Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Hortensjowo

Hortensjowo

Helen 05:09, 04 maj 2022

Napia napisał(a)
Mój judaszowiec chyba przemarzł, na razie nie widzę żadnych pączków kwiatowych, ale daję mu jeszcze czas. Czy możesz pokazać, jak Twój kwitnie
Śliczny masz ogród Poproszę o więcej wiosennych fotek

Edit: Pisałyśmy w tym samym czasie i gdy opublikowałam, załadowało się Twoje zdjęcie z judaszowcem. Wspaniały jest. Rośnie na słońcu czy raczej w półcieniu? Może po prostu dałam mu złą miejscówkę

Judaszowiec rośnie w słońcu - od rana do godziny około 15-16. Dodatkowo ja mam bardzo mały ogródek, otulony z każdej strony innymi ogrodami, więc jest zacisznie. On rośnie chyba 3 lub 4 rok u mnie z 1 metrowego patyka. Rośnie zaraz obok wieloletnich cisów, które dają mu też sporą ochronę cieplną, tak myślę.
No, teraz to gwiazdorzy.
Helen 05:11, 04 maj 2022

Kokesz napisał(a)

Posadź je po prostu głębiej
Kiedyś moja cebula lilii, którą zimowałam w piwnicy, wypuściła 50 cm pęd. Nie wiedziałam jak ją wkopać i w końcu zawinęłam jakoś ten pęd dookoła w dołku, tak żeby tylko końcówka wystawała. Udało się i zakwitła

Renia, dzięki za podpowiedź. A sadziłabyś już teraz do donicy na dworze? Generalnie dalie stoją w garażu, zapomniane, i pewnie dlatego się powyciągały.
Helen 05:20, 04 maj 2022

Magara napisał(a)
Helen, masz dalie w donicach już na zewnątrz??? To jakie u Ciebie są temperatury?
Ja póki co jedną do foliaka wyniosłam, cztery wyniosę jutro, a jedna nie daje oznak życia.

Judaszowca też mam, a co Wygląda na żywego, ale niewiele na nim widać

Dalie jeszcze w garażu, stąd to wyciąganie się. Ale chyba zacznę je hartować i będę wynosić na dzień na taras.
Jedna też nie dawała oznak życia, ale trochę mocniej podlałam i ruszyła. Niektóre chyba niespieszne zupełnie.

Judaszowiec musi mieć kilka lat, żeby pojawiły się na nim kwiatki. U mnie i tak chyba dość szybko pokazał co potrafi.
W innym ogródku, blisko nas, przy ulicy (pewnie większy przewiew), rosną 2 sztuki, jeden kwitnący na biało, drugi na różowo. Żaden jeszcze nie rozkwitł, chociaż kwiatów ogromna ilość. Kwiatki na różowym kojarzę dopiero od ubiegłej wiosny. Drzewka są większe niż moje, już mają konkretne pieńki. I mają bardzo ładne pokroje.
Kokesz 07:14, 04 maj 2022

Moje dalie z nasion hartują się w ogrodzie od weekendu.
Pomidory nawet mam już w gruncie.
W nocy jest 10 stopni, przymrozków nie zapowiadają, masz zacisznie, ja bym wystawiła.
Wiolka5_7 08:29, 04 maj 2022

Judaszowiec boski !
antracyt 08:38, 04 maj 2022

Moje dalie też już wyniosłam w doniczkach do ogrodu. Tej nocy nawet zostawiłam na noc przykryte wiadrami dla bezpieczeństwa
Helen, tą dalie, jak się już trochę oswoi z ziemią, możesz na czubkach lekko uszczyknąć.

Judaszowiec pięknie kwitnie
Mgduska 10:06, 04 maj 2022

Ja dalie uszczykuję - znajdź czubek pomiędzy liśćmi i urwij. Wypuszczą więcej pędów, będzie więcej kwiatów. One bardzo różnie rosną, niektóre gęsto i zgrabnie, inne pojedynczymi, wyciągniętymi pędami. Te wyciągnięte właśnie uszczykuję.
Helen 21:55, 04 maj 2022

Kokesz napisał(a)
Moje dalie z nasion hartują się w ogrodzie od weekendu.
Pomidory nawet mam już w gruncie.
W nocy jest 10 stopni, przymrozków nie zapowiadają, masz zacisznie, ja bym wystawiła.

A skąd miałaś nasiona dalii? Nigdy ich tak nie sadziłam. One kwitną w sezonie jak urosną z nasion?

Moje dalie wystawiłam, a co tam. Byle ich ślimory nie zjadły, to będzie dobrze.
Helen 21:56, 04 maj 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
Judaszowiec boski !

Dzięki, Wiolka.
Helen 21:59, 04 maj 2022

antracyt napisał(a)
Moje dalie też już wyniosłam w doniczkach do ogrodu. Tej nocy nawet zostawiłam na noc przykryte wiadrami dla bezpieczeństwa
Helen, tą dalie, jak się już trochę oswoi z ziemią, możesz na czubkach lekko uszczyknąć.

Judaszowiec pięknie kwitnie

Dalie wystawiłam, zobaczymy co będzie.
Uszczyknę jak jeszcze trochę podrosną. Generalnie chciałam je mieć w doniczkach, ale nie wiem czy będą dobrze rosły.

Judaszowiec faktycznie rewelacyjny i już mu się pokazują piękne listeczki.
Fajne drzewko, dzięki podpowiedzi Ewy/Andy.