Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

mira 23:12, 26 maj 2014

Gabrysiu ale piękną porcję zdjęć dałaś, jestem zdumiona jak wiele u Ciebie kwitnie u mnie róże pojedynczo się pojawiają jeszcze nieśmiało , jestem pod wrażeniem kosmosu czekoladowego
a rabatę bylinową można oglądać stale

pozdrawiam
paniprzyroda 23:19, 26 maj 2014

Wiedziałam, kiedy tu zajrzeć, róże cudne i rabatka przed domem Wieczornik biały kwitł u mnie w ubiegłym roku, siewki wyrywałam długo, rosną nawet przy kompoście
Mala_Mi 23:26, 26 maj 2014

Cottage Rose, czyli "wsiowa" - ha, bo wsiowe to piękne

Twoja rabata bylinowa to obiekt moich westchnień Jest piękna...... kłamię.. jest cudna
Szkoda mi trawnika i osi widokowych i to , że już nie wrabiam, ale takie coś jakbym zakładała ogród od nowa .. to miałoby miejsce przed tarasem Cały kwietny sezon mozna cieszyć sie kolorami, fakturą i zmiennością rabaty.
Mirella 23:44, 26 maj 2014

Gabrysia ale cudowne Róże i w takim rozkwicie, ja jeszcze chwilę muszę poczekać tak samo Peonie, no piękne wszystko.
Pszczelarnia 11:15, 27 maj 2014

Gabrysiu, uroczo. Świetnie zestawiasz cały ten bylinowy dostatek.
I ja się wieczornikiem zachwycam. Mam białego w ogrodzie a fioletowego w łanach pod płotem. Siewki białego dosadziłam do róż.

Książki - miód.
Mam prośbę. Możesz mi w sierpniu odsadzić irysa żółtego? Straciłam ten kolor w irysach zupełnie i nie mogę odnaleźć. Planuję (ale to plany raczej marzeniowe) nawet wyprawę do znanych nam hodowców irysów i liliowców.

I hosty pięknie wyglądają. Duże i dorodne.

Dojrzałam huśtawkę w altanie za różami .
Twój ogród jest "taki z głową i pomysłem".

hanka_andrus 15:22, 27 maj 2014

Potwierdzam za Ewunią, Gabrysia ma ogród i z głową, i z nogami, czyli kompletny!
Kasya 17:30, 27 maj 2014

no dokladnie to co pisze Agnieszka

strasznie lubie ogladac twoje rabatki

a taka dużą kępę irysow to jak uzyskac ? trzeba duzo posadzic czy one sie rozrosną ? jesli tak to po jakim czasie ?
Gabriela 18:10, 27 maj 2014

paniprzyroda napisał(a)
Wreszcie mogę zajrzeć do Ciebie Nacieszyłam oczy majowymi rabatami i bujnością kwiecia. Od zestawu roślin podanych przez Ciebie można dostać zawrotu głowy, a przecież mam to wszystko na swoich rabatach i gdzie ja to upchnęłam? Albumy, urządzenie do suszenia kwiatów i inne smaczki, które tu się od czasu do czasu pojawiają sprawiają wiele przyjemności
Dziękuję za bodziszki, już rosną w docelowym miejscu. Pięknie powschodził mi ośmiał siany do gruntu, chyba z piętnaście sadzonek, więcej nasion w 1 opakowaniu chyba nie było. Podobnie ogórki, dość dobrze skiełkowały rośliny z angielskich nasionek. Jedynie kosmos z własnych nasion był się zaparł i nic, żadnego! A zaplanowałam go jako tło i chyba wysieję jutro w to miejsce słonecznik, przeplatając go kannami. Gdybyż jeszcze tylko czasu byłoby więcej
Pozdrawiam.

Moje ogórki też wzeszły, dzisiaj widzę, obok tych posadzonych. Ale będzie gąszcz, no cóż nie wykazałam się cierpliwością.
Za to niewschodzący kosmos to niespodzianka, przecież znakomicie wysiewa się sam, po zimie.
Skoro masz te same rośliny i dwa ogrody, to przecież nie mogłaś mieć kłopotu z upchnięciem na rabatach?.
Gabriela 18:11, 27 maj 2014

agniecha973 napisał(a)
Bardzo lubię te widoki. Schody - miodzio!
Może jakąś słowną ogrodową litanię do tych zdjęć różanych dołożyć - litania do róży
Wieczorniki mogą być jasno fioletowe? Ostatnio na wsi odkryłam coś takiego i jest szansa pozbierać nasiona

Wieczorniki są też fioletowe, tylko większe rosną. Nie pomyl z miesięcznicą - lunarią, bo jak kwitną są dość podobne.

Gabriela 18:14, 27 maj 2014

mira napisał(a)
Gabrysiu ale piękną porcję zdjęć dałaś, jestem zdumiona jak wiele u Ciebie kwitnie u mnie róże pojedynczo się pojawiają jeszcze nieśmiało , jestem pod wrażeniem kosmosu czekoladowego
a rabatę bylinową można oglądać stale

pozdrawiam

Mam nadzieję, że ten kosmos wysiewa się podobnie jak zwykły, czyli obficie. Na razie jest niezbyt wysoki.
Dziwne, że na waszym biegunie ciepła nie ma jeszcze róż, może po prostu masz późniejsze odmiany, u mnie nie wszystkie zakwitły.