Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 22:05, 06 lut 2016

dorotka_z napisał(a)
Oj, chętnie bym się do Was przyłączyła. Znam te ogrody, ale to nie lada gratka przespacerować się po nich z ogrodowymi pasjonatami. "Normalni" ludzie inaczej patrzą na zielone

Jako wkupne wklejam link to filmiku, na który wpadłam dziś na YT. Co prawda nie lilaki tylko róże, ale za to historyczne Może już widziałaś, Gabrysiu?

https://www.youtube.com/watch?v=lVerFD97i3s

Gabrysiu, które róże historyczne poleciłabyś na początek? Myślę o posadzeniu dwóch krzaków. Korci mnie Cardinal de Richelieu i jeszcze jakaś. Może coś bordowego? Nie mogę się zdecydować...

Przyłącz się, oczywiście.
Jasne, że znam ten film i cały cykl. I znam ogród Mottisfont.

Róże historyczne na początek, trudne zadanie. Bordową starą różą jest Arthur de Sasnal i chciałabym ją mieć, bo wyjątkowej urody, ale nie mam pojęcia jaka będzie.
Bordową piękną różą jest Tuskany i Tuskany Superb i Souvenir du dr Jamaian.
Albo coś niższego nieco - Baron Girod de'Lain
Ale gdyby nie zależało Ci na kolorze, to poleciłabym niezawodną, piękną i cudnie pachnącą Louis Odier - ona była moją pierwszą historyczną różą. Wyrasta w duży, szeroki krzew.
Polecałabym też róże z zielonym "oczkiem" - np. Mme Hardy.
sylwia_slomc... 22:06, 06 lut 2016

Hmmm klub lilakowy fajna sprawa
Gabriela 22:06, 06 lut 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Pani Prezes!
To ja zgłaszam akces na członka przyszłorocznego. Czy mogę się już oficjalnie tytułować kandydatem na członka? Nadmieniam, że mój stan posiadania to 3 lilaki Meyera Palibin, jeden NN oraz 3 lilaki węgierskie. )

Możesz się tytułować. Stan posiadania jak najbardziej Cię upoważnia.
Bogdzia 22:27, 06 lut 2016

Gabriela napisał(a)
Stowarzyszenie Miłośniczek Lilaków wybierze się 14 maja (sobota) do Warszawy:

część I - Ogród Botaniczny PAN przy Łazienkach Królewskich - tam są cudne, polskie odmiany, gdzie indziej niespotykane, a ja nie rozumiem dlaczego nikt ich nie rozmnaża,
część II - Ogród Botaniczny PAN w Powsinie.

Co do miejscówki - jeżeli jedziemy na jeden dzień, to ja wsiadam w Pendolino.
Ale myślę po cichu o szkółce Szmitów w Pęchcinie, to 1,5 godz, drogi od Warszawy, wiec wtedy pozostaje spanie w Warsaw, samochód i miejscówki będą.

Za rok lilaki w Wojsławicach - niech jeszcze podrosną, ale tam kolekcja będzie po prostu bajeczna.

Całe szczęście ze do pani Prezes zajrzałam.Będę.
dorotka_z 23:27, 06 lut 2016

Dziękuje za odpowiedź i polecenia

Tak coś czułam, że znasz te filmiki

A jak sądzisz, czy Luis Odier pasowałaby do Rosarium Uetersen? Mam obok niej miejsce i tak się zastanawiam. Jeżeli nie to może faktycznie Mme Hardy. Czy za duży kontrast? Te róże rosłyby na rabacie bylinowej na tle grabowego żywopłotu. Planuję tam w przyszłości stolik, więc chciałabym, żeby pachniało.
Gabriela 01:15, 07 lut 2016

Bogdzia napisał(a)

Traktowałam to jako pewnik, już od dawna byłyśmy umówione.
Gabriela 01:21, 07 lut 2016

dorotka_z napisał(a)
Dziękuje za odpowiedź i polecenia

Tak coś czułam, że znasz te filmiki

A jak sądzisz, czy Luis Odier pasowałaby do Rosarium Uetersen? Mam obok niej miejsce i tak się zastanawiam. Jeżeli nie to może faktycznie Mme Hardy. Czy za duży kontrast? Te róże rosłyby na rabacie bylinowej na tle grabowego żywopłotu. Planuję tam w przyszłości stolik, więc chciałabym, żeby pachniało.

Ha, Rosarium Uetersen ma trudny mocno różowy kolor, ja jej nie mam w swoim ogrodzie, więc nie powiem że będą pasować kolorystycznie z Louis Odier.
Powiem Ci też, że te stare róże pasują najbardziej ze sobą i z angielkami Austina, które z nich się wywodzą. Więc może posadź stare róże na tej rabacie gdzieś dalej od RU.
Rabata bylinowa na tle grabowego żywopłotu brzmi świetnie, może gdzieś pokażesz zdjęcia, szkoda że nie masz wątku.
Gabriela 01:22, 07 lut 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Hmmm klub lilakowy fajna sprawa

Jeżeli lubisz lilaki, to możesz wstąpić i jechać.
Kasya 08:22, 07 lut 2016

Bogdzia napisał(a)

Mala_Mi 13:30, 07 lut 2016

Gabriela napisał(a)
Stowarzyszenie Miłośniczek Lilaków wybierze się 14 maja (sobota) do Warszawy:

część I - Ogród Botaniczny PAN przy Łazienkach Królewskich - tam są cudne, polskie odmiany, gdzie indziej niespotykane, a ja nie rozumiem dlaczego nikt ich nie rozmnaża,
część II - Ogród Botaniczny PAN w Powsinie.

Co do miejscówki - jeżeli jedziemy na jeden dzień, to ja wsiadam w Pendolino.
Ale myślę po cichu o szkółce Szmitów w Pęchcinie, to 1,5 godz, drogi od Warszawy, wiec wtedy pozostaje spanie w Warsaw, samochód i miejscówki będą.

Za rok lilaki w Wojsławicach - niech jeszcze podrosną, ale tam kolekcja będzie po prostu bajeczna.

Lilaki to jedno, ale ten Pęchcin to już bardzo nęci...

Mam mieć wyjątkowych gości w maju i jeszcze nie wiem kiedy...... mam popsute auto i kompletnie popsuty budżet.. Od siebie raczej nie skompletuję ekipy w celu redukcji kosztów... ale odnotowuję, że jak się da

Wierszyk Hani jak zwykle trafiony