Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 18:20, 27 maj 2014

Mala_Mi napisał(a)
Cottage Rose, czyli "wsiowa" - ha, bo wsiowe to piękne

Twoja rabata bylinowa to obiekt moich westchnień Jest piękna...... kłamię.. jest cudna
Szkoda mi trawnika i osi widokowych i to , że już nie wrabiam, ale takie coś jakbym zakładała ogród od nowa .. to miałoby miejsce przed tarasem Cały kwietny sezon mozna cieszyć sie kolorami, fakturą i zmiennością rabaty.

Właśnie tę radość w perspektywie miałam na myśli jak zakładałam rabatę na wprost tarasu. Marzą mi się kolejne, podobne, wzdłuż alejki lipowej, ale to byłoby wielkie przedsięwzięcie. Najpierw trzeba tam odwodnić. Nawet już wiem skąd się pojawił nagle problem, sąsiad powyżej - znacznie powyżej, wybudował nowy dom, a że jest pagórek to zrobił sobie odwadnianie, no i leci w moją stronę.
Pomyśleć że kilka lat temu zrobiliśmy tam nawadnianie i podlewało się, bo za sucho było.

W Twoim przypadku, przeróbka ogrodu chyba nie jest wielkim problemem?
Gabriela 18:22, 27 maj 2014

Mirella napisał(a)
Gabrysia ale cudowne Róże i w takim rozkwicie, ja jeszcze chwilę muszę poczekać tak samo Peonie, no piękne wszystko.

W tym roku róże kwitną wyjątkowo wcześnie, o tej porze były dopiero pomarszczone, mamy wyjątkowo różany rok. No i piwonie są razem z różami, to tak jakby się dwie niedziele do kupy zbiegły.
Gabriela 18:27, 27 maj 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Gabrysiu, uroczo. Świetnie zestawiasz cały ten bylinowy dostatek.
I ja się wieczornikiem zachwycam. Mam białego w ogrodzie a fioletowego w łanach pod płotem. Siewki białego dosadziłam do róż.

Książki - miód.
Mam prośbę. Możesz mi w sierpniu odsadzić irysa żółtego? Straciłam ten kolor w irysach zupełnie i nie mogę odnaleźć. Planuję (ale to plany raczej marzeniowe) nawet wyprawę do znanych nam hodowców irysów i liliowców.

I hosty pięknie wyglądają. Duże i dorodne.

Dojrzałam huśtawkę w altanie za różami .
Twój ogród jest "taki z głową i pomysłem".

Ja wieczorniki też głównie przy różach posadziłam. Wsiałam je też w marcu, ale chyba już w tym roku nie zakwitną? Porosły dorodne, przesadziłam je w tymczasowe miejsce. One są dwuletnie jak goździki kamienne.
Irysa dostaniesz, oczywiście, jest właśnie od znanych nam hodowców. Tyle że miały to być dwie różne odmiany, a wygląda że tylko doniczki były dwie. Zrobię z nich cały rząd przed liliowcami na ognistej rabacie, bo teraz rosną niesymetrycznie.
Huśtawka - tak, to ta której się dorobiłam po tylu latach
Gabriela 18:29, 27 maj 2014

hanka_andrus napisał(a)
Potwierdzam za Ewunią, Gabrysia ma ogród i z głową, i z nogami, czyli kompletny!

Haniu, Ty to jesteś, no. Ale wiem, że lubisz mój ogród. Kompletny to on jeszcze nie jest, zwłaszcza Mordor jest ze słabo zarysowaną koncepcją, za to z dużą ilością zbędnej wody.
Gabriela 18:33, 27 maj 2014

Kasya napisał(a)
no dokladnie to co pisze Agnieszka

strasznie lubie ogladac twoje rabatki

a taka dużą kępę irysow to jak uzyskac ? trzeba duzo posadzic czy one sie rozrosną ? jesli tak to po jakim czasie ?

Cieszę się i widzę, że stałaś się częstym gościem, chociaż ja nie za dużo piszę.

Duża kępa irysów syberyjskich (u mnie niebieskie) powstaje po podziale jednej dużej kępy na części i posadzeniu ich obok siebie. Najlepiej robić to wcześnie na wiosnę, albo po kwitnieniu. Na drugi rok będzie już dużo kwiatów. Po trzech, czterech latach kępa rozrasta się bardzo, robi się łysa w środku i prawie przestaje kwitnąć.
Mam takie i takie, bo w tym roku nie rozsadzałam, a te największe są właśnie dwuletnie.
Podobnie jest z irysami bródkowymi, też trzeba często dzielić kłącza.
Kasya 18:48, 27 maj 2014

Gabriela napisał(a)

Cieszę się i widzę, że stałaś się częstym gościem, chociaż ja nie za dużo piszę.

Duża kępa irysów syberyjskich (u mnie niebieskie) powstaje po podziale jednej dużej kępy na części i posadzeniu ich obok siebie. Najlepiej robić to wcześnie na wiosnę, albo po kwitnieniu. Na drugi rok będzie już dużo kwiatów. Po trzech, czterech latach kępa rozrasta się bardzo, robi się łysa w środku i prawie przestaje kwitnąć.
Mam takie i takie, bo w tym roku nie rozsadzałam, a te największe są właśnie dwuletnie.
Podobnie jest z irysami bródkowymi, też trzeba często dzielić kłącza.

ja jestem czestym gosciem juz od dawna bo bardzo mi sie u ciebie podoba

posadzialam na jednej rabacie w 2 miejscach po 3 cebule i na drugiej w jedym miejscu 6 cebul, jeszcze nie kwitną, ciekawe czy kiedys zrobi sie z tego duza kępa
Gabriela 18:51, 27 maj 2014

Cebule? Więc posadziłaś chyba co innego? Irysy nie mają cebul, tylko kłącza - grube i duże mają bródkowe, a syberyjskie - mniejsze z plątanianą korzeni.
Skoro miałaś cebule, to będziesz mieć śliczne, niskie kosaćce cebulowe wczesną wiosną.
Kasya 20:42, 27 maj 2014

a no widzisz... a ja myslalam ze beda iryski
czyli musze kupic klacza...
Kosaćce (Iris) - myslalam ze to to samo...

a te kosacce nie zakwitna w tym roku ?
Pszczelarnia 21:20, 27 maj 2014

Gabrysiu, a ten wieczornik to nie miesięcznica? No nie, wieczornik (hesperis matronalis) nie daje judaszowych srebrników tylko miesięcznica (lunaria annua). Ot odkrycie.

barbara_kraj... 21:56, 27 maj 2014

Nie ma to jak byliny
Trafnie dobrane kombinacje i zestawienia pozwalają mieć wciąż nowy obraz Tak się dzieje u Ciebie, Gabrysiu

Pisałam Ci, że wzeszły mi trzy ośmiały? Na razie są w doniczkach, bo boję się żeby mi tych siewek ślimaki nie zeżarły