Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Hortensjowo

Hortensjowo

Wiolka5_7 22:21, 09 lip 2019

Helen napisał(a)

Jutro Ci zrobię zdjęcia wypierdków jeżówkowych, ale może to kwestia brakuj dobrej ziemi lub suszy lub cienia

Dzięki za podpowiedź, też się ku temu skłaniam.

Zana 22:48, 09 lip 2019

Helen napisał(a)
Dziewczyny, jeszcze jedna propozycja zmian:
spójrzcie na stronę 40 - tam jest ostatnie zdjęcie ogrodu - i spróbujcie przymierzyć z propozycją Asi/Makadamii - szkic poniżej

1) Czy zrezygnować zupełnie z rabaty przy tarasie?
2) Czy rozszerzyć ją i wydłużyć w lewo (tam gdzie są narysowane krawężniki a nawet jeszcze dalej)? Oczywiście Anabelle wylatują i być może Amanogawa też.

Asia, ja to bym wzdłuż całego tarasu zrobiła rabatę i tylko przejście na trawnik przez rabatę, albo dwa przejścia, zależy jakie macie potrzeby.
Nie wiem czy pomogłam.
Helen 05:28, 10 lip 2019

Zana napisał(a)

Asia, ja to bym wzdłuż całego tarasu zrobiła rabatę i tylko przejście na trawnik przez rabatę, albo dwa przejścia, zależy jakie macie potrzeby.
Nie wiem czy pomogłam.

Ania, dziękuję za głos i za pomysł - wezmę go pod uwagę.
Anda 08:01, 10 lip 2019

Helen napisał(a)
spójrzcie na stronę 40 - tam jest ostatnie zdjęcie ogrodu - i spróbujcie przymierzyć z propozycją Asi/Makadamii - szkic poniżej

1) Czy zrezygnować zupełnie z rabaty przy tarasie?
2) Czy rozszerzyć ją i wydłużyć w lewo (tam gdzie są narysowane krawężniki a nawet jeszcze dalej)? Oczywiście Anabelle wylatują i być może Amanogawa też.

1) Nie rezygnować z rabaty
2) Poszerzyć i pogrubić. Podoba mi się pomysł Zany, aby ją pociągnąć po całości. Tylko przejście musiałoby być wygodne i szerokie

Coś w tym stylu. Chciałaś drzewo przy tarasie, prawda?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Helen 08:07, 10 lip 2019

Anda napisał(a)

1) Nie rezygnować z rabaty
2) Poszerzyć i pogrubić. Podoba mi się pomysł Zany, aby ją pociągnąć po całości. Tylko przejście musiałoby być wygodne i szerokie

Coś w tym stylu. Chciałaś drzewo przy tarasie, prawda?

Ewa, tak chciałbym drzewko, żeby dodatkowo zacieniało taras. Myślałam o świdośliwie lamarckiej, ale jestem też otwarta na inne pomysły.
makadamia 08:52, 10 lip 2019

Helen napisał(a)

To był pierwszy szkic, zrobiony zresztą przez Ciebie.
Potem pojawił się ten:

ale nie przeszedł z powodu niechęci eMa do zmniejszania trawnika

Jeżeli niechęć już mu przeszła, to rabata wzdłuż tarasu to bardzo fajny pomysł

Jeżeli przy cisach miałoby się pojawić drzewko, to tą amanogawę, rosnącą obecnie w małej rabatce, przesunęłabym bardziej na bok.
Helen 09:10, 10 lip 2019

makadamia napisał(a)

Jeżeli niechęć już mu przeszła, to rabata wzdłuż tarasu to bardzo fajny pomysł

Jeżeli przy cisach miałoby się pojawić drzewko, to tą amanogawę, rosnącą obecnie w małej rabatce, przesunęłabym bardziej na bok.

Powiedzmy, że udało mi się przekonać eM, że trzeba zmienić rabaty
Bardzo mi się podoba ten plan, ale amanogawa nie może być tam przesunięta, bo rośnie tam "żywopłot" z grabów. Amanogawę mogłabym posadzić w górnym narożniku - czyli na zdjęciu mniej więcej tam (pomiędzy ML a narożnikiem z cisów)
Helen 09:23, 10 lip 2019

Chyba, że mogłabym posadzić amanogawę zupełnie przy narożniku tarasu, zaraz za grabami

makadamia 09:29, 10 lip 2019

W obu miejscach będzie znakomicie wyglądała
Helen 09:32, 10 lip 2019

makadamia napisał(a)
W obu miejscach będzie znakomicie wyglądała

Asia, dziękuję. I działamy