Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

agniecha973 17:51, 06 sty 2012

Gabrielo, pospacerowałam po Twoim ogrodzie, przejrzałam dokładnie wszystkie rabatki i muszę Ci powiedzieć, że podziwiam Cię za taką konsekwencję w nasadzeniach. Masz piękny ogród.
Na pewno pięknie zagospodarujesz pozostałą przestrzeń. Obiecująco zapowiada się aleja z głogami (efekt będzie niesamowity podczas kwitnienia!) i rabata a la GJ. Powodzenia w realizacjach.
Gabriela 18:43, 06 sty 2012

Dzięki Agnieszko, mam już w planie kolejną rabatę (już przekopana i zabezpieczona) z oczarem w roli niemal głównej, no - przynajmniej dwa razy do roku, czyli jesienią i wczesną wiosną.
Kto ma oczar w ogrodzie?
ell 20:48, 06 sty 2012

Gabrysiu widzę, że kolejne pomysły w trakcie realizacji. Mam nadzieję, że mąż nie przeżywa za bardzo inwazji gości w garniturkach na jego oczko w głowie.
Powodzenia w Nowym Roku.
Sebek 20:31, 07 sty 2012

Gabriela napisał(a)
Dzięki Agnieszko, mam już w planie kolejną rabatę (już przekopana i zabezpieczona) z oczarem w roli niemal głównej, no - przynajmniej dwa razy do roku, czyli jesienią i wczesną wiosną.
Kto ma oczar w ogrodzie?

Łucja - Badara ma - tyle pamiętam
Gabriela 21:55, 07 sty 2012

Elu,przeżywa mój biedny mąż, ale nie ustaje w walce. Już pisałam gdzieś, że faceci coś czują do tej trawy.
Sebek, skąd Ty to wszystko pamiętasz, lecę sprawdzić u Łucji.

Basiaw 07:51, 09 sty 2012

Witaj Gabrysiu w Nowym Roku

Mam pytanko w temacie walki z tymi podłymi kretami, czy cały czas próbujecie pozbyć się niechcianych gości humanitarnie, czy wytoczyliście już cięższe działa?
Ja dojrzewam do zastosowania pułapki śmiertelnej, takiej chwytającej kreta i zabijającej. Próby wypłoszenia nic nie dają, nic. Jak mu się narobi smrodku w kretowisku, to kopie obok i wietrzy chałupę, więc wszelkie gazy są bez sensu.
Płakać mi się chce ze złości i żalu, bo jak tak dalej pójdzie, to mi cholernik zamorduje pierwsze nasze drzewko, pierwsze lawendy, które posadziliśmy niespełna 4 lata temu, po przeprowadzce. Ile takie drzewko czy krzewinka wytrzyma, jak raz za razem wywala kretowisko przy samy pniu drzewka czy pod lawendami?
Te nożycowe pułapki są ponoć skuteczne, kret się łapie czasem już kilka godzin po założeniu, może ktoś u siebie je stosował?
Jak patrzę po sąsiednich ogrodach, to widzę, że może być tylko gorzej, gdy nic się nie robi i tylko rozgrabia kretowska...
Pszczelarnia 10:09, 09 sty 2012

Ja mam oczar pośredni, Gabrysiu!
beamilusia 11:58, 09 sty 2012

Gabriela napisał(a)
Z boku tarasu

Ujęcie z boku

Rabaty

Witaj ! Zwiedziłam Twój przepiękny ogród .W każdym zakątku pieknie dobrane rośliny .I ta cudowna ,kolorowa piętrowa rabata .Po prostu zapiera dech .Kiedy moja rabata tak pięknie będzie wyglądała .Znalazłam u Ciebie wzór do naśladowania .
Gabriela 16:21, 09 sty 2012

No, ale mi się tu ruch zrobił, cieszę się oczywiście.

Basiu, ja już osiągnęłam stoicki spokój, jeśli chodzi o krety, zjedzone drzewa ( ozdobna czteroletni jabłonka, pięcioletnia grusza, wrrr) Nie ma na nie siły, żeby się ich całkiem pozbyć. Idzie wiosna, zaraz zaczną się rozmnażać, wiecie?
Niedawno, we francuskim programie o ogrodach na TV5 pokazywali takiego pana, który pozbywał się kretów przy pomocy specjalnych podziemnych "wideł", na które one się - biedactwa - nadziewały. Podobno stuprocentowa skuteczność, ale u nas takiego czegoś nie widziałam. Pan miał firmę zajmującą się likwidacją kretów, urządzeń nie sprzedawał.
Moje koty załatwiły jednego w okolicy 1 listopada. Nie był widocznie nadjedzony, leżał na wznak na kostce i wyglądał jak pluszowa zabawka w tym swoim futerku... Kurczę, jakbym zobaczyła żywego, to bym go w życiu nie zabiła przecież, no!
Tyle o kretach.

Ewo - Pszczółko, napisz mi coś o swoim oczarze, może być na PW. Oczarowały mnie oczary.

Beamilusia, rumienię się od komplementów, to zobowiązujące być wzorem dla kogoś. Ale widzisz, ja tych brzydkich kawałków ogrodu tu nie pokazuję...
Bogdzia 18:26, 09 sty 2012

A przedostatnie zdjęcie to nie jest przypadkiem z jakiegoś angielskiego ogrodu? Piękna rabata.