Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Roocika 14:32, 04 lis 2022

Te dęby błotne są przepiękne szczególnie jesienią.

Moje jabłonki już posadzone, ale jabłek nie mają, wiosną przemarzły. Mam nadzieję, że miejscówki się im spodobają i wiosną obdarzą nas kilkoma kwiatami.
anuska2507 18:33, 04 lis 2022

Martka napisał(a)

Za rok będzie tu busz, ależ ta rabata się zmienia Dąb GP jest piękny, widziałam stary okaz na żywo, potężny obelisk z niego się zrobi świecący jesienią z daleka.
Widzę, że nie zasypiasz gruszek w popiele i korzystasz z pogody, super działasz

Martko, rabata nieźle przyrosła jak na pierwszy sezon. Tłumaczę sobie, że to za sprawą dobrze przygotowanej gleby
Ja teoretycznie widziałam GP na żywo rok temu u Effki, ale to też młody egzemplarz i wśród sierpniowego bogactwa jej ogrodu nie przykuł mojej uwagi niestety nie miałam okazji zobaczyć starszych okazów.
Właśnie niewiele pokorzystałam z tej pięknej pogody. Jutro drugi zjazd na studiach więc też nie podziałam. Ale jedyne co mam w planach na ten sezon to posadzenie choin kanadyjskich. Liczę na przyszły weekend.
anuska2507 18:41, 04 lis 2022

Roocika napisał(a)
Te dęby błotne są przepiękne szczególnie jesienią.

Moje jabłonki już posadzone, ale jabłek nie mają, wiosną przemarzły. Mam nadzieję, że miejscówki się im spodobają i wiosną obdarzą nas kilkoma kwiatami.

O tak, piękne się przebarwiają, w przeciwieństwie do tych zwykłych, widocznych w tle.
Trzymam kciuki za Twoje jabłonki nie wiem, czy one takie wrażliwe na mrozy, czy po prostu tak trafiły, ale stwierdzam, że to bardzo wdzięczne drzewa: najpierw pięknie kwitną, później zdobią owocami. No mus mieć
Roocika 19:31, 04 lis 2022

Stały zadołowane za domem od północnej strony, a tam zero słońca, zimny wiatr i wilgotno. Nie posłużyło im to niestety...
anuska2507 12:14, 05 lis 2022

Rzeczywiście te trudne warunki mogły im zaszkodzić.
anuska2507 17:52, 05 lis 2022

Małżonek z nieocenioną pomocą rodzinnej ekipy zamontował wczoraj podmurówkę na ogrodzeniu od północnej strony. Wymagało to trochę zabawy, bo trzeba było skracać przęsła, żeby zmieścić ową podmurówkę.
Tutaj chcę posadzić żywopłot z choin. Latem siałam tu poplon z rzepaku, ze 2 razy było przejechane glebogryzarką, żeby zniszczyć chwasty - taki poplon z chwastów Ziemia wydaje się fajna, pulchna, ale niestety tylko na niecałą głębokość wideł. Dalej skorupa z kamieniami, nawet widły nie chcą wejść. Muszę chociaż dołki przygotować, może mąż spróbuje swoim świdrem do wiercenia studni. Wprawdzie ręczny, ale może będzie łatwiej. Na stanie mam 8 choin, docelowo wyjdzie prawie 30 przy sadzeniu co 1 metr.

anuska2507 12:04, 12 lis 2022

W tygodniu dokupiłam 22 choiny

Wczoraj dodałam obornik, korę i mączkę granitową. Mąż przemieszał wszystko glebogryzarką

A dzisiaj sadzenie - pogoda idealna

Chociaż nie obyło się bez "niespodzianek" w postaci warstwy potłuczonych dachówek, którymi utwardzono polną drogę
anuska2507 19:45, 12 lis 2022

Kolejne "niespodzianki":

Połowa choin posadzona:
Rojodziejowa 20:11, 12 lis 2022

Ha, jakbym swoje „wydobycze” podziemne widziała. Z tyłu za domem praktycznie wszędzie mamy w cholere takich niespodzianek. W jednym miejscu to kilofem rąbałam. Na nie wiem, ktoś mi musiał przy budowie takie cuda pozostawiać w ziemi. Ktoś komu ewidentnie podpadłam.

Bardzo elegancko to wygląda Taka glebogryzara to fajna sprawa!
Nowa12 22:49, 12 lis 2022

Podmurówkę montowaliście do już istniejącego ogrodzenia? Dobrze zrozumiałam? Bo jestem ciekawa czy tak się da.