Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

ewakatowice 10:32, 18 cze 2014

Okazuje się, że nawóz nawozowi nie równy. Poszłam na żywioł, spaliłam trawę, pozbyłam się owszem koniczyny ale i tak babka lancetowata i skrzyp zostały. Zastosowany nawóz: compo quattro 4w1 nawóz do trawników.
Wczoraj ryłam tj. zgrabiłam co wypalone i zobaczymy… Pierwszy raz cieszyłam się, że taka mała ta moja działeczka i tak mało poletka pod trawnik.
Walczę…
malgoska 11:07, 18 cze 2014

Gosia wielkie WOW! świetne kompozycje, gabiony, taras no i donica, brakuje słowa opisującego mój zachwyt.
Wszysko rośnie i ma sie dobrze, z trawnikiem bedzie już jak w pudełeczku z czekoladkami

Może gdzieś pisałaś ale przeoczyłam, czy ty zbierasz nasiona stipy? Wiem że Mirelka tak robiła ale jakoś długo się nie pokazuje na ogrodowisku i nie mogę jej dopytać. Kiedy się je zbiera?

Bedę podglądać teraz codzienie i cieszyć oczy Buźka
Jagodaa 11:20, 18 cze 2014

Tosia... super byłoby z rolki rozłożyć, tylko kwota ok 25tys za trawę mi nie za bardzo leży na ten czas , bo u mnie ok 1000 metrów musiałabym wytrawować. Nawet jak poodliczam wszystkie nietrawiaste powierzchnie, to wyjdzie min 20tys.

Gosia, daj namiar na priv na swoją ekipę, strasznie ciekawa jestem, kto taki dobry, naj, najlepszy . Może się przyda kiedyś tam .
magnolia 11:44, 18 cze 2014

gusiarz napisał(a)
Gosiu trzcinnik marzy mi sie od dwóch lat! Ale to trochę wydatek... mam tam chyba 50m. Albo trzcinnik albo gracki w tą moją chudą dziurę podjazdu posadzę. Ja mam tam ok 30cm... niewiele, bardzo niewiele... Jaką masz odmianę trzcinnika? Jak będziesz czasowo zmierz tę swoją dziurkę ...

Gusiarz jak lubisz trzcinnik to jego wybierz na wąska dziurę- on węziej rosnie niż gracki. I b. wczesnie się budzi, więc szybko zasłania widoki. Sadź co 45 cm, nie gęsto bo ładnie jest jak się kępy nie całkiem przerastają, choć przy tej odległości i tak się zetkną ( więc możesz i co 50 cm).
Kup 15 szt, jesienią pewnie już da się podzielić na 2-3 szt każdy, i będzie komplet.
Odmiana Karl forester
kKasiA 11:47, 18 cze 2014

Ja też siałam (po zastosowaniu RUNDAPU) co prawda jesienią ale chwasty pojedyńcze dopiero teraz widzę a trawnik juz bardzo gesty i ładny, więc myslę że jak opryskam to będzie ekstra.
Jak posiejecie to nic tylko podlewac i będzie pięknie!
magnolia 11:51, 18 cze 2014

Magnolio-
Wiesz jak cenię sobie Twoje zdanie, bardzo się cieszę że Ci się podoba to co wykonaliśmy, że nie spieprzylismy tego pieknego co na papierze zrobiłaś.

Co do trzcinników to jak wróciliśmy z urlopu i zastaliśmy takie mega wysokie słupy –zwaliły mnie z nóg, najpierw zdziwienie ale teraz już się przyzwyczailiśmy że są takie wysokie i fajnie dały intymności na tarasie a dodatkowo szumią cudnie. Zawsze marzyłam żeby ogród wchodził mi tym wielkim oknem do salonu i jadalni i tak się też stało, jak jeszcze bonsai z graba zacznie zagęszczać swoje chmury to będzie czad.

Krzysiami się nie martwię, jesienią przesadzę pytanie tylko gdzie?
A tam dosadziłabym globmastery, co ty na to?
I jeszcze przesadzę te choiny i musimy podumać co zamiast i czy w ogóle coś?

Hakuree- faktycznie do białego mu daleko ale myślę ze się przebarwia z czasem bo tu popatrz: http://makaranta.pl/index.php?u=158/84&p=158&t=100

Jeżówki faktycznie zaskoczyły mnie w tym roku czekam przebierając nogami aż wybuchną w masie

Ech ... jaki piekny zakątek stworzyłaś dla nas.

tak Hakuree ma taki niebieski rumieniec, ale u Ciebie wręcz wydał się niebieski.
Spoko,może tak być. Lubie ten jego skręt w płatakach...
Globmastery- chyba najlepsze do Twojej trawy- żarłacza
Gdzie Krzysie?- gdzie gdzie masz nisko. Gdzie masz nisko....- w runiankę może
Cieszę się że jest tak pięknie i że lubisz swój kawałek ziemi.
Buziaki!
Pszczelarnia 11:58, 18 cze 2014

malkul napisał(a)

I mąż wreszcie miał dziś okazję zapoznać się z moimi przyjaciółkami: czarną taczką i czerwoną łopatą popracował i nawet efekty są jakieś

Czarne i czerwone - w oryginale "Le rouge et le noir" to już Stendahl. Wysoka literatura zagościła u Ciebie w ogrodzie.
Czyli dwa światy: przed trawnikiem i z trawnikiem.

Enya73 13:59, 18 cze 2014

Uff, dojechałam Gosiu. Straszny wypadek był za Tychami, niestety śmiertelny. Od razu człowiekowi robi się słabo. Stałam w ogromnym korku. Jutro Ci prześlę fotki sumaka.

Twój ogród zachwyca bujnością Szkoda, że tak krótko mogłam u Ciebie gościć, ale miałam miły przerywnik Córcia przesłodka

Buziaki dla Was wszystkich
beta 14:09, 18 cze 2014

oooo spotkanko było
malkul 14:54, 18 cze 2014

Miary pobrałam:
wys. kłosownicy-90 cm (+/-)
szerokość rabaty na miskanty gracki : 50cm

Miałam dziś gościa przemiłego: Anitę
Dziękuje że wpadalas i zapraszam znowu
Czekam na fotki sumaka i mam prośbę, zmierz prosze mniej więcej na jakiej wysokości zaczyna się korna w twoim okazie

wróce wieczorkiem dam fotki i odpowiem na resztę