Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 21:05, 27 cze 2020

Agania napisał(a)
Bożesz jak ja nie lubię pisać na komórce co słowo to przekręcone...

Też nie lubię
sylwia_slomc... 21:08, 27 cze 2020

Agania napisał(a)

I u nas wtedy byłam u mamy jak wróciłam eM pokazał mi fotkę, dzisiaj w ogrodzie co leżało to wycięłam, hosty, catalpa poszatkowane, ale sałaty nie było, na drodze rozłożyliśmy worki z korą, bo były, ale akurat burza nas ominęła

Kurcze koszmar z tą pogodą, myśmy rano zaliczyli burzę z solidnym deszczem. Teraz też kowadło na nas idzie....ech.
Żal roślin i trudu jaki się włożyło by pięknie wyglądały Trzymajcie się jakoś w ten zły czas.
sylwia_slomc... 21:10, 27 cze 2020

kasiek napisał(a)
Ależ robisz pięknie foty, choć właściwie powinnam powiedzieć ale masz pieknie w ogrodzie!

Lubię je robić, zatrzymywać w kadrze, bo jutro nie wiadomo co będzie, a tak choc na fotkach zostaje, to piękno jest w obecnym czasie mocno ulotneDziś jest, a jutro po deszczu nie ma.
gogo 21:46, 27 cze 2020

Sylwio, aż mi się chciało płakać, jak przeczytałam i zobaczyłam zniszczenia
Bardzo Wam współczuję, tyle pracy i roślin poszło na marne
Dobrze, że nie wszystko i z tego faktu czerpcie pociechę i siłę.
A, żeby Cię choć trochę pocieszyć, będę mieć dużo nasion żmijowca do suchej łąki.
sylwia_slomc... 22:04, 27 cze 2020

Bardzo się na żmijowca cieszęDziękuję.

Roślinom dziś dla kurażu i wzmocnienia daliśmy gnojówki zrobionej z przekompostowanego obornika końskiego, warzywnik i dalie tez tym poratowaliśmy. I tak jest mokro jak diabli więc im odrobina więcej wody krzywdy nie zrobi, a niech mają z czego czerpać siły, bukszpanowy żywopłot też dostał bo po tej z pokrzyw zaczął się trochę zbierać. W łąkach na dole tych wyprzewracanych tylko maki te pełne sterczą w gorę i kwitną, ale już im się kolor zmienia więc pewnie gnić zaczęły. Będzie trzeba jak podeschnie skosić, no trudno, może coś jeszcze wzejdzie i zakwitnie w nich, zobaczymy.
Poczyściłam dzisiaj róże i piwonie, Emus plewił ścieżki i ognisko, synuś chodnik w podwórku, masakrycznie nas te chwasty teraz zarastają, dopiero plewione już wschodzi co niemiara Przycięłam rdestówkę przy ognisku, posadziłam parę kosmosów na żyrafie bo dostałam siewki, to już czwarte miejsce w ogrodzie gdzie próbuję z nimi, zobaczymy czy się uda.
daszum 22:18, 27 cze 2020

Zaglądam, a tu takie szkody tyle pracy poszło na marne.
Najważniejsze, żeby zdrowie było, bo z przyrodą się nie wygra.
Mala_Mi 22:40, 27 cze 2020

Fajna ta gilenia , nie mam jej

Patrzę jak zmienia się ogród i ile nowego.. idziecie jak burza..do wody jeszcze nie doszłam.. może i dobrze, bo po co psuć sobie widoki. Różę też taką kupiłam bez nazwy.. i chyba też Edenka.

A tak wogle w kwestii róż, wszyscy oglądają kwiaty a ja liście.. wkurzają mnie róże bo chorują , wiec patrzę na liście. Masz wszystkie zdrowiutkie ..nic nie wypatrzyłam. Wiec chwalę kwiaty.. ta żółta przy wejściu do domu obłędna.

I tyle na dziś.. walczę z robotą.. dziś dzień poprawek ..
sylwia_slomc... 22:59, 27 cze 2020

daszum napisał(a)
Zaglądam, a tu takie szkody tyle pracy poszło na marne.
Najważniejsze, żeby zdrowie było, bo z przyrodą się nie wygra.

To prawda, natura się o swoje upomina w świecie....
sylwia_slomc... 23:04, 27 cze 2020

Mala_Mi napisał(a)
Fajna ta gilenia , nie mam jej

Patrzę jak zmienia się ogród i ile nowego.. idziecie jak burza..do wody jeszcze nie doszłam.. może i dobrze, bo po co psuć sobie widoki. Różę też taką kupiłam bez nazwy.. i chyba też Edenka.

A tak wogle w kwestii róż, wszyscy oglądają kwiaty a ja liście.. wkurzają mnie róże bo chorują , wiec patrzę na liście. Masz wszystkie zdrowiutkie ..nic nie wypatrzyłam. Wiec chwalę kwiaty.. ta żółta przy wejściu do domu obłędna.

I tyle na dziś.. walczę z robotą.. dziś dzień poprawek ..

Aniu zagoniona kobieto doceniam, że zaglądasz Chrześniak( nas zogród) rośnie w miarę zdrowo, jak u każdego, raz lepiej raz gorzej, ale rośnie. Róże plamistość rzadko mi łapią, miały skoczka troszkę wiosna i mszyce na niektórych były....mam taka jedną co ją reanimuje bo kwiat cudny i pączkami pachnie, zaczyna żyć, ale do odbudowy to jeszcze parę sezonów pewnie. Coś jej chyba korzenie podżarło pewnej zimy.
Dostają wiosną obornika granulowanego, potem gnojówkę z pokrzyw i dziś dostały gnojóweczki z obornika końskiego i maja rosnąć bo jak nie to wiedzą, że tych ich kolców nie lubię Ale tylko straszę je tak bo za kolor i zapach uwielbiam
Urszulla 11:52, 28 cze 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Rabata na której jest trochę zamulona, ale do oczka nie weszło, więc sprawdził się pomysł z zabezpieczeniem go
Patagońska u mnie też była zalana, mam wrażenie, że wbrew pozorom woda jej służy

Mam sprawdzone te 3 rośliny na zalewowym terenie. I jeszcze bukszpany lubią okresowe zalewanie.