Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Hortensjowo

Hortensjowo

Nowa12 17:51, 10 lip 2019

A grujecznika nie chcesz?
Helen 20:14, 10 lip 2019

Nowa12 napisał(a)
A grujecznika nie chcesz?

Zgooglowałam sobie grujecznika, raczej za wysoki - czytam, że od 5-10 m. Muszę mieć takie do 4-5 m.
Helen 20:23, 10 lip 2019

Wiolka5_7 napisał(a)

Wiola, zrobione na szybko zdjęcia małych lub nieudanych jeżówek
Vintage Wine - generalnie bardzo ładna, ale ten egzemplarz raczej ma za sucho, kwiatki - średnica max 4 cm

Pink Double Delight - tych nie polecam, mały krzaczek i kwiatki j.w.

i nie kwitnące Green Jewel - ma za dużo cienia? i Milkshake - to samo? czy za mało wody?

Wiolka5_7 20:34, 10 lip 2019

Vintage wine i Pink Double może mają za sucho...a Green jewel i Milkshake widzę,że mają pąki,więc zaraz zakwitną
Moje Green Jewel w półcieniu,też w pąkach
Helen 20:36, 10 lip 2019

Wiolka5_7 napisał(a)
Vintage wine i Pink Double może mają za sucho...a Green jewel i Milkshake widzę,że mają pąki,więc zaraz zakwitną
Moje Green Jewel w półcieniu,też w pąkach

Albo wymyślę nową kompozycję dla Pink Double Delight albo out
Wiolka5_7 20:43, 10 lip 2019

Te Pink bardzo ładne
Helen 20:53, 10 lip 2019

Wiolka5_7 napisał(a)
Te Pink bardzo ładne

Chyba tak na zdjęciu wyszły. Ale mogę im dać jeszcze szansę.
Zana 22:10, 10 lip 2019

Ewa/Anda ma rację, że świdośliwa może brudzić na tarasie. Faktem jest też, że stanowi łakomy kąsek dla skrzydlatych. U mnie opędzlowały wszystkie trzy drzewka, dla nas zostawiły łaskawie pojedyncze sztuki.
Derenia też Ci miałam zaproponować, jakoś mi umknęło w trakcie pisania.

A jeżówki Green Jewel u mnie też są dopiero w pąkach i to chyba nawet mniejszych niż Twoje. U mnie rosną w półcieniu. Ale za to jak już zakwitną to kwitną baaardzo długo i to jest ich niewątpliwa zaleta.
mrokasia 22:41, 10 lip 2019

Co Ty narzekasz na Green Jewel i Milkshake - przecież mają pąki! Trochę później bo mają mniej słońca ale będą. U mnie jedna kępa Birgin jest bardziej zacieniona i też na razie w pąkach choć siostry już kwitną.
Helen 05:59, 11 lip 2019

Zana napisał(a)
Ewa/Anda ma rację, że świdośliwa może brudzić na tarasie. Faktem jest też, że stanowi łakomy kąsek dla skrzydlatych. U mnie opędzlowały wszystkie trzy drzewka, dla nas zostawiły łaskawie pojedyncze sztuki.
Derenia też Ci miałam zaproponować, jakoś mi umknęło w trakcie pisania.

A jeżówki Green Jewel u mnie też są dopiero w pąkach i to chyba nawet mniejszych niż Twoje. U mnie rosną w półcieniu. Ale za to jak już zakwitną to kwitną baaardzo długo i to jest ich niewątpliwa zaleta.

Anulka, tylko ja nie wiem gdzie szukasz tego derenia, bo chyba nie chodzi o derenia białego lub kousa, tylko inną odmianę, tak? Na zdjęciach przesłanych przez Ewę, drzewka prezentowały się bardzo ładnie. Jeszcze sobie pomyślałam o magnolii prowadzonej wielopniowo lub jakimś lilaku/palibinie - tutaj totalnie nie mam żadnych doświadczeń, ale przekonywałyby mnie drzewka, które gdy kwitną, pięknie pachną. No i raczej wolałbym kwitnące na biało lub blady róż. Może macie jakieś pomysły? Sprawdzone gatunki?

No właśnie - czekam na Green Jewel. Może nawet jeszcze je przesadzę na bardziej słoneczne stanowisko - one w ubiegłym roku nabyte i chyba wcale wtedy nie zakwitły.