodatku w cieniu?

Mala_Mi 16:26, 15 kwi 2014

Widzę, że wróciłaś wypoczęta.. a ja zobaczyłam inne miejsce o którym tez nie miałam pojęcia .

Zaczynałaś od 2 nasionek... to super.. bo już skiełkowało i rośnie 5 szt Mam nadzieję na więcej
Gabriela 16:33, 15 kwi 2014

hanka_andrus napisał(a)
Szczególnie te winnice specyficznie sadzone. Podglądałaś może czy owoce leżą na tej lawie bezpośrednio,czy jakieś podpórki jednak mają?

Bardzo specyficzne, bo sadzone w dołkach i otoczone murkami, wszystko dla ochrony przed wiatrami, które tam lubią wiać mocno i dodatkowo wysuszać. Żadnych podpórek nie ma, pędy sobie leżą na lawie, która jest sucha i czysta. Poranki są tam mgliste i wówczas jest w powietrzu wilgoć, którą chłoną rośliny. Mam jeszcze zdjęcia tych winnic z teraz i poprzedniego pobytu.

Z ciekawostek, jeszcze plantacje aloesu, z którego wyspa słynie i opuncji.

Gabriela 16:36, 15 kwi 2014

Mala_Mi napisał(a)
Widzę, że wróciłaś wypoczęta.. a ja zobaczyłam inne miejsce o którym tez nie miałam pojęcia .

Zaczynałaś od 2 nasionek... to super.. bo już skiełkowało i rośnie 5 szt Mam nadzieję na więcej

I to jest dobre podejście, ja policzyłam też i mam 11 sztuk i to pewnie jeszcze nie wszystko.
Milka 17:17, 15 kwi 2014

Gabrysia, masz rację, zobaczyć, to jedno, ale powrót do naszych 4 pór roku, to drugie
Niesamowite miejsce i mimo wszystko pomysły, jak ochronic rośliny,m aby przetrwały, ale wolę twój styl ogrodu, angielski, zwiewny i kolorowy
a jaśmin nie waż się wynosić, bo strach, a on zaraz będzie czarował, ze hej
U Ani dałaś fotkę z angielskiej rabatki, zwarta, kolorowaa, żywa
Gabriela 17:23, 15 kwi 2014

No wiem, nie wynoszę jaśminu, bo zimno się zrobiło bardzo.
U Ani musiałam powklejać fotki, bo głupot narobiłam i wysłałam jedną wiadomość cztery razy. Ta rabatka to z Upton Grey, a reszta z Savil Garden. Też byłaś.