Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

anuska2507 08:42, 06 wrz 2024

Aniu, dzięki za opinię.

A czy ma ktoś z Was deskę kompozytową na tarasie? Jak się sprawuje? Ostatnio jedna znajoma zachwalała, ale jestem ciekawa też Waszego zdania.
Agatorek 09:59, 06 wrz 2024

Iza (ursa) ma
anuska2507 11:22, 06 wrz 2024

Dzięki, zapytam
Polon 21:34, 06 wrz 2024

Rozważacie kompozyt? Ja mam drewno, do tego krótko, bo dopiero drugi sezon, więc nie pomogę, ale trzymam kciuki za dobry wybór
anuska2507 13:16, 09 wrz 2024

I kompozyt, i drewno... Myślimy, co byłoby najlepsze. Pierwotnie miała być kostka, ale po zadaszeniu tarasu wzięliśmy pod uwagę też inne opcje. A z jakiego drewna masz swój taras?
MartaCho 13:32, 09 wrz 2024

Drewno to jednak naturalny materiał. Wiadomo, że droższe, ale na pewno ładniejsze i pewnie nie będzie się tak nagrzewać w słońcu, choć u Was chyba i tak pod zadaszeniem będzie. Wiesz, to tak, jak panele i drewno na podłodze w domu
Polon 13:46, 09 wrz 2024

Mamy modrzew teoretycznie syberyjski. Robiliśmy marzec 2023 i PODOBNO to były ostatki z Syberii, bo nowych dostaw stamtąd już nie było. Czy faktycznie załapaliśmy się na resztki z Kraju Rad - nie mam przekonania.
My jesteśmy zwolennikami „natury”, więc i podłogi mamy z drewna i taras też. Dechy trochę popękały, a paru miejscach odłupało się kawałek (powierzchownie) tzw ryfla. Mi to nie przeszkadza ani trochę, uwielbiam chodzić po tarasie na bosaka i te drobne skazy mnie nie ruszają. Co też ważne, my mamy taras w pełnym słońcu przez prawie cały dzień, więc to, że się nie nagrzewa ma duże znaczenie. Za to chyba takie pełne słońce powoduje, że drewno może być bardziej przesuszone, stąd spękania.
Anda 15:09, 09 wrz 2024

Kompozyt może się po paru latach zacząć wypaczać, zwłaszcza na pełnym słońcu.

Mam taras z drewna bangkirei. Jest bardzo wytrzymałe i pokrywa się ładną patyną. Na wiosnę czyszczę taras myjką ciśnieniową i to wszystko.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anuska2507 10:58, 12 wrz 2024

Dzięki za podpowiedzi. Drewno wydaje mi się coraz bardziej ciekawą opcją, szczególnie kiedy taras zyskał zadaszenie. Poza tym jest od wschodu, więc nadmierne nasłonecznienie czy nagrzewanie nigdy nie było tu problemem. Podrzuciłam temat mężowi do przemyśleń
Sprawdzałam ceny w jakimś sklepie internetowym i modrzew syberyjski wychodził nawet taniej niż kompozyt. Podejrzewam jednak, że drewno egzotyczne może być droższe.
Agatorek 18:54, 12 wrz 2024

No widzisz, jednak się pomyliłam odnośnie tarasu u Ursy

A nie myślałaś o gresie „drewnopodobnym” ?