Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Hortensjowo

Hortensjowo

Helen 21:23, 12 lip 2019

Anda napisał(a)
Avondale ma ciemnozielone liście.

Ewa, dziękuję za wskazówki. Muszę teraz namierzyć dobrą szkółkę i obejrzeć na żywo
Kasia_CS 00:45, 13 lip 2019

A jak z dostępnowścią takiego judaszowca u nas? Bo nie są to chyba aż tak popularne drzewka? Choć ja się nie znam za bardzo, bo sadzić drzew nie mogę to i się nie zaznajomiłam zbytnio z tematem

Byłabym za magnolią, gdyby nie podniesiony przez Ewę problem płytkich korzeni przy tarasie - a szkoda. Szkoda tez, że amanogawa jest dość wąska, bo bym zwyczajnie dała drugą do pary po tej stronie tarasu - byłoby spójnie i miałabyś niezbyt wysokie drzewo spełniające rolę.

A w ogóle to wreszcie dotarłam do CIebie i nadrobiłam wątek Fajne masz jeżówki! Powiem Ci, że moje Pink double delight w zeszłym roku były potworami - potrafią zachwycać, daj im szansę Tej wiosny podzieliłam każdą kępę, bo były już zbyt duże, no i nie są teraz zbyt spektakularne - tak 1/3 kępy w chwili obecnej

Helen 11:52, 13 lip 2019

Kasia_CS napisał(a)
A jak z dostępnowścią takiego judaszowca u nas? Bo nie są to chyba aż tak popularne drzewka? Choć ja się nie znam za bardzo, bo sadzić drzew nie mogę to i się nie zaznajomiłam zbytnio z tematem

Byłabym za magnolią, gdyby nie podniesiony przez Ewę problem płytkich korzeni przy tarasie - a szkoda. Szkoda tez, że amanogawa jest dość wąska, bo bym zwyczajnie dała drugą do pary po tej stronie tarasu - byłoby spójnie i miałabyś niezbyt wysokie drzewo spełniające rolę.

A w ogóle to wreszcie dotarłam do CIebie i nadrobiłam wątek Fajne masz jeżówki! Powiem Ci, że moje Pink double delight w zeszłym roku były potworami - potrafią zachwycać, daj im szansę Tej wiosny podzieliłam każdą kępę, bo były już zbyt duże, no i nie są teraz zbyt spektakularne - tak 1/3 kępy w chwili obecnej

Kasiu, witam Cię w moim wątku, zaglądaj częściej.
Judaszowca można kupić w sklepach internetowych. Nigdy nie kupowałam drzew przez internet i trochę się tego boję. Dzisiaj pojadę także sprawdzić czy judaszowiec jest dostępny w moim najbliższym sklepie ogrodniczym.
Ewentualnie będę rozważać derenie lub być może amanogawy.
Amanogawa, która rosła przy tarasie poszła w narożnik rabaty, gdzie jest busz ML-hortensjowy (jedna z dwóch propozycji kilka stron wcześniej).

Skoro i Ty piszesz, że mam dać szansę jeżówkom Pink Double Delight, to tak zrobię, tylko muszę je przesadzić i obmyśleć im dobre towarzystwo.
basia3012 20:45, 14 lip 2019

Helen, ja większość roślin do ogrodu kupowałam na Allegro, OLX lub jak clematisy, w sklepie internetowym. I muszę powiedzieć, że w większości przypadków byłam zaskoczona na plus pięknymi roślinami. Judaszowiec to rzadki krzew-drzewo więc może go nie być w wielu szkółkach. Ale kto szuka ten znajdzie.
Pozdrawiam.
Helen 21:02, 14 lip 2019

basia3012 napisał(a)
Helen, ja większość roślin do ogrodu kupowałam na Allegro, OLX lub jak clematisy, w sklepie internetowym. I muszę powiedzieć, że w większości przypadków byłam zaskoczona na plus pięknymi roślinami. Judaszowiec to rzadki krzew-drzewo więc może go nie być w wielu szkółkach. Ale kto szuka ten znajdzie.
Pozdrawiam.

Basia, też już kupowałam kilka roślin w sklepach internetowych i tylko z jednego dostałam trochę gorsze rośliny, które w kolejnym roku wyglądały już pięknie.
Ale drzew, to raczej się boję kupować przez internet, chociaż nie wykluczam.

Helen 21:03, 14 lip 2019

Widziałam judaszowca w szkółce, miał przepiękne sercowate liście w kolorze młodej zieleni, chyba odmiana shirobana. Tylko, że był bardzo wysoki, miał ok. 2,5-3 m i tylko jeden cienki konarek/patyk. Cena 299 zł. No i to mnie trochę zniechęciło. Czy z takiego cienkiego patyka wyrośnie drzewo z wieloma gałęziami, w sensie czy ten patyk zgrubieje a nie pójdzie tylko w górę?
Helen 21:56, 15 lip 2019

Podzieliłam stipy i część posadziłam pomiędzy perowskimi. Teraz czekam aż zmężnieją
basia3012 22:20, 15 lip 2019

Helen napisał(a)
Widziałam judaszowca w szkółce, miał przepiękne sercowate liście w kolorze młodej zieleni, chyba odmiana shirobana. Tylko, że był bardzo wysoki, miał ok. 2,5-3 m i tylko jeden cienki konarek/patyk. Cena 299 zł. No i to mnie trochę zniechęciło. Czy z takiego cienkiego patyka wyrośnie drzewo z wieloma gałęziami, w sensie czy ten patyk zgrubieje a nie pójdzie tylko w górę?

Wiesz Helen, faktycznie trochę drogo. Mnie udało się wiosną ubiegłego roku kupić śliwy ozdobne Nigra wysokie na 2-3 metry, pięknie rozgałęzione. Po prostu duże drzewa. Za sztukę płaciłam 70 zł. Kupiłam 5 sztuk. Bardzo ładnie się przyjęły, w tym roku już kwitły i nadal ładnie rosną. Pewnie na kilku zdjęciach u mnie są. Kupiłam je na OLX. Ale nie pamiętam czy ten pan miał judaszowce.
Widzę, że sadzisz stipy. Oj, ja to się z nimi pożegnałam bo nie dawałam rady z siewkami. Ale już jej u mnie nie ma. Na moje szczęście.
Ładnie te stipy u Ciebie wyglądają z perowskią. Bardzo ładnie.
Pozdrawiam.
Toszka 22:35, 15 lip 2019

Basiu, stipę ma się jak męża...ślub... i już masz w życiorysie
Helen 05:56, 16 lip 2019

basia3012 napisał(a)

Wiesz Helen, faktycznie trochę drogo. Mnie udało się wiosną ubiegłego roku kupić śliwy ozdobne Nigra wysokie na 2-3 metry, pięknie rozgałęzione. Po prostu duże drzewa. Za sztukę płaciłam 70 zł. Kupiłam 5 sztuk. Bardzo ładnie się przyjęły, w tym roku już kwitły i nadal ładnie rosną. Pewnie na kilku zdjęciach u mnie są. Kupiłam je na OLX. Ale nie pamiętam czy ten pan miał judaszowce.
Widzę, że sadzisz stipy. Oj, ja to się z nimi pożegnałam bo nie dawałam rady z siewkami. Ale już jej u mnie nie ma. Na moje szczęście.
Ładnie te stipy u Ciebie wyglądają z perowskią. Bardzo ładnie.
Pozdrawiam.

Basia, czy te drzewka rosły w doniczce czy kupowałaś z gołym korzeniem? Jeżeli w doniczce, to czy możesz mi wysłać namiary na priv? Sprawdzone źródło zawsze lepsze niż kupowanie w ciemno

Na razie jeszcze bardzo, ale to bardzo podoba mi się stipa. I na ten moment jeszcze mi się nie wysiewała, ale mam ją dopiero drugi rok i od wiosny dzielę.

Dziękuję za pochwały