Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Darecka 19:20, 08 cze 2025

No wybitnie przystojny kawaler z tego Drummondiego .

I bardzo się cieszę, że cosik się wykluło, we wrześniu będzie co podjeść .

Zmechacenia listkowe jak najbardziej w normie .
sylwia_slomc... 20:09, 08 cze 2025

Darecka napisał(a)
No wybitnie przystojny kawaler z tego Drummondiego .

I bardzo się cieszę, że cosik się wykluło, we wrześniu będzie co podjeść .

Zmechacenia listkowe jak najbardziej w normie .

To od wczoraj rosną poza paletką
sylwia_slomc... 20:28, 08 cze 2025

Dzisiaj zapraszam Was do ogrodu Madzi
https://www.ogrodowisko.pl/watek/11945-nowy-poczatek-z-wilkiem-w-tle?page=12
I do ogrodu Abiko
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1091-ogrodkowe-perypetie?page=784
eda 21:10, 08 cze 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Tak się czasem zastanawiam jak w obecnej sytuacji zmian pogodowych i drastycznych zjawisk opadowych sprawdzają się takie rowy i obsadzanie ich roślinami ozdobnymi w innych lokalizacjach. Przecież powstawały po to by zbierać nadmiary wody, a teraz tej wody potrafi przypływać w krótkim czasie cała masa. Jak to się sprawdza u innych.... Nie trafiłam żeby ktokolwiek pokazywał taki stan jak u nas się powtarza. A ciekawa jestem tego tematu z przyczyn oczywistych.
Oby tylko chciał rosnąć ten klon to i bez nazwy obleci, bo kolor daje i liść w fajnym kształcie

I trzymam za niego kciuki

Te rowy to dobra sprawa może ludzie zainteresują się i zaczną działać na swoją korzyść
...ja pamiętam od małego bo kiedyś bardziej u mnie lało i odprowadzało się wodę robiło się takie podkopy żeby leciało tam gdzie niżej ...córka moja opowiadała ,że za szkołą (średnia - Szczecin)gdzieś tam biegają i są takie rowy ...
sylwia_slomc... 21:26, 08 cze 2025

eda napisał(a)

I trzymam za niego kciuki

Te rowy to dobra sprawa może ludzie zainteresują się i zaczną działać na swoją korzyść
...ja pamiętam od małego bo kiedyś bardziej u mnie lało i odprowadzało się wodę robiło się takie podkopy żeby leciało tam gdzie niżej ...córka moja opowiadała ,że za szkołą (średnia - Szczecin)gdzieś tam biegają i są takie rowy ...

Pewnie gdyby stare systemy melioracyjne zostały przywrócone problemy podtopień miałyby może mniejszą skalę. W naszej gminie sporo rowów zostało zasypane, a podwórka wykostkowane, drogi wyasfaltowane, kiedyś ta woda wsiąkała w szuter i w trawniki podwórek czy kamienne podjazdy...
darkowa 22:24, 08 cze 2025

A dziękuję Sylwio za podpowiedź , aby nie zasypywać dziur. No oczywiście to robiłam , brr...

dziękuję jeszcze raz
darkowa 22:25, 08 cze 2025

A teraz idę oglądać wasze spotkanie

zazdroszczę
mirkaka 09:27, 09 cze 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja już w tym sezonie 3 kg granulatu wysypałam w ogrodzie. Trzeci sezon sypię, jest dużo mniej, ale trzeba pilnować.

Kupiłam ten delikatniejszy, boję się sypać ten mocno trujący bo chyba jest u mnie jeż, raz go widziałam w kryjówce, potem już nie, więc albo ją zmienił albo się wyniósł
sylwia_slomc... 10:30, 09 cze 2025

mirkaka napisał(a)

Kupiłam ten delikatniejszy, boję się sypać ten mocno trujący bo chyba jest u mnie jeż, raz go widziałam w kryjówce, potem już nie, więc albo ją zmienił albo się wyniósł

U mnie w ogrodzie są najmniej 4 jeże bo tyle wypuściliśmy. I widywaliśmy w sezonie. Jak do tej pory żadnego padłego nigdzie nie ma, ani nic nie śmierdzi gdyby zdechł w kryjówce. One raczej tych ślimaków po granulacie nie jedzą bo taki ślimak natychmiast zasycha. Do tego z tego co czytałam nie jedzą też tych golasów wcale. Pewnie z powodu intensywności tego śluzu tak jak i kaczki biegusy. Cały internet huczy, że biegusy jedzą te ślimaki, a ja na doświadczeniu własnych kaczek wiem, że nie zjedzą większego niż 2-3 cm bo im śluz zakleja dzioby. Gdybym nie sypała już bym ogrodu nie miała. Ja też nie sypie tak, że jeż mógłby zjeść granulat lub jego większą ilość. Nie usypuję kupkami pod roślinami, ani na żadnych spodeczkach. Rozrzucam tak jak dawniej rolnicy siali zborze. Więc ten granulat ląduje na zasadzie jedna granulka tu, a druga dwa trzy metry dalej
sylwia_slomc... 10:32, 09 cze 2025

darkowa napisał(a)
A dziękuję Sylwio za podpowiedź , aby nie zasypywać dziur. No oczywiście to robiłam , brr...

dziękuję jeszcze raz

A miałam nie pisać bo wydawało mi się to oczywiste. Ale jak zobaczyłam kiedyś jak moja mama tak zasypywała tunele, a potem była zdziwiona, ze nie zjadły granulatu nornice to stwierdziłam, że napiszę, najwyżej odpiszesz, że wiesz.