Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Hortensjowo

Hortensjowo

mrokasia 21:33, 10 wrz 2023

Helen napisał(a)

Jest mocno ekspansywny? Chociaż znając Ciebie, to pewnie nie.

Ale że co??? Że boi się mnie czy mu słabe stanowisko przygotowałam???
Przyrasta szybko, sadziłam w zeszłym roku, sadzonki miały po kilka liści, teraz to spore kępy o średnicy ok.40 cm. Ale trzymają się w kupie, nie zauważyłam żeby jakoś wędrowały.
Magara 23:17, 10 wrz 2023

Helen napisał(a)

No, właśnie chcę kupić white pearl? Nie wiem czy tę też znasz?

Nie znam niestety Ale z drugiej strony - one wszystkie wyglądają podobnie Nie wiem jak to wygląda od strony prawnej i rejestrowania nazw, ale czasem mam wrażenie, że kupujemy to samo, tylko różnie się nazywa i ceną różni

Zawilca Whirlwind mam - lubię Tego drugiego nie mam. W. wydaje mi się mocno wielki i mocno ekspansywny, ale póki co ogarniam
anuska2507 15:46, 11 wrz 2023

Ja teoretycznie mam oba, ale jeszcze rosną w doniczkach, więc też ogarniam
HJ na pewno ma ładne białe kwiatki.
Helen 21:00, 11 wrz 2023

mrokasia napisał(a)

Ale że co??? Że boi się mnie czy mu słabe stanowisko przygotowałam???
Przyrasta szybko, sadziłam w zeszłym roku, sadzonki miały po kilka liści, teraz to spore kępy o średnicy ok.40 cm. Ale trzymają się w kupie, nie zauważyłam żeby jakoś wędrowały.

Masz swoje zdanie i to bardzo cenię. Ogród wychodzi Ci pięknie, co może tylko powodować inwazję gości chętnych do oglądania go na żywo
Napisz mi jeszcze ile ma mniej więcej wysokości razem z kwiatem (HJ)
Helen 21:03, 11 wrz 2023

Magara napisał(a)

Nie znam niestety Ale z drugiej strony - one wszystkie wyglądają podobnie Nie wiem jak to wygląda od strony prawnej i rejestrowania nazw, ale czasem mam wrażenie, że kupujemy to samo, tylko różnie się nazywa i ceną różni

Zawilca Whirlwind mam - lubię Tego drugiego nie mam. W. wydaje mi się mocno wielki i mocno ekspansywny, ale póki co ogarniam

Też mam czasami takie wrażenie, że nas sprzedawcy naciągają na nowości a one niewiele się różnią od starych odmian
Zamówiłam 3 różne odmiany jeżówek, jak przyjdą, pokażę i porównam wielkość tej samej odmiany z all...o i alb....u

W. jest wielki i ekspansywny, potwierdzam. I lubi wodę
Helen 21:04, 11 wrz 2023

anuska2507 napisał(a)
Ja teoretycznie mam oba, ale jeszcze rosną w doniczkach, więc też ogarniam
HJ na pewno ma ładne białe kwiatki.

A jest równy wysokością co W.? Czy niższy?
mrokasia 21:16, 11 wrz 2023

Helen napisał(a)

Masz swoje zdanie i to bardzo cenię. Ogród wychodzi Ci pięknie, co może tylko powodować inwazję gości chętnych do oglądania go na żywo
Napisz mi jeszcze ile ma mniej więcej wysokości razem z kwiatem (HJ)

O rety, Helen, aż się chyba zarumieniłam .
Akurat dziś patrzyłam i HJ z kwiatem sięga mi do biustu a ja mam 175 cm . To ta najwyższa kępa ale dwie pozostałe niewiele niższe.
anuska2507 09:35, 12 wrz 2023

Helen napisał(a)

A jest równy wysokością co W.? Czy niższy?
Niestety nie mam jeszcze porównania. HJ kwitł u mnie jednym kwiatkiem, a W. dostałam w tym roku i jeszcze nie wiedziałam jak kwitnie.
Kokesz 10:57, 12 wrz 2023

A te które dostałam od Ciebie to jakie były?
Helen 19:31, 12 wrz 2023

mrokasia napisał(a)

O rety, Helen, aż się chyba zarumieniłam .
Akurat dziś patrzyłam i HJ z kwiatem sięga mi do biustu a ja mam 175 cm . To ta najwyższa kępa ale dwie pozostałe niewiele niższe.

O, to odpada. Moje W. rosną na około 1,5 m, czyli bardzo podobnie. A potrzebuję zawilca niższego białego lub bladoróżowego, żeby nie zasłaniał białej róży, która rośnie za nim