Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 15:08, 25 maj 2014

Kasya napisał(a)

piekne te twoje rabatki
tez bym chciala osiagnac kiedys taki gąszcz pelen kwiatow i roznorodnosci

nie umiem rozszyfrowac co tam rosnie oprocz peoni, roz, i iryskow

roze w takim gaszczu dobrze sie maja ? nie ma problemow z chorobami ?

pryskasz czyms rosliny profilaktycznie ?

Profilaktycznie niczym nigdy nie pryskam, róże miewają czarną plamistość, zwłaszcza niektóre angielki są podatne - Szekspir na przykład, wtedy obrywam liście i czekam aż wyrosną nowe, bo pryskanie nie bardzo wtedy już na to pomaga. Może powinnam, ale mi się nie chce.

Na kolistej rabacie którą wstawiłam, jest duży gąszcz. Rozpoznałaś róże, peonie, irysy syberyjskie, ale są też pierwsze drobne żółte liliowce, rosną tam też łubiny, różne przetaczniki, przywrotniki, wieczorniki, ostrogowce, kamienne goździki, kuliste kępy niskich tawuł, okrągłe tuje Danica, ostróżki, dużo floksów i rozchodników wysokich i niskich, odętki, orliki, dzwonki, szałwie, margerytki, astry jesienne,bodziszki, dosadzam jednoroczne kosmosy, kąkole, ośmiały, aminki, kleome. Z cebulowych tylko duża ilość narcyzów i wysokie kule czosnków. Na froncie zadarniające floksy, rozchodniki, macierzanki, pstry barwinek, dąbrówki.
No i pomiędzy tym wszystkim panoszą się zioła - odmiany oregano, melisy, piołunu, szałwii, krwawnika, kocimiętki, szczypiorek, tymianek, w tym roku dosadziłam pysznogłówkę, panoszy się ogórecznik.
Wszystko sadzone w rytmach - większe rośliny i w kępach - mniejsze.

Kondzio 16:45, 25 maj 2014

Gabriela napisał(a)

Odmachuję sympatycznie i przypominam że czekają na Ciebie u mnie Twoje kalosze.
hi hi hi pamietam hi hi hi album piekny sam bym taki chciał hi hi hi dziekuje wiesz za co jestem wniebo wzięty jak ja sie nie moge do czekać hi hi hi hi
Kasya 17:22, 25 maj 2014

Gabrysiu, dzięki.... Ale litania
Nie znam dużej części roślin pomału jakoś zapelnie te rabatki, póki co wspomagam się ladniejszymi chwastami
A może podpowiesz mi jeszcze które bylinki są efektowne i bezproblemowe ?
Gabriela 19:14, 25 maj 2014

Bezproblemowe są na pewno wysokie rozchodniki, liliowce, margaretki, przetaczniki, piwonie, wysokie floksy, odętki, orliki, wszystkie zioła które wymieniłam. Wsadzone raz - rosną i rozrastają się, część się wysiewa sama, nie trzeba ich ruszać. Polecam.
Chwast to nazwa umowna, oznacza roślinę niepożądaną. Ja np. w tym roku na innej rabacie, traktuję jak chwasty rozsiane kosmosy i maki. Jeżeli Twój chwast jest ładny, zostaw go, widziałam u Ciebie zdjęcie, nie jestem pewna, to chyba przymiotno.
Kasya 19:57, 25 maj 2014

Dzięki, zapamietam sobie
Rzeczywiście przymiotno ma identyczne kwiatki, nie widać na zdjęciach listków, ale bardzo możliwe ze to to
mira 22:27, 25 maj 2014

Gabrysiu imponujące te albumy a litania z rabaty ciekawa
jak się nazywa ta róża po lewej stronie - ciekawa

pozdrawiam

reni 22:36, 25 maj 2014

Gabriela napisał(a)

Ławka jest teakowa, niczym jej nie maluję, chcę żeby była szara. Była pociągnięta czymś, może woskiem, ale delikatnie, teraz to coś dyskretnie schodzi i wygląda bardzo dobrze. Jeżeli Twoja ławka będzie z drewna egzotycznego, twardego, to nie ma co dokładać sobie roboty i malować czy zabezpieczać, chyba że trzeba (sosna, świerk), albo chcesz kolor.
Z cukinią potwierdzasz moje doświadczenia, pani z targu też skarżyła się że ogórki kiepsko wschodziły.

No właśnie, że jest z sosny i trzeba ją jakoś zabezpieczyć...
Piękne albumy pokazałaś,a zielnik...bardzo ciekawe rozwiązanie ...pozdrawiam
Gabriela 22:37, 25 maj 2014

mira napisał(a)

Gabrysiu imponujące te albumy a litania z rabaty ciekawa
jak się nazywa ta róża po lewej stronie - ciekawa

pozdrawiam

Nuits de Young, rocznik 1845.
Do litanii rabatowej można jeszcze co nieco dorzucić - rutewki choćby i wielosiły. A i naparstnice jeszcze. No i werbeny patagońskie, uff.
Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że rabata jest długa, szeroka i kwitnie od wiosny do mrozów.
Gabriela 22:40, 25 maj 2014

reni napisał(a)

No właśnie, że jest z sosny i trzeba ją jakoś zabezpieczyć...
Piękne albumy pokazałaś,a zielnik...bardzo ciekawe rozwiązanie ...pozdrawiam

Jak z sosny, to nie masz wyjścia, trzeba malować na kolor pasujący. Też mam dwie takie i huśtawkę nową do malowania. Zawsze bardzo chciałam mieć ławkę - huśtawkę i mam dopiero teraz, po tylu latach...
Sebek 23:27, 25 maj 2014

Ta bylinowa rabata z roku na rok jest coraz piękniejsza A urządzenie do suszenia roślin intrygujące - pierwszy raz takie coś widzę