Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Pokaż wątki Pokaż posty

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Agatorek 08:32, 01 wrz 2024

Ania, bardzo fajne to zadaszenie na tarasie
Ciekawe jaka będzie decyzja o długości schodków .

Rabata widoczna z tego miejsca jest świetna
Patrycja_KG_Lu 09:51, 01 wrz 2024

Podziwiam za te cisy. Masz do nich rękę.
Polon 10:31, 01 wrz 2024

Heloł, mam kilka dni wolnego, to więcej czasu na czytanie i pisanie
Zadaszenie - super, niby tylko daszek, a komfort użytkowania tarasu i dodatkowa przestrzeń nie do przecenienia.
Co do schodów głosuję (jeśli można ) za częściowymi bo sama tak mam i jest wygodnie. Zrobienie schodów na całości moim zdaniem skończy się dostawianiem tam doniczek z roślinami.
Rozmnażanie cisów - jesteś ekspertem, widać też ile czasu trzeba, żeby uzyskać sadzonkę, którą da się wsadzić do gruntu.
anuska2507 13:09, 02 wrz 2024

Agatorek napisał(a)
Ania, bardzo fajne to zadaszenie na tarasie
Ciekawe jaka będzie decyzja o długości schodków .

Rabata widoczna z tego miejsca jest świetna

Zadaszenie już się przydało: deszcz sobie padał, a ja i mój pomocnik sadziliśmy cisy
Ja skłaniam się jednak do częściowych schodów na środku. Tylko męża muszę przekonać mamy jeszcze czas na decyzję, bo pan od zadaszenia ostrzegał, żebyśmy nie układali od razu kostki ze względu na żywicę kapiącą z drewnianej konstrukcji. Łatwiej ją usunąć, kiedy podłoga jest wykonana z płytek.
Rabata dziękuje
anuska2507 13:11, 02 wrz 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Podziwiam za te cisy. Masz do nich rękę.

Dziękuję, sama jestem zdziwiona, że dosyć łatwo się ukorzeniają, tzn. sam proces trwa długo, ale skuteczność jest duża.
anuska2507 13:23, 02 wrz 2024

Polon napisał(a)
Heloł, mam kilka dni wolnego, to więcej czasu na czytanie i pisanie
Zadaszenie - super, niby tylko daszek, a komfort użytkowania tarasu i dodatkowa przestrzeń nie do przecenienia.
Co do schodów głosuję (jeśli można ) za częściowymi bo sama tak mam i jest wygodnie. Zrobienie schodów na całości moim zdaniem skończy się dostawianiem tam doniczek z roślinami.
Rozmnażanie cisów - jesteś ekspertem, widać też ile czasu trzeba, żeby uzyskać sadzonkę, którą da się wsadzić do gruntu.

No cześć To prawda, po usunięciu słupów w środku tarasu zrobiło się bardziej przestrzennie.
Głosować można chętnie przyjmę rady wynikające z czyjejś praktyki. Chciałabym mieć doniczki na tarasie, więc tym bardziej nie ma sensu robić schodów po całości, tylko wykorzystać to miejsce właśnie na postawienie donic.
Ukorzenianie krzewów jest dla cierpliwych Te cisy były w doniczkach chyba od wiosny zeszłego roku, więc potrzeba około 2 sezonów, żeby można było posadzić na stałe miejsce. Ja takiego jeszcze nie wymyśliłam, więc przesadziłam do większych donic.
Wiolka5_7 20:48, 02 wrz 2024

Aniu ja też polecam Ci tylko schody częściowe. Mam tak u siebie i jest super. Reszta brzegu tarasu jest zastawiona donicami

Mam też schody na wprost drzwi tarasowych i uważam , że to najlepiej. Taras wtedy jest bardzo ustawny i funkcjonalny.

Masz rękę do roślin
anuska2507 09:47, 03 wrz 2024

Dzięki za rady
U mnie schody i przejście do nich dzieliłyby taras na 2 części. Wtedy powstałyby 2 strefy: jedną mogłabym wykorzystać na stół i krzesła, które już mam, a drugą na jakąś tarasową sofę/fotel i mały stolik kawowy.
Wiolka5_7 15:24, 03 wrz 2024

anuska2507 napisał(a)
Dzięki za rady
U mnie schody i przejście do nich dzieliłyby taras na 2 części. Wtedy powstałyby 2 strefy: jedną mogłabym wykorzystać na stół i krzesła, które już mam, a drugą na jakąś tarasową sofę/fotel i mały stolik kawowy.

Idealnie
ajka 11:26, 04 wrz 2024

Chyba nie ma sensu robić schodów po całości, wydziel sobie strefy do wypoczynku, tak jak proponowałaś.