Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

zawitka 07:48, 19 cze 2015

Gabi a jakiego bodziszka szukasz ???? Dech mi zapierają Twoje róże , nie wiem dlaczego u mnie one niechcą być ładne I zła jestem na nie Ogród bajeczka Jeszcze zapytam o czosnek niedzwiedzi czy jego się wykopuje jak tulipy???
kosolka 07:53, 19 cze 2015

Gabrysiu, pisałam to już kiedyś, ale powtórze, bo znów się nazachwycałam... Masz jak dla mnie jeden z piękniejszych ogrodów na forum. Pozdrawiam!
EPODLAS 10:08, 19 cze 2015

Gabrysiu, w pięknej scenerii mieszkasz. Wiem że taki efekt wymaga ciężkiej pracy, ale twój dom i ogród jest jak z bajki. Bez pnączy ogród jest nudny, a twój dom otulony pnączami wygląda cudnie.
Gabriela 22:02, 19 cze 2015

Przemiło mi jest, że o mnie nie zapominacie.
Wróciłam z wakacji w Normandii (część I-sza, cdn), gdzie są cudowne ogrody, wspaniałe róże, a rośliny są dorodne, ogromne, "przeskalowane".
Ogrody normandzkie mają lekkość, finezję i jakość, gdzie indziej nie spotykaną.
Będę uzupełniać moje stare normandzkie wątki na "Ogrodach świata" i tworzyć nowe, przy czym liczę na pomoc dwóch zaprzyjaźnionych od dawna ogrodniczek.

Na razie zostawiam zdjęcia pól, na których kwitł najprawdziwszy len i domu, w którym przez chwilę mieszkaliśmy, cudownie było mieć białe, pachnące róże w oknie na wysokim piętrze.

Gabriela 22:16, 19 cze 2015

Pięknie dziękuję za miłe słowa pod adresem ogrodu i roślin. Róże bardzo się postarały w tym roku i nie tylko one.
Szczerze mówiąc, zastanawiałam się dwa tygodnie temu - po co ja wyjeżdżam, skoro jest tak pięknie i obiecująco? No i nie zobaczyłam kwiatów piwonii w pełnm rozwkwicie, w tym Bowl of Beauty, która była w pąkach jak wyjeżdżałam i bez najmniejszego nawet płatka, kiedy wróciłam. Ano, nie można mieć wszystkiego...

Odpowiem jeszcze na pytania - róże w żywopłocie to róże pomarszczone w kilku odmianach - pełne i pojednycze.

Czosnku niedźwiedziego się nie wykopuje, zostawia się nasienniki, żeby się rozsiał.

Jakiego bodziszka szukam? Nie pamiętam.

Po drodze odwiedziłam znowu Rosarium Europa w Niemczech i wreszcie zobaczyłam wszystkie róże historyczne, na które spóźniłam się rok temu, a których jest tam ogromna kolekcja.
To jest np. róża galijska w odmianie L'Enchanteresse z 1824 roku.

barbara_kraj... 22:39, 19 cze 2015

I pomyśleć, że jeszcze tak niedawno i u nas były pola niebieskie od kwitnącego lnu, a białe od gryki. Na Podkarpaciu takowe widywałam
dorotka_z 22:34, 20 cze 2015

Cudowne te lniane pola

Twój ogród oczywiście również. Pokazuj go, proszę, pokazuj, bo masz się czym pochwalić
Kasya 22:37, 20 cze 2015

Bajeczne zdjecia ja chce jeszcze
paniprzyroda 22:43, 20 cze 2015

Barwa tej róży to czysta finezja Z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy
zawitka 07:35, 21 cze 2015

Niebiesko od lnu ----- myślami wróciłam na pola swojej Babci Pokazuj -- będziemy oglądać