Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Hortensjowo

Hortensjowo

Helen 21:26, 10 gru 2020

Czy takie żółcie są przesadzone w małym ogrodzie? Jeżówka Cleopatra

Lub ten żółto-pomarańczowy Big Kahuna
Kokesz 22:34, 10 gru 2020

Absolutnie nie są przesadzone one są delikatne i bardzo ładnie pasują w tym miejscu.
Zobacz moją żółtą tuję, jak świeci z daleka, tu raczej chodzi o takie mocne kontrasty. Tylko ta tuja akurat zawsze mi się podobała i na pewno się jej nie pozbędę mogę jedynie uspokoić nieco jej towarzystwo
Helen 05:34, 11 gru 2020

Kokesz napisał(a)
Absolutnie nie są przesadzone one są delikatne i bardzo ładnie pasują w tym miejscu.
Zobacz moją żółtą tuję, jak świeci z daleka, tu raczej chodzi o takie mocne kontrasty. Tylko ta tuja akurat zawsze mi się podobała i na pewno się jej nie pozbędę mogę jedynie uspokoić nieco jej towarzystwo

Renia, tutaj wstawiłam zdjęcia, gdy wszystko zaczynało kwitnąć, ale Cleopatra to taka silna jeżówka, która rozrasta się w olbrzymie kępy. Jak rozkwitła w pełni, to było mnóstwo żółtego. Zobaczę jak to będzie w przyszłym roku.
Masz rację, że Twoja żółta tuja jest ładnym akcentem i lepiej jest coś obok przesadzić, niż jej się pozbyć. Chociaż ja tam nie widzę przesady. Podoba mi się Vertigo obok, bo się wydaje bardziej brązowa niż bordowa
Mysza 09:15, 11 gru 2020

Cześć.

To ja się ładnie przywitam i uciekam dalej czytać, bo jestem dopiero na 105str. a tyle się działo...)
Buźka.
inka74 10:44, 11 gru 2020

Helen, ta jeżówka w połączeniu z szałwią jest boska. Nie ruszaj jej!!!! Oprócz tego ona nie jest typowo żółta, jest lekko pastelowa, rozbielona od środka. To zestawienie u ciebie przy tarasie jest świetne, daje świeżość szczególnie, że zaraz za nimi jest spora część zielonego trawnika, która daje idealne tło dla tego zestawienia - dobrze kojarzę?
W wykorzystaniu kolorów w ogrodzie nie chodzi o to, aby nie stosować ciepłych kolorów w ogóle w małym ogrodzie ale żeby wiedzieć jaki one dają efekt i umiejętnie tym efektem się wspierać zwiększając lub zmniejszając głębię lub tworząc takie punkty ogniskujące wzrok. Jak takich mocnych kontrastów jest dużo i są duże, dodatkowo skupione na małej przestrzeni to całość sprawia wrażenia dużo mniejszej i lekko chaotycznej, wzrok się szybciej będzie męczył. Są ludzie, którzy potrzebują takiej energetycznej dawki koloru. Natomiast jak potrzebujesz odpoczynku i spokoju - lepsze są kolory stonowanie.
galgAsia 11:26, 11 gru 2020

Helen, jeżówka fajna, zostaw
Anda 17:54, 11 gru 2020

Mnie ta jeżówka w połączeniu z fioletem szałwii rownież bardzo się podoba. Uważaj jedynie, żeby jej nie było więcej od szałwii
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Mysza 11:39, 12 gru 2020

Przebrnęłam przez Wasze burze mózgów. Uf...)
Przy okazji dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy o roślinach i drzewach.
Jeżówki masz cudowne, pięknie rosną i tyle odmian. U mnie nie chciały rosnąć
Pewnie złe stanowisko wybrałam.
Z drzewami za bardzo nie doradzę, bo ja uwielbiam brzozy Doorenbos, a brzozy chyba nie chcesz. Te pożyteczne zostawiłam przy wyrównywaniu terenu i będą zagajniki)
Hortensjowe rabaty pięknie skomponowałaś z trawami. Ach...wykonałaś kawał dobrej roboty)

Oczywiście chętnie wybiorę się z Wami do szkółek)
Jak to wszystko się uspokoi to kawa obowiązkowa, a na razie będę wpadała.

antracyt 16:05, 12 gru 2020

Mysza, rozumiem, że Ty też z Poznania jesteś?
Z tego co zauważyłam, Twój wątek jakiś mało aktualny
Ania111 16:11, 12 gru 2020

Helen napisał(a)
Czy takie żółcie są przesadzone w małym ogrodzie? Jeżówka Cleopatra

Lub ten żółto-pomarańczowy Big Kahuna

Śliczna ta Cleopatra
I jak długo kwitnie