Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Hortensjowo

Hortensjowo

Helen 22:01, 04 maj 2022

Mgduska napisał(a)
Ja dalie uszczykuję - znajdź czubek pomiędzy liśćmi i urwij. Wypuszczą więcej pędów, będzie więcej kwiatów. One bardzo różnie rosną, niektóre gęsto i zgrabnie, inne pojedynczymi, wyciągniętymi pędami. Te wyciągnięte właśnie uszczykuję.

To są l..lowe bulwy, zobaczymy co pokażą. Generalnie, niestety, dalie traktuję jak jednoroczne, za mało mam czasu.
Jak trochę podrosną, to uszczyknę, zobaczymy jak się będą odwdzięczać.
Helen 22:03, 04 maj 2022

Dziewczyny, czy można jeszcze przesadzać przywrotniki? Posadziłam jakoś niedbale i teraz mam w niektórych miejscach dziury a w niektórych busz przeogromny.
Ma ktoś doświadczenie?
Kokesz 23:06, 04 maj 2022

Myślę że można, tylko dobrze podlej i z dużą bryłą korzeniową wykop.
Magara 23:30, 04 maj 2022

O daliach doczytałam, wszystko jasne
Ciekawe czy mi się uda, żeby moje nie były jednoroczne
April 04:39, 05 maj 2022

Ja też dalie traktuję jednorocznie bo ciągle porażka z przechowywaniem. Moje dalie już drugi tydzień stoją na tarasie w doniczkach i nic im nie jest. Najniższa temperatura była w nocy chyba 4 stopnie. Tym które najmocniej się powyciągały, uszczykiwałam stożek wzrostu tuż nad rozkrzewieniem liści. Widać że zaczynają tworzyć przy liściach nowe pędy.
Judaszowca masz wyrywnego ale cudnego. U mnie wszystkie ledwie pączusie przy pniu malutkie.
A przywrotniki są pancerne, można śmiało przesadzać, ba, nawet jeszcze dzielić. Wszystko zniosą
Helen 05:12, 05 maj 2022

Kokesz napisał(a)
Myślę że można, tylko dobrze podlej i z dużą bryłą korzeniową wykop.

Renia, takie odpowiedzi lubię. Ty rozumiesz, że coś może nie stykać i się nie da z tym żyć.
Helen 05:13, 05 maj 2022

Magara napisał(a)
O daliach doczytałam, wszystko jasne
Ciekawe czy mi się uda, żeby moje nie były jednoroczne

Dalie są naprawdę piękne, właśnie doczytałam, że można blisko mnie wiele zabójczo pięknych odmian nabyć i się waham.
Helen 05:17, 05 maj 2022

April napisał(a)
Ja też dalie traktuję jednorocznie bo ciągle porażka z przechowywaniem. Moje dalie już drugi tydzień stoją na tarasie w doniczkach i nic im nie jest. Najniższa temperatura była w nocy chyba 4 stopnie. Tym które najmocniej się powyciągały, uszczykiwałam stożek wzrostu tuż nad rozkrzewieniem liści. Widać że zaczynają tworzyć przy liściach nowe pędy.
Judaszowca masz wyrywnego ale cudnego. U mnie wszystkie ledwie pączusie przy pniu malutkie.
A przywrotniki są pancerne, można śmiało przesadzać, ba, nawet jeszcze dzielić. Wszystko zniosą

U mnie też przechowywanie nie wychodzi, albo zasuszone jakieś, albo puste mi się robią, a może ja niecierpliwa jestem. Muszę daliom pouszczykiwać stożki wzrostu, bo takie mi nie pasują i będą się łamać.
Judaszowiec się odwdzięcza za dbałość i dobrze, bardzo lubię to drzewko, zwłaszcza za szybkość wzrostu.
Kolejny głos na tak na tetrisowanie, dzięki.
Anda 06:44, 05 maj 2022

Przywrotniki przesadzaj śmiało Też twierdzę że to pancerne rośliny. Moje też przesadzałam i dzieliłam parę dni temu.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Mgduska 08:35, 05 maj 2022

Helen, jak mus, to mus. Ja musiałam zapączkowane kukliki przesadzić, inaczej róże zostałyby bezdomne. No i żyją. A przywrotniki dopiero rosną, więc spokojnie dadzą radę.