Wiola, zrobione na szybko zdjęcia małych lub nieudanych jeżówek
Vintage Wine - generalnie bardzo ładna, ale ten egzemplarz raczej ma za sucho, kwiatki - średnica max 4 cm
Pink Double Delight - tych nie polecam, mały krzaczek i kwiatki j.w.
i nie kwitnące Green Jewel - ma za dużo cienia? i Milkshake - to samo? czy za mało wody?
Vintage wine i Pink Double może mają za sucho...a Green jewel i Milkshake widzę,że mają pąki,więc zaraz zakwitną
Moje Green Jewel w półcieniu,też w pąkach
Ewa/Anda ma rację, że świdośliwa może brudzić na tarasie. Faktem jest też, że stanowi łakomy kąsek dla skrzydlatych. U mnie opędzlowały wszystkie trzy drzewka, dla nas zostawiły łaskawie pojedyncze sztuki.
Derenia też Ci miałam zaproponować, jakoś mi umknęło w trakcie pisania.
A jeżówki Green Jewel u mnie też są dopiero w pąkach i to chyba nawet mniejszych niż Twoje. U mnie rosną w półcieniu. Ale za to jak już zakwitną to kwitną baaardzo długo i to jest ich niewątpliwa zaleta.
Co Ty narzekasz na Green Jewel i Milkshake - przecież mają pąki! Trochę później bo mają mniej słońca ale będą. U mnie jedna kępa Birgin jest bardziej zacieniona i też na razie w pąkach choć siostry już kwitną.
Anulka, tylko ja nie wiem gdzie szukasz tego derenia, bo chyba nie chodzi o derenia białego lub kousa, tylko inną odmianę, tak? Na zdjęciach przesłanych przez Ewę, drzewka prezentowały się bardzo ładnie. Jeszcze sobie pomyślałam o magnolii prowadzonej wielopniowo lub jakimś lilaku/palibinie - tutaj totalnie nie mam żadnych doświadczeń, ale przekonywałyby mnie drzewka, które gdy kwitną, pięknie pachną. No i raczej wolałbym kwitnące na biało lub blady róż. Może macie jakieś pomysły? Sprawdzone gatunki?
No właśnie - czekam na Green Jewel. Może nawet jeszcze je przesadzę na bardziej słoneczne stanowisko - one w ubiegłym roku nabyte i chyba wcale wtedy nie zakwitły.