Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

hanka_andrus 19:41, 24 maj 2014

Zielnik, to jakieś nowe hobby?
Przyda się przyszłemu ogrodnikowi.

Wieczorniki białe super, a cały ogród , ech nie ma słów. Pięknie jest i tyle.
reni 10:33, 25 maj 2014

Oj,nacieszyłam oczy...cudne widoki..placyk z ławeczką uroczy, planuję właśnie kupić drewnianą ławkę mam nawet jedną na oku ale jest w stanie surowym...czy ty swoją malowałaś?Jeśli tak to czym najlepiej?
Ja w tym roku skusiłam się po raz pierwszy raz i posadziłam cukinię ale też jakoś marnie wschodzi..pozdrawiam
Kondzio 10:41, 25 maj 2014

Ogród jak zwykle zjawiskowy macham niedzielne
Kasya 10:55, 25 maj 2014

Gabriela napisał(a)

piekne te twoje rabatki
tez bym chciala osiagnac kiedys taki gąszcz pelen kwiatow i roznorodnosci

nie umiem rozszyfrowac co tam rosnie oprocz peoni, roz, i iryskow

roze w takim gaszczu dobrze sie maja ? nie ma problemow z chorobami ?

pryskasz czyms rosliny profilaktycznie ?

Gabriela 14:31, 25 maj 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Gabrysia, pokaż stronę tego albumu .... please. Chociaż jednym zdjęciem oko ucieszę.

hanka_andrus napisał(a)
Zielnik, to jakieś nowe hobby?
Przyda się przyszłem,u ogrodnikowi.

.

Pokażę i zielniki i albumy, bo nie mogę się od nich oderwać, mimo że w ogrodzie już tyle kwiatów kwitnie.

To jest angielskie urządzenie do zasuszania roślin na płasko - dwie deseczki skręcane czterema śrubami, przełożone tekturą i grubszą różową bibułą. Specjalnie zrobiłam zdjęcie tak, żeby było widać że jest w użyciu.

A tutaj jest album - zielnik na liście, żeby można było te zasuszone cuda wklejać w miejscach gdzie są obrazki określonych gatunków, w naturalnej wielkości. Też ma tekturowe kartki do zasuszania, ale metoda z deseczkami i bibułami lepsza.

Gabriela 14:36, 25 maj 2014

Po pracy z suszeniem, pora na ucztę dla oczu:

Na jednej stronie stara rycina, na drugiej, albo na obu nowoczesna fotografia, taka jest konwencja i tak przez prawie 240 stron.

Gabriela 14:40, 25 maj 2014

I album starych róż od początku do lat 50-tych XX wieku, piękne zdjęcia na czarnym tle, tak się moim zdaniem róże najpiękniej prezentują na fotografiach, wszystkie szczegóły są dobrze widoczne.

Gabriela 14:42, 25 maj 2014

Joku napisał(a)
Gabrysiu zachwyciły mnie ostrogowce. O wieczorniku myślę, przede wszystkim ze względu na zapach (wyczaiłam u mojego taty w ogródku, nie wiem skąd do niego zawędrował). Miałam kiedyś fioletowy.
Mary Rose już u ciebie kwitnie a moja dopiero ma małe pączki.

Fioletowy miałam w zeszłym roku, on był inny, dużo wyższy i bardziej rozgałęziony niż biały.
Mary Rose kwitnie na całego, trochę żałuję że nie przycięłam bardziej pędów, byłaby wtedy mniej rozwichrzona u góry, rozmiary ma bardzo zacne w tym roku.
Gabriela 14:46, 25 maj 2014

reni napisał(a)
Oj,nacieszyłam oczy...cudne widoki..placyk z ławeczką uroczy, planuję właśnie kupić drewnianą ławkę mam nawet jedną na oku ale jest w stanie surowym...czy ty swoją malowałaś?Jeśli tak to czym najlepiej?
Ja w tym roku skusiłam się po raz pierwszy raz i posadziłam cukinię ale też jakoś marnie wschodzi..pozdrawiam

Ławka jest teakowa, niczym jej nie maluję, chcę żeby była szara. Była pociągnięta czymś, może woskiem, ale delikatnie, teraz to coś dyskretnie schodzi i wygląda bardzo dobrze. Jeżeli Twoja ławka będzie z drewna egzotycznego, twardego, to nie ma co dokładać sobie roboty i malować czy zabezpieczać, chyba że trzeba (sosna, świerk), albo chcesz kolor.
Z cukinią potwierdzasz moje doświadczenia, pani z targu też skarżyła się że ogórki kiepsko wschodziły.
Gabriela 14:47, 25 maj 2014

Kondzio napisał(a)
Ogród jak zwykle zjawiskowy macham niedzielne

Odmachuję sympatycznie i przypominam że czekają na Ciebie u mnie Twoje kalosze.