Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 19:07, 03 lut 2016

hanka_andrus napisał(a)
Ja jeszcze na przeciwwagę dodam takie przysłowie:
Gdy styczeń z mgłą chodzi, mokrą i wczesną wiosnę zrodzi!

Dołączam do kiełkujących. U mnie rzodkiewka, lucerna i koniczyna

No, u mnie mgły nie było w styczniu za bardzo.
Słucham "Trójki", zapowiadają śnieg i lekki mróz, a w sobotę znowu plus 9 i więcej.

Pamiętam że kiełkujesz, ze dwa lata temu żeśmy się sobie chwaliły.
Gabriela 19:08, 03 lut 2016

roma2 napisał(a)
Rzeżuchy nikt oprócz mnie nie tyka. To przestałam się bawić. Ze słonecznikiem od zeszłego roku robię tak jak właśnie napisałaś . Do korytka z ziemią i tnę pędzące do słoneczka pędy . Lucerny nie próbowałam, ale już wiem, że niedługo spróbuję.

Lucerna w smaku jest "żadna", taka świeżo zielona i tyle. Ale fajna i ma cieniutkie łodyżki zakończone maleńkimi listeczkami, drobiazgi takie.
Czyli potwierdzasz ten słonecznik, będę próbować.
Gruszka_na_w... 19:37, 03 lut 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Obczytałam się na stronach amerykańskich. Niektóre gatunki tak mają.

A ja siedzę i od 3 dni rozmyślam o oczarach.

Mogą oczarować, to prawda- ślicznie się przebarwiają jesienią. Mają w rodzinie jeszcze krzew o nazwie Fothergilla większa (Fothergilla major) - to krzew liściasty z rodziny oczarowate (Hamamelidaceae). Fothergilla kwitnie wiosną, w maju i czerwcu, zazwyczaj przed liśćmi, a kwiaty ma bardzo oryginalne, bezpłatkowe. Pylniki ułożone są na biało-kremowych pręcikach w sposób przypominający szczotkę do mycia butelek. Puszyste kwiaty utrzymują się około trzech tygodni i mają delikatny, miodowy zapach. Na młodych gałązkach i od spodu liści widoczne są gwiaździste włoski.Jesienią przebarwiają się bardzo atrakcyjnie w różnych odcieniach czerwieni, pomarańczu i żółci. Wygląda to jakby krzew płonął ognistymi barwami. Ta rdzawa, jesienna barwa jest piękniejsza w słońcu, jednak należy wtedy pamiętać o zapewnieniu wilgoci w glebie. (cytat z artykułu Danusi)
Mam na niego chrapkę )
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:40, 03 lut 2016

Zakiełkowałyście we mnie ochotę na kiełki ) Uwielbiam rzeżuchę z jajeczkiem na miękko. Zaeksperymentuję z rzodkiewką.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Ewik 19:47, 03 lut 2016

Krys napisał(a)
Gabrysiu jak siejesz kielki,kupilam taka kielkownice,ale woda sie zatrzymuje i gnija,smierdzi niesamowicie,a ja lubie kielki

Miałam ochotę taką kiełkownicę sobie sprawić, czyli co niewarto ?
mira 20:17, 03 lut 2016

Gabrysia a co robisz z tym szczypirkiem jak zuzyjesz sywalasz te karpe czy wysadzasz gdzies
Jana 21:10, 03 lut 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mogą oczarować, to prawda- ślicznie się przebarwiają jesienią. Mają w rodzinie jeszcze krzew o nazwie Fothergilla większa (Fothergilla major) - to krzew liściasty z rodziny oczarowate (Hamamelidaceae). Fothergilla kwitnie wiosną, w maju i czerwcu, zazwyczaj przed liśćmi, a kwiaty ma bardzo oryginalne, bezpłatkowe. Pylniki ułożone są na biało-kremowych pręcikach w sposób przypominający szczotkę do mycia butelek. Puszyste kwiaty utrzymują się około trzech tygodni i mają delikatny, miodowy zapach. Na młodych gałązkach i od spodu liści widoczne są gwiaździste włoski.Jesienią przebarwiają się bardzo atrakcyjnie w różnych odcieniach czerwieni, pomarańczu i żółci. Wygląda to jakby krzew płonął ognistymi barwami. Ta rdzawa, jesienna barwa jest piękniejsza w słońcu, jednak należy wtedy pamiętać o zapewnieniu wilgoci w glebie. (cytat z artykułu Danusi)
Mam na niego chrapkę )
muszę sobie o nim poczytać, bo nazwę już słyszałam
Gabriela 22:13, 03 lut 2016

Ewik napisał(a)

Miałam ochotę taką kiełkownicę sobie sprawić, czyli co niewarto ?

Ależ oczywiście że warto, tylko nie jest to tak, że można zalać wodą i zapomnieć.
Podobno można kiełkować w zwykłym słoiku - nie próbowałam i chyba wtedy szybciej o zaparzenie i śmierdzenie.
Gabriela 22:17, 03 lut 2016

mira napisał(a)
Gabrysia a co robisz z tym szczypirkiem jak zuzyjesz sywalasz te karpe czy wysadzasz gdzies

Nie, no nie wywalam, on tam trochę odrośnie, a jak już nie daje rady, to podlewam go minimalnie, stoi gdzieś nie na widoku i wsadzam do ziemi w marcu. Właściwie prawie cały szczypiorek w ogrodzie mam z takich doniczek i widzę, że są jednak jego różne odmiany.
margaretka3 22:25, 03 lut 2016

Ja kiełkowałam w słoiku. Ale po pół torebki wsypywałam, bo jakby się dało za dużo, to nierównomiernie kiełkują i wtedy mogą się zaśmierdzieć. Ale tak, szybko zjadałam i problemu nie było.