Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 20:16, 02 lut 2016

A co jeszcze siejesz z kiełków? Bo ja lubię lucernę. Uwielbiałabym też słonecznik, ale słabo wychodzi w kiełkowniku. Sensowniej byłoby chyba posiać go do doniczki z ziemią i obcinać młode, wyciągnięte pędy. No właśnie, chyba sobie kupię słonecznik i tak zrobię.
roma2 20:35, 02 lut 2016

Rzeżuchy nikt oprócz mnie nie tyka. To przestałam się bawić. Ze słonecznikiem od zeszłego roku robię tak jak właśnie napisałaś . Do korytka z ziemią i tnę pędzące do słoneczka pędy . Lucerny nie próbowałam, ale już wiem, że niedługo spróbuję.
Jana 20:42, 02 lut 2016

Gabriela napisał(a)
A co jeszcze siejesz z kiełków? Bo ja lubię lucernę. Uwielbiałabym też słonecznik, ale słabo wychodzi w kiełkowniku. Sensowniej byłoby chyba posiać go do doniczki z ziemią i obcinać młode, wyciągnięte pędy. No właśnie, chyba sobie kupię słonecznik i tak zrobię.
niestety tylko to, u mnie nie lubią kiełków a przecież są takie zdrowe
hanka_andrus 22:14, 02 lut 2016

Ja jeszcze na przeciwwagę dodam takie przysłowie:
Gdy styczeń z mgłą chodzi, mokrą i wczesną wiosnę zrodzi!

Dołączam do kiełkujących. U mnie rzodkiewka, lucerna i koniczyna
Krys 22:22, 02 lut 2016

Gabrysiu jak siejesz kielki,kupilam taka kielkownice,ale woda sie zatrzymuje i gnija,smierdzi niesamowicie,a ja lubie kielki
mira 10:09, 03 lut 2016

Kielki rzodkiewki lubię najbardziej a ostatnio jadłam buraków ale mi nie smakowaly
U mnie na parapecie cebulka i pietruszka sie zieleni
Pozdrawiam
Pszczelarnia 17:25, 03 lut 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Próbowałam skubać liście oczara (u), ale one bardzo mocno się trzymają, w dodatku te kwiatki siedzą akurat u nasady liścia ) Same komplikacje.

Obczytałam się na stronach amerykańskich. Niektóre gatunki tak mają.

A ja siedzę i od 3 dni rozmyślam o oczarach.
Gabriela 18:59, 03 lut 2016

Krys napisał(a)
Gabrysiu jak siejesz kielki,kupilam taka kielkownice,ale woda sie zatrzymuje i gnija,smierdzi niesamowicie,a ja lubie kielki

Krysiu, nie można dopuszczać do tego, żęby woda stała w tych tackach/miskach kiełkownicy. Zawsze podlewać rano i wieczorem wodą przegotowaną, ledwie letnią i nasączać każdą warstwę osobno, bo trzy na raz działają krótko i tylko na początku.
Trzeba pilnować lejków, unieść je na taką wysokość, by woda ściekła w całości swobodnie w ciągu paru minut.Na początku kiełkowania odpływy lubią się zatykać nasionami. W rowkach i tak zostanie woda i to wystarczy nasionom. Pilnowanie tych zasad spowoduje, że kiełki będą świeże i wilgotne "naturalnie".
Co do śmierdzenia, to niemiły zapach wydzielają kiełki brokuła i innych kapustnych, lepiej zjeść te warzywa świeże. A propos - moja mama zakisiła dzisiaj trochę białej kapusty z marchewką.
Gabriela 19:00, 03 lut 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Obczytałam się na stronach amerykańskich. Niektóre gatunki tak mają.

A ja siedzę i od 3 dni rozmyślam o oczarach.

No takie są skutki czytania Ogrodowiska.
A oczary tak mają z liśćmi, marnymi kwiatami czy jednym i drugim? Bo na moich trzech, trochę liści zawsze zostaje.
Gabriela 19:06, 03 lut 2016

mira napisał(a)
Kielki rzodkiewki lubię najbardziej a ostatnio jadłam buraków ale mi nie smakowaly
U mnie na parapecie cebulka i pietruszka sie zieleni
Pozdrawiam

Buraków nie jadłam, ale młode listki buraków są boskie w smaku i wyglądzie (czasami można kupić w mieszance sałat).
Oglądałam w niedzielę szczypiorek na rabacie, ma zielone, świeże końcówki. Czyli wyrywa się jak szczypiorek na wiosnę. Tymczasem kupiłam kolejną doniczkę pędzonego.