Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Mgduska 10:48, 05 maj 2022

Alija napisał(a)

Pozwoliłam sobie wrócić jeszcze do Twojej wycieczki. Na bagno zwyczajne natrafiłam parę lat temu, kiedy byłam na grzybach. Wtedy akurat kwitło, kwiaty całkiem ładne, o nieprzyjemnym zapachu. Dawniej używano ich do odstraszanie moli.

A wiosna u ciebie piękna, mnóstwo ciekawych roślin. No i kawał roboty za Tobą, jak to cieszy.

Chciałabym zobaczyć te łany kwitnące, więc pewnie wrócimy w te okolice. Myślałam, że bagno jest wielkości borówek, nie wiedziałam, że jest takie duże. Tak, zapach jest specyficzny, dlatego lawenda jednak jest lepsza
Mgduska 11:13, 05 maj 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Chyba pierwszy raz trafiłam na układ Twojego ogrodu śliczny jest

Bardzo dziękuję Ten widoczek, o różnych porach roku, przewija się przez wątek, musiałaś przegapić. Nieduży ten ogród, więc widoczki muszą się powtarzać
Mgduska 11:17, 05 maj 2022

Magara napisał(a)
W ogrodzie ślicznie, a jak wszystko zakwitnie - no już zazdroszczę
Czerwonego też jakoś nie przyswajam, a mam - ale postanowiłam się już nie przejmować ani czerwonym ani innymi wiosennymi, przypadkowymi, niezamierzonymi zestawieniami, od których bolą zęby - wbijam sobie do głowy, że po zimie każdy kolor powinien cieszyć Rewolucje zrobię w kolejnych latach
Za książką się muszę rozejrzeć

Szczęśliwie większość czerwonych trafiła się w jednym miejscu W zeszłym roku przyjęłam inną strategie sadzenia tulipanów, tzn. sadziłam mieszankami, nie kępkami jednej odmiany. Bo jak się trafią obok siebie kępki, których kolory się gryzą, zgrzyt jest wyjątkowo dotkliwy, a w mieszance wszystko jakoś uchodzi. Bardzo mi się podoba moda na sadzenie cebul w miksach wielogatunkowych, tam wszystko do siebie pasuje. W naszym Wielkim Mieście jest nawet miks, w którym majtkowy róż jest łączony z czerwienią i powiem Ci, że podoba mi się
Mgduska 11:26, 05 maj 2022

April napisał(a)
Czytam że znów czerwone tulipany, jakaś zmora na wielu wątkach w tym sezonie.
Ja się z tulipanów wyleczyłam. Mam kilkanaście, które powtarzają ale już nie na moje zdrowie pomyłki i jednoroczne kwitnienie. Chociaż czerwone mogą się akurat złośliwie okazać wieloletnie.
Super masz tą rabatkę, namęczyłaś się, tyle zmian. Będzie piękny busz jak co roku
Moje dalie drugi tydzień na tarasie
Ja wczoraj posadziłam trzy długosze królewskie, jedną hostę i padłam ze zmęczenia o godz 20.00. Masakra

Żebyś wiedziała, że te czerwone, wysokie tulipany, to najbardziej żywotna odmiana Ale na nie trudno się gniewać, są fajne w wazonie, a ponieważ nie pasują do ogrodu, nie żal ich ścinać
Z tą rabatą cuduję od paru sezonów, a wszystko dlatego, że na jej narożnik patrzę siedząc przy stole, jedząc każdy posiłek. To chyba rozumiesz, że wnerwia, dopóki nie będzie idealnie
Mgduska 11:28, 05 maj 2022

Roocika napisał(a)
Magda, rozumiem, że po cichutku "zabrałaś" kawałeczek trawnika? Dobrze zauważyłam?

Czy to czarne na zdjęciu powyżej to stolik? Czy możesz napisać skąd ?

O stoliku odpisałam

Trawnik zabrałam i jednocześnie oddałam Zabrałam pasek wzdłuż, oddałam kawałek, na którym była kocimiętka. Idąc tyłem do ścieżki i tak ciągle na nią właziłam
Ale spokojnie, robiłam test na M. - pytałam go mianowicie - co tu zostało zrobione?
Trzy razy strzelał, zanim trafił, więc krzywdy nie było
Mgduska 11:38, 05 maj 2022

antracyt napisał(a)

Za dużo tych zdjęć nie wiem, które cytować, pytań i pochwał mam za dużo

Poproszę o nazwę tego epimedium.

Czy strasznie się męczysz pieląc te kamyczki? Bardzo mi się takie rozwiązanie podoba, myślę o podobnym przy lawendach, ale trochę się boję wyrywania chwastów.

Zastanawiam się jak będzie wyglądała nowa jabłonka podczas kwitnienia, czy kwiatki różnych odmian będą się różniły i termin kwitnienia też. Czekam na Twoje spostrzeżenia w tej sprawie

Zachwycił mnie widok ogólny cytowany już przez dziewczyny

KONIEC

Epimedium czerwone po prostu, bezodmianowe, kwitnie jak szalone, sadzone wiosną ubiegłego roku, więc mogę stwierdzić, że się zadomowiło

Jabłonka jest w pąkach, wszystkie odmiany, tylko myślę, czy by nie trzeba było ciut spoziomować tych gałęzi, rosną tak prosto ku niebu?

Kamienie wzdłuż frontowej ścieżki pieli się bardzo łatwo. Wyjątkiem jest malwa, która je po prostu uwielbia, a ma palowy korzeń, więc ciężko ją bez uszczerbku wyciągnąć, zwłaszcza że pod spodem mam twarda glinę. Poza tym sieją mi się tam głównie jednoroczne ostróżki Wg mnie w ogóle zielsko bardzo łatwo wyciąga się z kamieni, to samo ze żwirowej ścieżki, nie widzę problemu. O, może w tym rzecz - że małego zielska w ogóle w kamieniach nie widać? A większe łatwo wychodzi.
Lawendy nie musisz specjalnie nawozić, więc wg mnie kamienie wokół to dobry pomysł
Magleska 12:26, 05 maj 2022

Z przyjemnością pospacerowałam po Twoim ślicznym ogrodzie
miałaś spory kawał roboty z tą przeróbką -ale wyszło super
Mgduska 20:42, 05 maj 2022

Magleska napisał(a)
Z przyjemnością pospacerowałam po Twoim ślicznym ogrodzie
miałaś spory kawał roboty z tą przeróbką -ale wyszło super

Dzięki, Madziu. Jeszcze tył tej rabaty czeka na zmiłowanie, ale w tym roku pewnie posadzę tam pomidory, bo po prostu nie mam lepszego miejsca. Pomidorki mam wysoko rosnące, więc nawet będą widoczne.
Mgduska 21:01, 05 maj 2022

Dziś relacja z reszty moich działań, czyli lifting oczka. Dosłowny, bo pojemnik został wyjęty, dziura powiększona, pojemnik osadzony trochę niżej. Rant jest jeszcze trochę widoczny, ale teraz to już tylko kwestia paru kamieni i zarośnięcia przez rośliny. Doszły trzy odmiany irysów syberyjskich, w tym biało-żółte. Knypki takie sadziłam, że na pewno nie będzie kwiatów w tym roku, będzie za to dużo irysowej trawy.

PRZED:

W trakcie nie ma. Ale nie ma czego żałować, rozwałka nie była szczególnie efektowna, a kastra okazała się niesforna, bo nie chciała siedzieć poziomo. Ja w takich chwilach usuwam się z pola walki. Wracam jak już sytuacja wraca do normy, wyrażam współczucie i zachwyt, sadzę i się cieszę. Następna duża robota za nami

PO:

Mgduska 21:03, 05 maj 2022

Woda jeszcze się nie ustała, a nawpadało mi do środka trochę gliny, mam nadzieję, że w końcu zrobi się przejrzysta?

Tarasy są tymczasowe, będą lepsze