Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 19:10, 04 sty 2023

Rumianka napisał(a)
Ale straty, aż przykro patrzeć... Moim zdaniem sosna zregeneruje się najszybciej, chociaż jest łamliwa...Któż to zresztą wie! Sciskam.

No, a na jutro przyszły alerty wiatrowe....jak by mało nawywijało.
sylwia_slomc... 19:11, 04 sty 2023

Napia napisał(a)
Piękne wieczorne widoki i świąteczne prezent
Ale połamanych krzewów i drzew szkoda bardzo. U nas za to nie było śniegu, a w grudniu było sporo poniżej zera, więc wiosną się okaże, co nie przetrwało takiego mrozu.
Pozdrawiam noworocznie

A witam Trzymam kciuki by nic nie wymarzło jednak.
sylwia_slomc... 19:12, 04 sty 2023

Anda napisał(a)

Fajne, takie z historią. Piwne chyba... "...ty szlachetny napoju..." czytam u góry.

To podobno na poncz lub wino, ale nie wiem bo opisu sama nie widziałam, to prezent od moich chłopców
Ewik 19:45, 04 sty 2023

Straty zimowe nie fajne , za to kwitnące rośliny cieszą oko i fruwające towarzystwo
Urszulla 20:34, 04 sty 2023

Woliera urocza ogród się uporządkuje, a to wypadnie zastąpisz czymś innym, już masz czas na nowe plany
sylwia_slomc... 20:48, 04 sty 2023

Ewik napisał(a)
Straty zimowe nie fajne , za to kwitnące rośliny cieszą oko i fruwające towarzystwo

Muszę teraz coś wymyślić przy ognisku w zastępstwie tej bramy bo tam rosną Rdest Auberta i Akebia i muszą mieć po czym iść do góry...
sylwia_slomc... 20:50, 04 sty 2023

Urszulla napisał(a)
Woliera urocza ogród się uporządkuje, a to wypadnie zastąpisz czymś innym, już masz czas na nowe plany

Ula muszę wymyślić po czym teraz do góry pójdą pnącza, które tam rosną, o ile rdest Auberta odbije po takim drastycznym zimowym cięciu.
Gruszka_na_w... 21:48, 04 sty 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ula muszę wymyślić po czym teraz do góry pójdą pnącza, które tam rosną, o ile rdest Auberta odbije po takim drastycznym zimowym cięciu.

A jesteś bardzo przywiązana do tego rdestu? To bardzo ekspansywne pnącze i wciąż będą z nim problemy. Drewno nie wytrzyma jego ciężaru. Ta splatana masa gałęzi, która produkuje działa jak żagiel. Za parę lat, przy kolejnej wichurze znowu zawali podpórki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 22:16, 04 sty 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

A jesteś bardzo przywiązana do tego rdestu? To bardzo ekspansywne pnącze i wciąż będą z nim problemy. Drewno nie wytrzyma jego ciężaru. Ta splatana masa gałęzi, która produkuje działa jak żagiel. Za parę lat, przy kolejnej wichurze znowu zawali podpórki.

Haniu my go rok rocznie tniemy do samych grubych konarów oplecionych wokół podpory, a w sezonie dwa razy zabieram mu zielone przyrosty, wtedy kwitnie mi gdy w ogrodzie już mało kwitnących. I do tej pory przez te 8 lat nie miałam z nim żadnych problemów. Nie choruje, nie łapie szkodników, dość wcześnie startuje, szybko się zieleni. Musi być tylko posadzony tak by nie mógł uciec na inne rośliny. U nas tak rósł, ptaki uwielbiały w nim się chować. To też pierwsze pnącze, które posadziłam w ogrodzie...
nyna76 01:21, 05 sty 2023

Sylwuś, wczoraj widziałam Was w "Rok w Ogrodzie" . Było, jest i będzie pięknie.
Tak jak mówiłaś, przetrwa to co najsilniejsze Nie będzie kulek to się wymyśli coś innego
Dom nabiera cudnego charakteru.
Pozdrawiam Was i życzę Szczęścia w nowym roku.