Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Gosialuk 00:37, 06 maj 2022

Obserwacje miejskich skwerków dużo dają do myślenia. Przecież tam nie trzęsą się nad każdą roślinką. Sadzą sprawdzone wytrzymałe rośliny, które wymagają minimum opieki. Coraz częściej spotykane rabaty bylinowe w mieście cieszą oczy.
Przerobienie oczka wyszło bardzo dobrze. Jabłonki w pąkach śliczne.
Gosialuk 00:39, 06 maj 2022

dubelek
Roocika 08:05, 06 maj 2022

Magda, bo Twój ogród ma Twój styl, mnie też się bardzo podoba u Ciebie, a wiadra są niezbędnym elementem krajobrazu Jeszcze taczki, szpadle, widły, noże do darni. Ja u siebie zupełnie przestałam na nie zwracać uwagę Dopiero na zdjęciach je widzę
Mgduska 08:33, 06 maj 2022

tulucy napisał(a)
Dobry miodek nie jest zły a właśnie mi się przypomniała scena że Zmienników, jak mama daje prawdziwemu Marianowi miodek na kokainie

Tej sceny nie kojarzę, może za młodu w ogóle do mnie nie dotarła? Prawdę mówiąc, jakby mnie ktoś chciał nakarmić kokainą, to z miodkiem by nie wyszło, bo ja miodek tylko podziwiam, nie jem. Ale czekoladkę to i owszem.
Mgduska 08:37, 06 maj 2022

Magara napisał(a)
Nic a nic w odbiorze Twoje ogrodu nie przeszkadzają ani wiadra ani to co czerwone

Do Wielkiego Miasta wybieram się jutro - zawsze z ciekawością obserwuję nasadzenia miejskie - szczególnie przy rondzie de La Salle i te przy G. Bałtyckiej, bo w tych miejscach się zawsze "stoi" Tam już pewnie czosnki w rozkwicie
Ale i tak wydaje mi się, że najbardziej przemyślane rabaty przydrożne ma Sopot. O Gdyni nic nie powiem, bo dawno nie byłam

No tak, większość tych rabat ogląda się z auta. Sopot ma piękne, ale Gdynia jest chyba w czołówce, gdybyś dotarła kiedyś pieszo, polecam okolice Teatru Muzycznego i Skwer Kościuszki. Na Skwerze są nasadzenia sezonowe, ale zawsze fajne (w tym roku jeszcze nie byłam), a przy Teatrze bylinowe, naturalistyczne, jak na teren miasta bardzo odważne, piękne.
Mgduska 08:40, 06 maj 2022

Gosialuk napisał(a)
Obserwacje miejskich skwerków dużo dają do myślenia. Przecież tam nie trzęsą się nad każdą roślinką. Sadzą sprawdzone wytrzymałe rośliny, które wymagają minimum opieki. Coraz częściej spotykane rabaty bylinowe w mieście cieszą oczy.
Przerobienie oczka wyszło bardzo dobrze. Jabłonki w pąkach śliczne.

Różnie z tym bywa, w Gdańsku są miejsca, gdzie ktoś mocno eksperymentuje, z różnym skutkiem. Jednej jesieni nasadzono mnóstwo chryzantem, które potem zostały owinięte agrowłókniną (!) i tak straszyły do wiosny, po czym zostały wywalone, pewnie zmarzły. Ale rabatka, o której pisałam, ta z różem i czerwienią, jest naprawdę udana, wielosezonowa, można sobie zgapiać nasadzenia A jest przy rondzie Sobieskiego, więc w samym sercu miasta.
Mgduska 08:42, 06 maj 2022

Roocika napisał(a)
Magda, bo Twój ogród ma Twój styl, mnie też się bardzo podoba u Ciebie, a wiadra są niezbędnym elementem krajobrazu Jeszcze taczki, szpadle, widły, noże do darni. Ja u siebie zupełnie przestałam na nie zwracać uwagę Dopiero na zdjęciach je widzę

Właśnie, właśnie, gdyby nie zdjęcia, wielu rzeczy by się nie zauważyło. A w szale pracy te wszystkie sprzęty strasznie lubią plątać się pod nogami.
Dzięki, Asia
antracyt 08:57, 06 maj 2022

Bardzo korzystnie wyszło zadołowanie oczka. Schowane w kamieniach wpasowuje się idealnie w otoczenie. Co masz w wyższym piętrze posadzone obok?

Jak dokładnie te oczko czyściłaś po zimie? Ja swoje tak niezbyt. Wody nie zmieniłam, tylko uzupełniłam i ręcznie wyciągałam co większe martwe resztki. Ciekawe, czy to wystarczy? Teraz jeszcze wyławiam niewielkie ilości glonów nitkowatych. Woda jest przejrzysta na razie, ale na dnie widać różne mniejsze resztki. Nie chciałam na razie czyścić dokładniej, bo w półcienistym oczku coś żyje i sobie rośnie. Teraz jest wielkości ok 2cm i bardzo szybko się porusza, kiedy wyciągam martwe liście z dna. Obcy
Mgduska 09:19, 06 maj 2022

Oczko jest otoczone żarnowcami, które są w tym miejscu od lat. Trochę dalej cyprysik i piwonia drzewiasta. Najwyższe piętro to modrzew
Ja też nie czyściłam za mocno oczka, bo miałam wrażenie, że zniszczę mikrożycie - tak jak w akwarium - zostawia się przynajmniej 1/3 wody. Ale w tym całym ferworze walki ostatecznie nie wiem, co mój luby tam nalał, na razie, jak widać, nic nie widać
O dziwo, resztki rogatka, które wyglądały na całkiem zmarnowane, ożyły i wypuszczają ładne zielone. Poza tym mam tą jedną donicę, w której też zaczynają rosnąć rośliny, a ja ostatecznie nie zdążyłam ich jesienią przenieść niżej. Ale mam tam rodzime gatunki, które mrozów się nie boją. Usunęłam też resztki pistii, która szans nie miała i liście, które powpadały. Trochę resztek myślę, że nie zaszkodzi, będą działać jak kompost. W razie czego, zawsze można jeszcze część wody wymienić. Glony nitkowe jeszcze się nie pojawiły, nie miały kiedy.
To pływające jest ciekawe. Na kijankę chyba za wcześnie, zresztą ją byś rozpoznała. Byle nie pijawki, brr, można je ściągnąć z roślinami.
antracyt 11:33, 06 maj 2022

To na 100% nie pijawka. Myślę, że przyniosłam to coś z babką wodną. No ciekawe co z tego wyrośnie, a może to już jest dorosłe...za szybkie jest na obserwację