Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Hortensjowo

Hortensjowo

mrokasia 08:30, 31 mar 2021

Ja resztki darni po zakładaniu trawnika w zeszłym roku złożyłam trawa do dołu pod płotem i przykryłam czarną agrowłókniną czyli tzw. szmatą. Muszę zajrzeć i zobaczyć na ile to się przez te kilka miesięcy od lipca rozłożyło.
Kokesz 08:31, 31 mar 2021

Odnośnie cięcia cisów, zobacz jak Wiolka mocno przycięła co prawda nowe cisy ale jak szybko i ładnie się zagęściły. Pisze, że tnie je nawet cztery razy w sezonie. Str 1137 i 1138

https://www.ogrodowisko.pl/watek/8111-malymi-krokami-ogrod-wioli?page=1137
Anda 08:31, 31 mar 2021

Nie jestem pewna, bo te kawałki trawnika są dość twarde i nie wiem, jak młode korzenie by mogły w to wchodzić. Poza tym trzeba by było wszystko porządnie nawieźć azotem, bo ten zużywany jest przy rozkładzie. No i nawet doniczki p9 są głębsze niż taka warstwa ziemi na tych kawałkach trawnika. Ja bym pewnie poczekała aż się choć trochę rozłoży
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kokesz 08:33, 31 mar 2021

Chyba, żeby je trochę wytrzepać z ziemi ale to dodatkowa robota.
W każdym razie jest kilka opcji i można którąś wybrać
Helen 11:16, 31 mar 2021

Anda napisał(a)
Przy robieniu moich pierwszych rabat wycinałam trawnik z góry i wybierałam ziemię pod spodem na głębokość szpadla. Potem w to miejsce wkładałam trawnik zielonym do dołu i na to sypałam tą ziemię. Dość szybko ta trawa się rozłożyła. Po ok. 3 miesiącach sadzilam rośliny z tego co pamietam

Ewa, trawnik wycinałas nożem?
Helen 11:17, 31 mar 2021

mrokasia napisał(a)
Ja resztki darni po zakładaniu trawnika w zeszłym roku złożyłam trawa do dołu pod płotem i przykryłam czarną agrowłókniną czyli tzw. szmatą. Muszę zajrzeć i zobaczyć na ile to się przez te kilka miesięcy od lipca rozłożyło.

Kasia, dobry pomysł, tylko miejsca pod płotem brak
Helen 11:18, 31 mar 2021

Kokesz napisał(a)
Odnośnie cięcia cisów, zobacz jak Wiolka mocno przycięła co prawda nowe cisy ale jak szybko i ładnie się zagęściły. Pisze, że tnie je nawet cztery razy w sezonie. Str 1137 i 1138

https://www.ogrodowisko.pl/watek/8111-malymi-krokami-ogrod-wioli?page=1137

Widziałam, super Jej rosną.
Helen 11:23, 31 mar 2021

Anda napisał(a)
Nie jestem pewna, bo te kawałki trawnika są dość twarde i nie wiem, jak młode korzenie by mogły w to wchodzić. Poza tym trzeba by było wszystko porządnie nawieźć azotem, bo ten zużywany jest przy rozkładzie. No i nawet doniczki p9 są głębsze niż taka warstwa ziemi na tych kawałkach trawnika. Ja bym pewnie poczekała aż się choć trochę rozłoży

Ewa, wymyśliłam że będę tylko odwracać kawałki trawnika, one obeschną i albo się przekompostują albo usunę a tam gdzie będę sadzić rośliny zostawię bez resztek trawy.
Jeszcze pomyślałam, że mogę te kawałki zakopać w skrzyniach na pomidory i inne warzywa - Twoim sposobem. Co myślisz? Warzywa będę dopiero sadzić około 15 maja.
Helen 11:23, 31 mar 2021

Kokesz napisał(a)
Chyba, żeby je trochę wytrzepać z ziemi ale to dodatkowa robota.
W każdym razie jest kilka opcji i można którąś wybrać

Dokładnie
Anda 12:03, 31 mar 2021

Helen napisał(a)

Ewa, trawnik wycinałas nożem?

Szpadlem
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies