Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Hortensjowo

Hortensjowo

Helen 17:16, 12 gru 2020

Mysza napisał(a)
Cześć.

To ja się ładnie przywitam i uciekam dalej czytać, bo jestem dopiero na 105str. a tyle się działo...)
Buźka.

Hej Mysza, zaglądaj Też przeglądam Twój wątek
Helen 17:21, 12 gru 2020

inka74 napisał(a)
Helen, ta jeżówka w połączeniu z szałwią jest boska. Nie ruszaj jej!!!! Oprócz tego ona nie jest typowo żółta, jest lekko pastelowa, rozbielona od środka. To zestawienie u ciebie przy tarasie jest świetne, daje świeżość szczególnie, że zaraz za nimi jest spora część zielonego trawnika, która daje idealne tło dla tego zestawienia - dobrze kojarzę?
W wykorzystaniu kolorów w ogrodzie nie chodzi o to, aby nie stosować ciepłych kolorów w ogóle w małym ogrodzie ale żeby wiedzieć jaki one dają efekt i umiejętnie tym efektem się wspierać zwiększając lub zmniejszając głębię lub tworząc takie punkty ogniskujące wzrok. Jak takich mocnych kontrastów jest dużo i są duże, dodatkowo skupione na małej przestrzeni to całość sprawia wrażenia dużo mniejszej i lekko chaotycznej, wzrok się szybciej będzie męczył. Są ludzie, którzy potrzebują takiej energetycznej dawki koloru. Natomiast jak potrzebujesz odpoczynku i spokoju - lepsze są kolory stonowanie.

Iwonka, wszystko co napisałaś to święta prawda Ale ja jestem tak z 3 lata do tyłu w stosunku do Ciebie i jeszcze nadal nie wiem jaki chcę zachować styl w ogrodzie i co mi się ostatecznie w nim sprawdzi, no i co mi się podoba. Za bardzo jestem kokoszką, żeby mieć mało gatunków w ogrodzie, niestety.
Także ten tego ten jak mnie będą biły po oczach te Cleopatry, to zmniejszę ilość kęp albo co roku będę je mocno ograniczać
Helen 17:22, 12 gru 2020

galgAsia napisał(a)
Helen, jeżówka fajna, zostaw

Asia, dzięki za głos, pokażę jej możliwości w pełni lata jak daje po oczach
Helen 17:22, 12 gru 2020

Anda napisał(a)
Mnie ta jeżówka w połączeniu z fioletem szałwii rownież bardzo się podoba. Uważaj jedynie, żeby jej nie było więcej od szałwii

Dokładnie w punkt Tu jest bardzo ważna równowaga i ograniczanie kępy
Helen 17:27, 12 gru 2020

Mysza napisał(a)
Przebrnęłam przez Wasze burze mózgów. Uf...)
Przy okazji dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy o roślinach i drzewach.
Jeżówki masz cudowne, pięknie rosną i tyle odmian. U mnie nie chciały rosnąć
Pewnie złe stanowisko wybrałam.
Z drzewami za bardzo nie doradzę, bo ja uwielbiam brzozy Doorenbos, a brzozy chyba nie chcesz. Te pożyteczne zostawiłam przy wyrównywaniu terenu i będą zagajniki)
Hortensjowe rabaty pięknie skomponowałaś z trawami. Ach...wykonałaś kawał dobrej roboty)

Oczywiście chętnie wybiorę się z Wami do szkółek)
Jak to wszystko się uspokoi to kawa obowiązkowa, a na razie będę wpadała.

Ja brzozy też uwielbiam, ale córka uczulona od urodzenia. Chociaż eM zawsze powtarza, że Ona za chwilę się wyprowadzi (Jego pobożne życzenie). Może będą w innym ogrodzie?
Jeżówki rosną u każdego, mogę Ci dać niezawodne Blackberry Truffle lub Cleopatry. One są niezniszczalne
Na zakupy i na kawę, zawsze Jak tylko uspokoi się ta pandemia, to mus się spotkać w realu
Helen 17:28, 12 gru 2020

antracyt napisał(a)
Mysza, rozumiem, że Ty też z Poznania jesteś?
Z tego co zauważyłam, Twój wątek jakiś mało aktualny

Może będzie nowy?
Helen 17:29, 12 gru 2020

Ania111 napisał(a)

Śliczna ta Cleopatra
I jak długo kwitnie

Dzięki, Ania. Ona faktycznie jest niezawodna i jak już jest dojrzała, to jest bardziej białokremowa niż żółta. Ale zaczyna od słonecznikowego żółtego
Mysza 18:08, 12 gru 2020

antracyt napisał(a)
Mysza, rozumiem, że Ty też z Poznania jesteś?
Z tego co zauważyłam, Twój wątek jakiś mało aktualny

Sprzedaliśmy dom, a teraz mieszkamy w Lusówku

Mysza 18:21, 12 gru 2020

Helen napisał(a)

Ja brzozy też uwielbiam, ale córka uczulona od urodzenia. Chociaż eM zawsze powtarza, że Ona za chwilę się wyprowadzi (Jego pobożne życzenie). Może będą w innym ogrodzie?
Jeżówki rosną u każdego, mogę Ci dać niezawodne Blackberry Truffle lub Cleopatry. One są niezniszczalne
Na zakupy i na kawę, zawsze Jak tylko uspokoi się ta pandemia, to mus się spotkać w realu

Brzozy będziesz podziwiała u mnie na tarasie, jak już będzie ciepełko)

Za jeżówki dziękuję, chętnie skorzystam, pewnie wiosną....nie wiem kiedy najlepiej je dzielić? Wysiewać?? Ostatnie kupowałyśmy z Mirelką na DP.U niej rosły piękne.
Szukam ciemierników, widziałyście może?? W tygodniu podjadę do Juki.

Na razie nie ma co u mnie pokazywać, może jak będzie kostka, nawadnianie i wytyczone rabaty to zobaczymy
antracyt 18:27, 12 gru 2020

To chociaż szkic jakiś machnij i nowy wątek załóż
Jukę masz prawie pod nosem teraz Też zaczynam się za ciemiernikami rozglądać.