Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Hortensjowo

Hortensjowo

Magara 23:43, 08 maj 2023

Helen, piękna wiosna u Ciebie

Ale ja jeszcze w temacie niechcianych tulipanów - jak najlepiej postąpić? Chciałabym się moich czerwonych pozbyć już, teraz, zaraz, ale cebule uratować Możesz dokładnie opisać jak to robiłaś? Bo nie wiem czy ściąć teraz kwiaty jak kwitną i zaraz wykopać i przesuszyć czy może jednak zagryźć zęby i poczekać???
Helen 09:28, 09 maj 2023

Martka napisał(a)
Helen, jestem zachwycona tym widokiem z hakone, jakie dorodne już u Ciebie!
Judaszowiec pięknie kwitnie i wszystkie wiosenne także. Wzdycham i z niedosytem fotek pozostaję 

Hakone jakoś wyjątkowo mnie lubią, ale ich dzielenie to nie jest łatwa praca.
Jeszcze u mnie za łyso na pokazywanie szerszych kadrów, ale już za chwileczkę, już za momencik
Dzięki
Helen 09:29, 09 maj 2023

Agatorek napisał(a)
Piękna wiosna u Ciebie

Dzięki, Aga
Helen 09:39, 09 maj 2023

Magara napisał(a)
Helen, piękna wiosna u Ciebie

Ale ja jeszcze w temacie niechcianych tulipanów - jak najlepiej postąpić? Chciałabym się moich czerwonych pozbyć już, teraz, zaraz, ale cebule uratować Możesz dokładnie opisać jak to robiłaś? Bo nie wiem czy ściąć teraz kwiaty jak kwitną i zaraz wykopać i przesuszyć czy może jednak zagryźć zęby i poczekać???

Daga, dziękuję
Jak mi nie pasuje kolor tulipanów w danym miejscu, to teraz podczas kwitnienia je wykopuję i przesadzam w inne docelowe miejsce. Ścinam kwiaty do wazonu i czekam około 2-3 tygodnie na zaschnięcie liści. Później ścinam do zera. W kolejnym roku, te dobre odmiany, kwitną bez problemu.

Jak chcesz zachować cebulki, to bym zaznaczyła sobie te tulipany, poczekała jak będą zasychały liście (u mnie to już prawie ten moment) i wtedy wykopała, odłożyła na około 3-4 tygodnie w przewiewne suche miejsce. Później obciąć liście i korzenie, włożyć cebule najlepiej w papierową torbę i dobrze opisać oczywiście trzeba też o nich pamiętać jesienią
Martka 09:47, 09 maj 2023

Super patent. To niby proste, ale mimo to, dla mnie obecnie za dużo zachodu na razie wszystko zostawiam na rabatach, wykopywanie nie wchodzi w grę. Na dopieszczanie kolorów tulipanów może przyjdzie czas, teraz miks i więcej pomyłek niż trafionych odmian. Wiosną muszę z tym żyć
MartaCho 10:48, 09 maj 2023

Piękna wiosna u Ciebie Helenku! Mjodzio!
Helen 21:39, 10 maj 2023

Martka napisał(a)
Super patent. To niby proste, ale mimo to, dla mnie obecnie za dużo zachodu na razie wszystko zostawiam na rabatach, wykopywanie nie wchodzi w grę. Na dopieszczanie kolorów tulipanów może przyjdzie czas, teraz miks i więcej pomyłek niż trafionych odmian. Wiosną muszę z tym żyć

Oby się ten patent udał u innych
A pomyłki kolorystyczne niestety wszędzie, ech, życie
Helen 21:39, 10 maj 2023

MartaCho napisał(a)
Piękna wiosna u Ciebie Helenku! Mjodzio!

Dzięki, Marta
Helen 21:41, 10 maj 2023

Kilka kwiatków owocowych z niedzieli

Helen 21:42, 10 maj 2023