Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

anuska2507 15:13, 22 maj 2023

Rabata była przygotowywana rok temu, więc trochę dobroci tam poszło. Pobrane ze 2 miesiące temu patyki też mają takie liście. Obawiam się, czy to nie jakaś choroba i może trzeba usunąć cały krzew.
anuska2507 15:55, 22 maj 2023

Ponieważ mojemu małżonkowi nie spodobał się pomysł usytuowania basenu przy ogródku warzywnym, wymyśliłam kolejne opcje

1. Placyk wsunięty lekko w rabatę (szary prostokąt, basen też raczej będzie prostokątny):

2. Placyk przylegający do tarasu. Większy niż w poprzedniej wersji, bo musi zostać jeszcze miejsce na komunikację:

I rysunek z basenem - niebieski prostokąt:

Co myślicie?
Anda 16:33, 22 maj 2023

Hej Aniu Tak się zastanawiam, czy to przejście między dwoma głównymi rabatami środkiem ogrodu to takie szczęśliwe posunięcie. Z tarasu będzie widok na przestrzał wprost na domek narzędziowy. Taka główna oś widokowa powinna chyba jednak być zakończona czymś mniej praktycznym, jak sądzisz?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anuska2507 18:13, 22 maj 2023

Cześć Ewo masz rację, domek narzędziowy to nie jest zbyt fortunny pomysł na zakończenie osi widokowej, ale z pewnych względów postanowiliśmy zrobić go na środku działki. Sporo elementów ogrodu też jest już wykonanych i trudno byłoby je teraz przenosić. Niestety nie wymysliłam lepszych rozwiązań dla poprowadzenia linii rabat i wpasowania się do tego, co mamy już na działce. Ale jeśli masz jakieś sugestie, pomysły, co mogłabym zmienić, to chętnie je poznam
Anda 18:21, 22 maj 2023

Może lepiej byłoby przesunąć to przejście między rabatami albo w stronę placu zabaw, albo w stronę warzywnika?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anuska2507 19:49, 22 maj 2023

A nie będzie to dziwnie wyglądać, jeśli będzie niesymetrycznie?
Lepiej byłoby chyba przesunąć w stronę warzywnika, bo rabata przed placem zabaw ma ten plac trochę zasłaniać.
Mam też plan, żeby kiedyś ten domek narzędziowy otoczyć roślinami, np różą pnącą, jakimś krzewem lub niskim drzewkiem.
Judith 20:56, 22 maj 2023

Aniu, gdy mówisz „placyk” masz na myśli coś wydrukowanego?
I drugie pytanie: dlaczego zależy Ci na zasłonięciu placu zabaw?
W temacie symetrii: jej brak może być nawet atutem .

EDIT: coś wybrukowanego oczywiście
anuska2507 21:16, 22 maj 2023

Tak, chcę utwardzić miejsce pod basen kostką albo betonowymi płytami.
Plac zabaw chcę zasłonić głównie dołem, żeby nie było widać piaskownicy i dzieciowych zabawek. Sam domek dla dzieci i tak będzie widoczny.
Judith 21:27, 22 maj 2023

anuska2507 napisał(a)
Tak, chcę utwardzić miejsce pod basen kostką albo betonowymi płytami.
Plac zabaw chcę zasłonić głównie dołem, żeby nie było widać piaskownicy i dzieciowych zabawek. Sam domek dla dzieci i tak będzie widoczny.

Jesli wybrukowany to ja sugeruje pierwszą opcję. Gdy nie będzie basenu (a na pewno go kiedyś nie będzie ), to będzie to fajne dodatkowe miejsce wypoczynkowe.
Co do zasłaniania placu zabaw - czasy piaskownicowe skończą sue szybciej niż myślisz . IMO nie ma sensu organizować ogrodowej przestrzeni odgradzając plac zabaw .
Anda 21:51, 22 maj 2023

anuska2507 napisał(a)
A nie będzie to dziwnie wyglądać, jeśli będzie niesymetrycznie?
Lepiej byłoby chyba przesunąć w stronę warzywnika, bo rabata przed placem zabaw ma ten plac trochę zasłaniać.
Mam też plan, żeby kiedyś ten domek narzędziowy otoczyć roślinami, np różą pnącą, jakimś krzewem lub niskim drzewkiem.

Symetrycznie wygląda bardzo sztucznie. Niesymetrycznie jest bardziej naturalne, nowoczesne. Symetria to tak bardziej lata 80te ubiegłego wieku
Przy niesymetrycznych rabatach masz większą swobodę tworzenia nasadzeń.

Też uważam, że w stronę warzywnika będzie lepiej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies